Direct naar artikelinhoud

College van Toezicht Auteursrecht: Buma/Stemra beschuldigde directieleden op basis van 'onvolledige rapporten'

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft afgelopen zomer de voormalige directie van gerommel en gerotzooi met de boekhouding beschuldigd op basis van 'onvolledige' rapporten en 'juridisch' niet-onderbouwde en toegelichte conclusies. Die harde kritiek uit het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) in een deze week gepubliceerde brief aan de organisatie die geld int voor aangesloten componisten, tekstschrijvers en tekstdichters.

College van Toezicht Auteursrecht: Buma/Stemra beschuldigde directieleden op basis van 'onvolledige rapporten'
Beeld Twitter

Het oordeel van de toezichthouder is pijnlijk, omdat de directieleden die afgeserveerd werden op basis van de rapporten al bijna een half jaar ziek thuis zitten. Het gaat om een rapport van accountantsorganisatie BDO en een van advocatenkantoor Nauta Dutilh. Die werden afgelopen zomer door de nieuwe Buma/Stemra-directeur Wim van Limpt met enige bombarie gepresenteerd en gebruikt om af te rekenen met de vorige directie. Hij had onderzoek laten instellen en de rapporten bevestigden volgens hem de signalen die hij had gekregen. De oude directie zou onder meer bewust met miljoenen geschoven, om de kosten van de organisatie kunstmatig op het gewenste niveau te houden.

De toezichthouder steunde in eerste instantie het onderzoek omdat de signalen ernstig leken. Maar in de nu gepubliceerde brief schrijft het CvtA dat de onderzoeksresultaten onvolledig zijn. Ook wordt bij sommige onderwerpen 'de suggestie gewekt' dat tegen de regels is gehandeld, 'zonder dat dit expliciet wordt gemaakt'. Op basis van dit rammelende rapport van accountantsorganisatie BDO trekt Nauta Dutilh vervolgens ingrijpende conclusies die juridisch niet worden 'onderbouwd en toegelicht'.

De betrokken advocaat Paul Olden van NautaDutilh zegt dat iedereen iets van zijn rapport mag vinden. 'Maar ik heb een geheimhoudingsplicht en ga er niks over zeggen'. BDO wil geen reactie geven. 

Ook op andere punten heeft de toezichthouder kritiek. Zo werd zij te laat door de bestuursvoorzitter van Buma/Stemra en oud-hoofdcommissaris van Justitie Leo de Wit geïnformeerd over de onderzoeken naar mogelijke misstanden. En de informatie die De Wit wel verstrekte, was niet volledig.

Buma/Stemra kwam de afgelopen jaren vaak in opspraak vanwege belangenverstrengeling en corruptie. Daarnaast claimen leden met regelmaat dat ze te weinig ontvangen en dat het volstrekt onduidelijk is hoe Buma/Stemra het geld verdeelt. Van Limpt beloofde het allemaal anders te gaan doen. Hij zou zorgen dat er voortaan zoveel mogelijk geld naar de aangesloten leden zou gaan en hij zou de organisatie transparant te maken. Het afrekenen met de oude directie was daarbij een belangrijke stap.

Van Limpt beloofde het allemaal anders te gaan doen. Hij zou zorgen dat er voortaan zoveel mogelijk geld naar de aangesloten leden zou gaan

Maar kort daarna raakte directeur Van Limpt zelf ook in opspraak door een publicatie in De Volkskrant over zijn kwistige uitgavenpatroon met de creditcard van de zaak, zoals dure businessclassvliegtickets, luxe hotels en prijzige etentjes. Daarnaast was Buma/Stemra tonnen aan externe ondersteuning kwijt van Van Limpt omdat hij nog niet zelfstandig als directeur kon functioneren. Ook verstrekte hij foute informatie op zijn cv. Zo claimde de voormalig horecaondernemer Van Limpt dat hij in 2007 zijn zaken van de hand kon doen, terwijl hij failliet ging. Een van de schuldeisers was toen Buma/Stemra. 

De toezichthouder CvTA heeft nu met Buma/Stemra afgesproken dat er een nieuw, onafhankelijk onderzoek komt naar de financiële werkwijze en administratie van de auteursrechtenclub. Het is het derde onderzoek door dure externen naar Buma/Stemra, waarvan de leden voor de kosten zullen opdraaien. 

Buma/Stemra laat weten dat alles te verwelkomen dat kan bijdragen aan meer transparantie voor onze leden en daarom aanvullend onderzoekt steunt.

De toezichthouder CvTA heeft nu met Buma/Stemra afgesproken dat er een nieuw onderzoek komt naar de financiële werkwijze van de auteursrechtenclub

Dit schreven we ook over Buma/Stemra

Waarom is er toch zo vaak gedoe bij Buma/Stemra?
Op papier heeft Buma/Stemra een vrij eenvoudige taak: geld incasseren en dat uitkeren aan rechthebbenden. Tegengestelde belangen, verkeerde verwachtingen van auteurs en een verouderde organisatiestructuur maken het in de praktijk een stuk lastiger.

Rechter: Buma/Stemra beschuldigde oud-topman niet zelf van fraude, rectificatie niet nodig
Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hoeft van de rechter geen berichten te rectificeren waarin de voormalig directeur van de organisatie in verband wordt gebracht met fraude en gerommel met de boekhouding.

Buma/Stemra spreekt fraude nu opeens tegen: 'Dat is interpretatie geweest van journalisten'
Het werd afgelopen zomer met veel bombarie gepresenteerd. De nieuwe directeur Wim van Limpt van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra had een onderzoek laten instellen naar de vorige directie en de uitkomst was niet best. Maar dinsdag mailde Buma/Stemra een linkje van het jaarverslag 2016 naar de leden en daaruit blijkt dat er van de vermeende boekhoudfraude niets overblijft.

Bumadirecteur zou zuinig zijn, maar gaf tienduizenden euro's uit aan golf, hotels en business class
Directeur Wim van Limpt (44) van Buma/Stemra heeft de afgelopen anderhalf jaar tienduizenden euro's uitgegeven aan onder meer businessclassvliegtickets, hotels, etentjes, een peperduur golfabonnement en een nieuwe inrichting van zijn kantoor. Dat terwijl hij vorig jaar bij zijn aantreden juist zei zuinig te zullen zijn zodat er zoveel mogelijk geld voor de aangesloten leden overblijft.