Direct naar artikelinhoud
Update

Megaovername: Disney legt 44,3 miljard euro op tafel voor concurrent Fox

Megaovername: Disney legt 44,3 miljard euro op tafel voor concurrent Fox
Beeld AP

Wat al langer in de lucht hing, is waarheid geworden: mediagigant Disney koopt de Amerikaanse filmstudio 21st Century Fox. Dat meldt The New York Times. Prijskaartje: zo'n 44,3 miljard euro.

Technisch gezien koopt Disney voor dat bedrag maar een deel van Fox, het bedrijf dat nu in handen is van de Murdoch-familie, maar het gaat wel om het belangrijkste deel. Met name de film-en televisiestudio's van Fox en hun internationaal televisie-aanbod, zoals National Geographic en FX, komen nu terecht in het Huis van de Muis. 

Het aantal grote Hollywoodstudio's daalt hiermee van zes naar vijf

Wat overblijft van 21st Century Fox - Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 en Big Ten Network - wordt ondergebracht in een nieuw bedrijf. Zo blijft de 86-jarige Rupert Murdoch via deze spinoff  de conservatieve nieuwszender Fox News leiden.

De schaalvergroting van The Walt Disney Company is nodig om de concurrentie met Netflix te kunnen aangaan. In 2019 wil het bedrijf met een eigen streamingplatform komen, en het is nu op zoek naar meer productiemogelijkheden en meer populaire content. Dat heeft het gevonden bij Fox, dat eigenaar is van films als Avatar en X-Men

Door de overname krijgt Disney meer macht om de filmzalen onder druk te zetten, niet alleen qua aanbod maar ook qua prijszetting. Terwijl de inkomsten van blockbusters als Star Wars nu nog gelijk verdeeld worden over de producent en de bioscopen, zou Disney meer dan zestig procent kunnen eisen, menen analisten.

Analisten menen dat ook de concurrentie genoodzaakt zal zijn om te gaan samenwerken. Het is van 2011 geleden, toen Comcast Universal Pictures opslokte, dat er nog zo een grote deal in medialand plaatsvond. Het aantal grote Hollywoodstudio's daalt hiermee van zes naar vijf.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie