© BELGA

Sneeuw- en ijzelbestrijding in Antwerpen: “1.200 ton zout, 100.000 liter pekel, 14 strooiwagens”

Er wordt sneeuwval verwacht in Antwerpen. De strooidiensten van de stad staan klaar om de wegen en fietspaden zo goed mogelijk sneeuw- en ijzelvrij te houden. De huisvuilophaling zal daardoor wel enige vertraging oplopen.

inke

Zondag reden de strooidiensten al uit om de gladheid op de wegen en de fietspaden te beperken. In de nacht van maandag op dinsdag zullen ze in code rood uitrijden, om de rijwegen en fietspaden zo goed mogelijk voor te bereiden op de verwachte sneeuwval dinsdagochtend. Bovendien gaan alle ploegen opnieuw strooien zodra de sneeuw begint te vallen.

“Met onze voorraad van 1.200 ton zout, 100.000 liter pekel, 14 zoutstrooiende wagens voor de rijwegen en 12 pekelstrooiers voor de fietspaden hebben we in principe voldoende middelen klaar staan om vlot door het sneeuwweer te geraken”, zegt schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau. “Dat neemt niet weg dat de wegen en fietspaden gevaarlijker zijn dan gewoonlijk. Ik roep dus al onze bewoners op om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen in het verkeer. Helmen zijn modieus op de fiets, maar zeker op een dag als vandaag aan te raden.”

Bewoners dragen steentje bij

Naast de inspanningen van de stad en andere diensten is elke bewoner verplicht om de stoep voor zijn deur proper en veilig te houden.

De stad vraagt ook aan alle weggebruikers om hun snelheid aan te passen en om gevaarlijke situaties meteen aan de politie te melden via de Blauwe Lijn (0800 123 12). De politie bepaalt dan of er bijkomend gestrooid moet worden en neemt in dat geval contact op met de strooidiensten.

75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen best hulp aan buren, familie of vrienden. Als ze geen beroep kunnen doen op mensen uit hun naaste omgeving, kunnen ze op het moment dat er sneeuw ligt, via het online-aanvraagformulier op www.antwerpen.be een melding doen of tijdens weekdagen, bellen naar het stedelijk contactcenter (03 221 13 33). Er komt dan gratis iemand langs om de stoep sneeuw- en ijzelvrij te maken.

Vertraagde huisvuilophaling

Doordat er extra personeel wordt ingezet voor het veilig houden van de wegen en fietspaden, kan er minder ingezet worden op de huisvuilophaling. Het huisvuil van de bewoners waarvan de ophaling voorzien is op maandagnacht of op dinsdag zal daarom langer dan normaal blijven staan. Ook de lediging van de sorteerstraatjes zal trager gebeuren.

Meer informatie: www.antwerpen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER