© Marc Peeters

Peuter uit zwembad gehaald en weggestuurd wegens niet naleven dresscode

Filip Celis uit Westerlo is boos op de stad Herentals, de uitbater van het zwembad Het Netepark. Een discussie over de dresscode in het complex maakte een vroegtijdig einde aan een dagje zwemplezier voor Filip en zijn zoontje van drie. Het zwemshortje dat het kind droeg is volgens het zwembad niet reglementair.

Marc Peeters

De feiten dateren van vorige vrijdag. “Ik bezocht het Netepark samen met Oliver”, vertelt Filip. “Hoewel mijn zoon al lang zindelijk is, droeg hij een zwempamper en daarover een kleine short. Na een hele tijd kreeg een van de redders dat in de mot en kwam hij vertellen dat shorts niet mochten in het zwembad. De short moest weg om hygiënische redenen. Alleen in zwempamper mocht wel, ofwel in een gewoon strak passend zwembroekje zonder pamper. Er is in het Netepark enkel aansluitende zwemkleding toegelaten, maar als je ziet hoe strak het broekje rond de pamper zit, begrijp ik dat toch niet goed. Het is net omdat we begaan zijn met hygiëne dat ik hem een pamper onderaan heb aangedaan. Je ziet hier wel andere dingen.” Er ontstond een discussie die eindigde met de vraag om het zwembad te verlaten.

© RR

Zwembroek kopen

Volgens schepen van Sport Liese Bergen (sp.a) heeft de redder die de vader en zoon heeft aangesproken, zijn werk gedaan. “Onze dresscode bestaat al zes jaar. Wat mag en niet mag staat op de website en op grote borden aan de inkom en in de kleedkamers. Ook aan de kassa wordt er nog eens extra op gewezen.” In het Netepark mag u enkel zwemmen in bikini, badpak en aansluitende zwembroek, boven de knie en zonder zakken. Losse shorts, bermuda’s, onderbroeken, strings en rokken zijn verboden.

Bezoekers die geen correcte zwemkleding bij zich hebben, kunnen die ter plaatse kopen. Negen euro voor een kindermaat, twaalf voor een volwassene. “Vrijdag waren er meer dan 1.000 bezoekers”, weet de schepen. “Best mogelijk dat een zonde tegen de dresscode niet meteen wordt opgemerkt. Maar controles en vragen om zich in orde te stellen, zijn er wel. Anders moet je geen reglement hebben. Tussen 1 juli en vandaag mochten we in het Netepark al ruim 32.000 mensen verwelkomen. Er is deze zomer nog geen enkel incident geweest.”

Voor interpretatie vatbaar

Filip Celis overweegt een formele klacht in te dienen en is alvast niet meer van plan om voor zwemplezier nog naar het Netepark af te zakken. Via de sociale media bereikte het verhaal gisteren ook de andere zwemaccommodaties in de Kempen. Ook daar gelden er eenzelfde regels in het merendeel van de gevallen.

De onderlinge verschillen zijn soms voor interpretatie vatbaar. Zo wordt een zwembroek gevraagd, maar wordt ook een korte zwemshort getolereerd in het Openluchtzwembad Keiheuvel in Balen. “Ondergoed, afgeknipte jeans, leggings, string, pareo, boerkini of monokini zijn om hygiënische redenen niet toegestaan”, zegt een woordvoerder. “Ook bij ons staat wat wel en niet mag onder meer vermeld op de website.”