Direct naar artikelinhoud
Technologie

Digitale onsterfelijkheid: binnenkort kunnen we online blijven leven na de dood

Digitale onsterfelijkheid: binnenkort kunnen we online blijven leven na de dood
Beeld anp

Zou jij voort willen leven na je dood in de vorm van een digitale avatar? Het klinkt misschien absurd, maar het is (bijna) mogelijk. Je digitale geest zou naar Facebook kunnen gaan om deel te nemen aan een discussie met je familie, en vervolgens verder springen naar Instagram om een herinnering te posten over een reis naar Zweden met je vrienden enkele jaren geleden.

Het klinkt als een aflevering van de Netflix-serie Black Mirror, maar verschillende bedrijven zijn effectief bergen geld en tijd aan het investeren in digitale avatars en gelijkaardige ideeën. Daardoor zouden we in de toekomst allemaal digitaal onsterfelijk kunnen worden.

Digitale avatar

Eternime, bijvoorbeeld, is van plan om je online voetafdruk (samengesteld met alles wat je ooit op sociale media hebt gepost, van je oudste selfies tot je recentste tweets) te combineren met artificiële intelligentie en op die manier een digitale versie van jezelf te creëren. Die digitale avatar kan tot lang na je dood in contact blijven met je vrienden en familie, inclusief alle eventuele nakomelingen.

"Afhankelijk van de gegevens die we kunnen verzamelen, kan je digitale avatar variëren van een bibliografische beschrijving tot een uitgebreide conversatiepartner", aldus Marius Ursache, de oprichter van Eternime. Het project zou vanaf volgend jaar officieel van start gaan. Inmiddels hebben al meer dan 37.000 mensen zich aangemeld op de website.

Marius Ursache, de oprichter van Eternime.Beeld rv

Toekomstige posts

Als die digitale avatar je toch een stap te ver lijkt, kan je altijd zelf enkele toekomstige posts op sociale media inplannen via DeadSocial.org. De posts zouden dan pas verschijnen nadat je bent overleden, op specifiek gekozen tijdstippen. Uiteraard moet je dan ook een familielid, vriend of kennis aanstellen om op de website aan te duiden wanneer je bent overleden, zodat het eerste bericht geactiveerd wordt.

In een video op YouTube leggen de mensen achter DeadSocial.org uit hoe het precies in z'n werk gaat.

Begrafenis plannen

Het kan ook minder bizar. Cake, bijvoorbeeld, is een bedrijf dat ervoor zorgt dat na je dood alles verloopt zoals jij het zou willen. Zo kan je niet alleen je begrafenis plannen via hun website, maar ook boodschappen nalaten voor bepaalde mensen of ervoor zorgen dat je sociale media accounts na je dood verwijderd worden. "Een plan hebben voor na je dood is nog belangrijker voor jonge mensen, omdat ze vaak het minst voorbereid zijn op het ondenkbare", zegt Rebekah Doran, een gebruiker van Cake.

"Nu de generatie van de digital natives langzaamaan ouder wordt, is het essentieel om een digitale oplossing te hebben voor alle beslissingen en regelingen omtrent de dood", aldus de oprichter van Cake, Suelin Chen. "De plannen over het einde van je leven zijn precies het soort informatie dat je online wil hebben zodat je het overal en altijd kan updaten. Dat kan niet op losse papiertjes die je ergens in een schuif bewaart, zoals vroeger."

Een van de vele vragen die je op Cake moet beantwoorden om je digitale nalatenschap op te stellen.Beeld joincake.com