© EPA-EFE

© AP

© EPA-EFE

© REUTERS

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ook in Zwitserland komen duizenden jongeren op straat voor het klimaat

In Lausanne, Genève, Zürich en een tiental andere Zwitserse steden zijn vrijdag enkele duizenden scholieren en studenten de straat op getrokken om meer concrete acties te vragen in de strijd tegen de opwarming van de planeet.

svg,svg

In Lausanne telde de politie vrijdagvoormiddag meer dan 8.000 jongeren, in Genève trokken zowat 4.000 mensen naar het VN-hoofdkwartier.

De Zwitserse jeugd laat zich inspireren door de 15-jarige Zweedse activiste Greta Thunberg, die al sinds de start van dit schooljaar elke vrijdag actie voert voor het Zweedse parlement om concrete maatregelen te eisen.

Thunbergs toespraak op de VN-klimaattop in het Poolse Katowice, vorige maand, werd via de sociale media veel gedeeld. Sindsdien hebben tienduizenden scholieren haar voorbeeld gevolgd. In België gebeurde dat vorige week en deze week, maar ook in Australië, Groot-Brittannië, Canada, Japan en de Verenigde Staten wordt er gespijbeld voor het klimaat.

‘Het klimaat is heter dan mijn lief’

“Wij worden het meest getroffen”, aldus de 19-jarige Alexandre Huggel in Genève. “Wij zullen binnen 30, 40, 50 jaar nog leven. Als we nu niets doen, als we nu geen maatregelen beginnen nemen, dan gaan we recht op een muur af.”

De betogende jongeren droegen slogans mee zoals ‘Als het klimaat een bank was, dan was het al gered’, of ‘Het klimaat is heter dan mijn lief’.

In enkele Zwitserse kantons, zoals Wallis en Sankt Gallen, was gedreigd met straffen voor wie ging betogen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer