© dieter telemans

Mogelijke nieuwe minister-president van Catalonië moet niets weten van separatisme

Inés Arrimadas is vastbesloten een einde te maken aan het separatistische avontuur dat de intussen afgezette Catalaanse regering in de steigers heeft gezet.

Corry Hancké

Het wordt tijd dat u kennis maakt met Inés Arrimadas, de 36-jarige Andalusische die getipt wordt als de nieuwe minister- president van Catalonië. Arrimadas wil helemaal niks weten van het separatistische avontuur dat de afgezette Catalaanse regering in de steigers heeft gezet. “Onze regio kan zich niet permitteren om nog eens vier jaar met dat proces bezig te zijn”, zei ze gisteren in een interview in Brussel.

© Dieter Telemans

De politica is aan de campagne voor de Catalaanse regionale verkiezingen begonnen. Terwijl Carles Puigdemont, het boegbeeld van het separatisme, zijn campagne vanuit Brussel voert omdat hij op de vlucht is voor het Spaanse gerecht, heeft Arrimadas het Catalaanse rijk voor zich alleen. Zij is de nummer 1 van Ciudadanos (Burgers), de partij die is opgericht uit onvrede met de separatistische koers van Catalonië. Als de peilingen kloppen, zullen de kiezers op 21 december in het stemhokje de voorkeur geven aan de partijen die tegen onafhankelijkheid zijn. Op dit moment is Ciudadanos de populairste onder hen.

Rondwandelende reclame

De partij wil met een nieuw, wervend project komen: een Catalonië dat meer bevoegdheden heeft en waar een plek is voor iedereen, een regio die economisch welvarend is en die niemand uitsluit.

Arrimadas is de rondwandelende reclame voor dat nieuwe project. Ze is een volbloed Spaanse die uit een gezin komt dat pendelde tussen Barcelona, Salmoral en Jerez de la Frontera. Zelf studeerde ze rechten in Sevilla en ze spreekt vloeiend Spaans, Catalaans, Engels en Frans. Ze praat veel en overtuigend en slalomt feilloos langs hete hangijzers op een manier die politieke woordvoerders kunnen appreciëren.

Haar politiek talent werd ontdekt door Albert Rivera, de leider van Ciudadanos. Ze was in 2010 eerder toevallig op een partijbijeenkomst beland en dat was haar wel bevallen. In 2012 stond ze op de lijst van de partij die met 7,5% negen zetels in het Catalaanse parlement veroverde.

“Inés was de eerste die, samen met Rivera, in het Catalaanse parlement Spaans begon te spreken”, vertelde een trotse moeder aan de krant El Mundo enkele jaren geleden. Bij de volgende regionale verkiezingen van 2015 behaalde Ciudadanos 18% van de stemmen. Inés was gelanceerd.

Overredingskracht

De man met wie ze in 2016 is gehuwd, Xavier Cima, zat in het regionaal parlement was een van de jonge beloftes van de separatistische partij Convèrgencia. Wás, want sindsdien houdt hij zich alleen nog bezig met zijn bedrijf en zijn privéleven. “De man die de politiek voor de liefde verliet”, kopte de krant ABC. Ja, Inés Arrimadas heeft de overredingskracht die je nodig hebt in de politiek.

De liberale wil een pact sluiten met de andere partijen die tegen de onafhankelijkheid zijn om samen een nieuw beleid te voeren. “Nos vamos a dejar la piel”, zegt ze, zoals alleen een Spaanse dat kan zeggen. “We gaan onze huid duur verkopen.”