Direct naar artikelinhoud
Politiek

Michel: "We zijn ernstige mensen: kernuitstap moet worden becijferd"

Premier Charles Michel (MR)met minister van Energie Marie Christine Marghem (MR)Beeld BELGA

Premier Charles Michel (MR) benadrukte vanmiddag in de Kamer dat 2025 voor hem de doelstelling blijft om uit kernenergie te stappen. Dat leverde hem applaus op van het voltallige halfrond, behalve van coalitiepartner N-VA.

Voor het overige kreeg de premier veel weerwerk van de oppositie. Jean-Marc Nollet (Ecolo) plaatste vraagtekens bij de nood aan meer cijferwerk. "Denkt u echt dat de vier ministers met die doelstellingen geen rekening hebben gehouden?"

Zijn fractiegenoot Kristof Calvo (Groen) benadrukte dat er een enorm groot draagvlak is om de stap naar hernieuwbare energie te zetten. "Toon dat u een premier bent van deze tijd", luidde het. "In het parlement is er een brede consensus om de kerncentrales te sluiten. Laat u niet stoppen door de N-VA, de Nucleaire Vlaamse alliantie. Iedereen wil meewerken, behalve die conservatieven."

Ernstige mensen

De socialisten Karin Temmerman (sp.a) en Karine Lalieux (PS) hekelden de bezorgdheid over de prijs voor de gezinnen van N-VA. Ze verwezen naar de beslissing van de regering om de btw voor elektriciteit weer naar 21 procent te verhogen.

Michel antwoordde dat hij vasthoudt aan de kernuitstap in 2025, maar "omdat we ernstige mensen zijn moeten we de effecten van onze beslissingen becijferen". De bevoorradingszekerheid, de stroomprijzen voor burgers en ondernemingen, de veiligheid en de internationale engagementen moeten gegarandeerd zijn. Om daar zeker van te zijn, zal de federale regering nu verder werken aan het Energiepact.