Migranten met kinderen die de grens van VS oversteken zullen niet meer vervolgd worden

© AFP

De Amerikaanse grensbewaking (US. Border Patrol) zal volwassenen die samen met kinderen op illegale wijze de Amerikaans-Mexicaanse oversteken, niet meer doorverwijzen naar een federale rechtbank. Dat meldt The Washington Post.

Nog geen 24 uur nadat president Trump een presidentieel besluit ondertekende dat het opsplitsen van migrantengezinnen beëindigde, lijkt het ‘zero tolerance’-beleid van Donald Trump niet houdbaar. Een anonieme bron binnen de US Border Patrol heeft aan The Washington Post verklaard dat ze gearresteerde gezinnen niet meer zullen doorverwijzen naar een federale rechtbank.

LEES OOK. Wat gebeurt er met de kinderen en ouders die aan de Amerikaanse grens gescheiden werden? “In sommige gevallen grote kans dat die scheiding voorgoed is”

“We schorten het vervolgen van volwassenen die deel uitmaken van een gezin tot ICE (de overheidsdienst voor immigratie en repatriëring nvdr.) ons meer middelen geeft om ze vast te houden”, aldus de hooggeplaatste bron binnen de US Border Patrol. Nog volgens de bron werd die beslissing getroffen door het departement van Binnenlandse Veiligheid, louter om logistieke redenen. Het zou namelijk niet doenbaar zijn om heler gezinnen, incluis de kinderen, tegelijkertijd in een rechtszaal voor te te leiden.

Voor volwassenen die de grens alleen oversteken verandert er niets, aldus nog de hooggeplaatste bron.

Een woordvoerder van het Amerikaanse departement van justitie ontkende dit echter en zegt dat het ‘zero tolerance’-beleid ongewijzigd is en uitgevoerd wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen