© rr

20.000 euro beloning voor gouden tip

Het Openbaar Ministerie in Nederland looft 20.000 euro uit aan de persoon die de gouden tip kan schenken in het onderzoek naar de moord op Samir el Bartali in Rotterdam. Twee jaar eerder werd de man uit Deurne veroordeeld tot drie jaar celstraf.

brip

De 29-jarige Samir el Bartali uit Deurne werd in 2015 veroordeeld tot drie jaar celstraf voor het organiseren van uithalingen van ladingen cocaïne in de Antwerpse haven. Hoewel hij slechts tot drie jaar werd veroordeeld, was hij volgens bronnen in het milieu de ware organisator van de uithalingen in de haven.

Samir verhuisde vervolgens naar Nederland om aan zijn gevangenisstraffen te ontsnappen. Op 29 december 2017 werd hij aan zijn appartement in de Socratesstraat in Rotterdam doodgeschoten. Die avond hoorden getuigen meerdere schoten, en Samir werd daarna zwaargewond op de grond gevonden. Hij was gekleed in een traditionele djellaba. Opmerkelijk, want volgens de informatie van de politie zou hij buitenshuis nooit een djellaba dragen. De politie vermoedt dat hij dat alleen maar zou doen in gezelschap van bekenden of iemand die hij tenminste vertrouwde. Samir el Bartali overleed een dag later aan zijn verwondingen in een Rotterdams ziekenhuis.

“Met wie ging hij om?”

“Om meer duidelijkheid te krijgen over waarom Samir werd neergeschoten en door wie, willen we graag meer weten over zijn gewoonten en met wie Samir in zijn dagelijks leven omging”, legt woordvoerster van de Rotterdamse politie Sandra van der Hoogt uit in het Nederlandse programma Opsporing Verzocht.

De politie begon na het schietincident een buurtonderzoek. Blijkbaar stond er die avond een Antilliaanse man met dreadlocks en gouden tanden in de Socratesstraat, die een andere getuige vertelde dat hij het schieten had gezien. Ook zou hij de schutter in een donkere auto hebben zien stappen. Wellicht heeft deze getuige Samir ook naar buiten zien komen en kan hij vertellen of Samir toen al in het gezelschap was van iemand. De politie is op zoek naar de identiteit van de Antilliaanse man.

De schutter rende volgens de getuigen weg naar een vluchtauto. Van zijn handlanger die achter het stuur zat, een man met een getinte huidskleur en donker snorretje, werd een robotfoto gemaakt.

Vier uur na de moord wordt de vermoedelijke vluchtauto, een grijze Audi, aan een bos geparkeerd, recht in het zicht van bewakingscamera’s. De bestuurder stapte uit en pakte iets uit de koffer waarmee hij er snel vandoor ging. Tien minuten later is hij weer terug, stapt in de auto en parkeert deze net iets om de hoek buiten beeld. Vervolgens steekt hij de auto in brand, en vlucht hij te voet weg.

Voor de gouden tip is door de Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam een beloning uitgeloofd van 20.000 euro voor de oplossing van de zaak.