Direct naar artikelinhoud
Politie

Politieagenten massaal thuis met griep: “We zijn moe”

Foto ter illustratie.Beeld Marc Baert

Brusselse politieagenten hebben zich massaal ziek gemeld uit protest tegen de werkdruk en de aanvallen op hun statuut. Honderden agenten zitten de rest van de week thuis met griep, niet toevallig tijdens een grote Euraziatische top in de hoofdstad. “We zijn moe. Moe van de werkdruk en de constante aanvallen op ons statuut.” 

De politiebonden VSOA Politie, ACV Openbare Diensten en NSPV hebben een stakingsaanzegging ingediend voor woensdag 17 oktober tot en met vrijdag 19 oktober, de duur van de Europese top en de ASEM-top. Naar aanleiding daarvan werden vele agenten opgevorderd om toch te werken.

Opgevorderde agenten mogen niet staken, maar ze kunnen wel ziek zijn. Iets wat ze volgens NSPV en ACV Politie massaal doen nu ze opgevorderd worden. “Op enkele uren tijd hebben honderden politiemensen zich ziek gemeld”, zegt Joery Dehaes, secretaris van ACV Politie.

“Uitgeperst als citroenen”

De secretaris is niet verrast door wat hij een “spontane actie” van de agenten noemt. “Het verwondert ons niet dat dit voor de politiemensen de spreekwoordelijke druppel te veel is. Al maanden worden wij uitgeperst als citroenen, en nu gaat men nog wat harder knijpen”, stelt hij. “De mensen zijn totaal op, de personeelstekorten zijn niet meer te overzien en bovendien snoeit men in de verworven rechten en ons statuut.”

Ook volgens Thierry Belin van NSPV gaat het niet om een actie die van de bonden uitgaat, maar om “een spontane beweging vanuit de basis”.

De vakbonden steunen de agenten wel. “Wij leven heel hard mee met onze zieke collega’s. Ik denk niet dat ze in deze omstandigheden snel terug aan de slag kunnen”, aldus Dehaes.

ASEM-top

In de politiezone Montogomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe) zou maar 10 à 20 procent van het personeel aan het werk zijn. De rest is ziek. In de Brusselse gemeente Elsene is gisterennacht een commissariaat gesloten omdat er te weinig personeel was. Tachtig procent van de agenten zou daar ziek zijn. Ook in Brussel en Laken melden agenten zich al de hele dag ziek.  

Niet toevallig komt de griepgolf nét voor er in Brussel een belangrijke top plaatsvindt. Morgen, overmorgen en vrijdag komen Europese en Aziatische leiders samen om in de Belgische hoofdstad te vergaderen tijdens de zogenaamde ASEM-top. Dat betekent ook dat de politie drie dagen extra bewakingsopdrachten krijgt, bovenop het gewone politiewerk. 

De veiligheid tijdens ASEM-top blijft volgens Binnenlandse Zaken gewaarborgd. “Er worden agenten opgevorderd om de zieken te vervangen”, zegt Jambon.