© SaRe

Meeste fietsslachtoffers in provincie Antwerpen: bekijk de cijfers van uw gemeente

De provincie Antwerpen telt meer fietsslachtoffers dan de andere Vlaamse provincies. Vorig jaar kwamen er in Antwerpen 16 fietsers om, en 236 fietsers raakten er zwaargewond en 2.281 lichtgewond in het verkeer. Bekijk het aantal fietsslachtoffers in uw gemeente op de kaart onderaan het artikel.

Sacha Van Wiele

Dat blijkt uit de cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de federale overheid. In België kwamen in 2016 in totaal 71 fietsers om het leven en werden er 943 zwaargewond. In Vlaanderen vielen de meeste dodelijke en zwaargewonde fietsslachtoffers in de provincie Antwerpen.

© RR

Mobiliteitsexpert Dirk Lauwers heeft een verklaring voor het hoge cijfer verklaren. Zo moet onder meer worden gekeken naar het aantal gereden fietskilometers.

“In de provincie Antwerpen, en zeker in de stad Antwerpen, wordt veel gefietst”, zegt Lauwers. “Bovendien heb je in onder meer de Kempen nog veel gewestwegen zonder fietspad of met een fietspad van slechts van 60 centimeter breed vlak naast het vrachtwagenverkeer. Dat zijn zeer gevaarlijke situaties. Gelukkig komt er overal nieuwe infrastructuur bij en zie je het aantal ongevallen nadien dalen.”

Liever parkeerplaats dan fietspad

De stad Antwerpen levert veel inspanningen, vindt Lauwers, maar hij blijft kritisch over de beslissingen van het stadsbestuur.

“Er gebeuren positieve ingrepen in de stad, maar als er moet worden gekozen tussen fietspad of parkeerplaatsen, dan kiest het stadsbestuur voor het laatste”, zegt Lauwers. “Er zijn veel dossiers die de veiligheid voor de fietser zouden kunnen verbeteren, maar die blijven vaak in de schuif liggen. Het Antwerpse provinciebestuur heeft een enorme expertise rond fietsen. Er is veel ingezet op de aanleg van fietsostrades en maatregelen om mensen de fiets te laten nemen voor hun woon-werkverkeer. Misschien moet de prioriteit nu ook liggen bij het wegwerken van de verkeersonveilige punten voor fietsers.”

Gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA) wijst erop dat de provincie Antwerpen de drukste verkeerssituatie van het land kent. Hier rijden de meeste auto’s, maar ook de meeste fietsers.

“De fietsostrades zijn zo’n succes dat ze na enkele jaren al uit hun voegen barsten”, zegt Lemmens. “Door de drukte loopt niet alleen de fietser, maar ook de voetganger en de automobilist gevaar. Dit is dan ook een duidelijk signaal dat we moeten blijven investeren in veiliger verkeer en vooral in meer, betere en veiligere fiets­infrastructuur om al deze fietsers goed op te vangen.”

“Ook sensibilisering van automobilisten blijft belangrijk. Samen met de gouverneur heb ik het Zero-label opgericht”, zegt Lemmens. “Daarmee willen we, in samenwerking met lokale besturen, de verkeersveiligheid verhogen door de infrastructuur te verbeteren en te sensibiliseren. Het blijft belangrijk om mensen aan te moedigen om voor de fiets te kiezen, want elke fietser is een auto minder op de weg. Met onze Grote Fietsenquête hebben we de prioriteiten van maar liefst 6.000 fietsers opgelijst om ons beleid beter af te stemmen op de noden van de fietsers”, zegt Lemmens.

Bekijk hier de cijfers van uw gemeente:

Op onderstaande kaart tonen we het aantal fietsslachtoffers per gemeente in 2016 en in 2012. In de gemeenten die groen gekleurd zijn is het aantal slachtoffers gedaald in deze periode, in de gemeenten die rood gekleurd zijn is het aantal slachtoffers gestegen. Klik op een gemeente voor meer details.

LEES OOK. Het toenemende aantal ongevallen met fietsers laat de redactie van Gazet van Antwerpen niet onberoerd. Daarom vragen we u om gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers te melden in de provincie Antwerpen.