Ibe is ‘The voice van Vlaanderen’: “Muziek is mijn droom, mijn doel. Het is wat ik wil doen”

© carlo coppejans

Op geen valse noot te betrappen, dan word je ‘The voice van Vlaanderen’. Gedoodverfde favoriet Ibe (17) heeft zijn rol meer dan waargemaakt en haalt zo een platencontract, 25.000 euro én een nieuwe auto binnen. “En nu zo snel mogelijk een eerste single uitbrengen”, zegt de kersverse winnaar.

Eva De Poorter en Marthe Van Loy

“Ik ben zo gelukkig, de gelukkigste jongen ter wereld. Dankuwel aan iedereen die mij gesteund heeft en op mij gestemd heeft. Het is onbeschrijfelijk wat er nu in mij omgaat.” Het was de eerste reactie van kersverse winnaar toen hij hoorde dat hij The voice van Vlaanderen 2019 is. Een paar minuten later vindt de jonge Genkenaar het nog altijd moeilijk om de juiste woorden te vinden. “Ik voel veel en niks tegelijk. (lacht) Ik kan het echt nog niet zo goed vatten. Ik ben de finale niet begonnen met het idee dat het de finale is of denkende aan die titel en die grote prijs. Dat zorgt alleen maar voor stress. Ik dacht: dit is een liveshow, het moet gewoon goed zijn.”

© carlo coppejans

Alex Callier proclameerde hem nochtans al van bij de Blind auditions als topfavoriet en herhaalde dat nog even gisteravond. Na zijn eerste nummer, een ijzersterke versie van Way down we go van Kaleo. In het ultieme duel met zijn teamgenoot Wannes pakte hij nog eens uit met zijn succesvolle versie van Tenerife Sea van Ed Sheeran. “Ik had best wel schrik, want ik was echt onder de indruk en zelfs geschrokken van hoe Wannes zijn drie nummers heeft gebracht.”

© the Voice van Vlaanderen

Ibe is intussen al bezig met eigen nummers. Hij wil zo snel mogelijk een eerste single uitbrengen. “Ik kan moeilijk een halfjaar wachten, want dan is het momentum van The voice voorbij.” Daarbij wil hij de richting uit van Lewis Capaldi, van wie hij in de finale Someone you loved bracht. “Ik vind dat supermooie nummers en dat is gewoon mijn ding. Ik denk dat het wel binnenkomt als ik dat zing. Dat vind ik belangrijk.”

Nog geen rijbewijs

Met het geld belooft hij alvast een feestje voor de vrienden en familie die hem wekenlang gesteund en voor hem gestemd hebben. Maar een groot deel van die 25.000 euro gaat hij investeren in muziek. “Van muziek mijn job maken, is mijn droom én doel. En ik ga een nieuwe piano kopen. Het is tijd voor iets professioneler. En dan wil ik ook nog eens op reis gaan of een nieuwe telefoon kopen, maar ik ga niet alles in een keer uitgeven, hoor.” (lacht)

© The Voice van Vlaanderen

Als winnaar van The voice mag hij ook met een nieuwe auto naar huis rijden. Alhoewel, Ibe is zeventien en heeft dus nog geen rijbewijs. “Maar ik ga er wel meteen voor gaan. Ik mag nu al mijn theoretisch rijbewijs halen, en binnen een half jaar mijn praktisch rijbewijs. Dat maakt het allemaal wat makkelijker, ook voor mijn mama, die me dan niet altijd meer moet rondrijden. Qua planning is dat soms moeilijk.” Het op een akkoordje gooien zoals Bram gisteren in onze krant suggereerde, zit er dus niet in. “Nee. (lacht) Ik ga die auto gebruiken om zelf te leren rijden.”

© carlo coppejans

Wannes voor Eurosong

Wannes moet tevreden zijn met de tweede plek, met gemengde gevoelens. “Ik wil wel gaan feesten, maar ben ook wel wat verdrietig. Vooral omdat het nu gedaan is. Hoewel de productie vaak zei dat het lange dagen zouden zijn, voelde het voor mij nooit zo aan.” Toch koestert Wannes hoop dat zijn muzikale carrière is gelanceerd. “Met een tweede plek kan je ook ver geraken. Kijk naar Laura Tesoro en Natalia. En ik wil me sowieso inschrijven voor Eurosong. Dat is het grootste plan. Maar eerst nog examens. Door The voice ben ik al vier weken niet meer naar school geweest, dus mijn studies hebben er wel wat onder geleden. Maar ik zie het nog zitten.” (lacht)

© the Voice van Vlaanderen

Eerste afvallers Fee en Bram

Voor Fee en Bram liep het eerder op de avond al af. Fee viel verrassend als eerst af. Ze had met Talk dirty van Jason Derulo nochtans een sterke prestatie neergezet, maar wist toch de kijkers niet te overtuigen. “Ik had het ook wel verwacht, naast zo’n drie sterke, jonge kerels”, vertelt ze. “Maar eigenlijk was ik wel chill om aan de finale te beginnen. Ik dacht: nog één keer knallen en mijn ding doen. Maar ik vind het jammer dat ik mijn tweede nummer I don’t wanna be you anymore van Billie Eilish niet meer kon brengen. Ik kon dat echt goed en de visuals waren keigoed.”

© The Voice van Vlaanderen

Bram was de tweede afvaller van de avond. Hij leek tijdens zijn twee nummers – Take on me van AHA en Viva la vida van Coldplay – last te hebben van de zenuwen, waardoor hij af en toe een noot niet haalde. Het kostte hem een plaats in de laatste ronde. “Maar ik ben niet teleurgesteld. Mijn pronostiek klopt volledig. (lacht) Toen ik wist dat ik met Ibe en Wannes verder ging, wist ik dat het spel gespeeld was.” Ook hij hoopt verder te gaan in de muziek en heeft ook al plannen. “Werken, werken, werken, is nu de boodschap. Muziek die uit jezelf komt, als je van niets toch iets maakt, dat is echt wat ik wil doen. En zoals Bart (Peeters, zijn coach, nvdr.) ook al zei: ik moet gewoon een podium hebben.”

© the Voice van Vlaanderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen