Antwerpse N-VA’ers niet ongerust over moeilijke sp.a-militanten: “Het hoofddoekverbod laten we niet vallen”

Bij de Antwerpse N-VA blijven ze relatief rustig bij het gemor binnen de potentiële coalitiepartner sp.a. De leden vertrouwen op burgemeester De Wever. “De socialisten moeten wel beseffen dat we niet afstappen van de neutraliteit aan de stadsloketten”, klinkt het.

Sacha VAn Wiele

LEES OOK. Sp.a-partijbestuur neemt bezorgdheden mee naar onderhandelingen

De afgelopen weken laten binnen sp.a de tegenstanders van een coalitie met N-VA zich steeds meer horen. De discussie over het migratiepact en de socialemediacampagne van de partij van De Wever sijpelt door naar Antwerpen. Dat gaven sp.a-onderhandelaars Yasmine Kherbache en Tom Meeuws ook openlijk met zoveel woorden toe.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) had in een interview aan De Afspraak op de VRT een duidelijke waarschuwing: “De kiezers hebben ons de kaarten gegeven waarmee we aan de slag moeten en die liggen niet gemakkelijk. Een coalitie met Open Vld en sp.a is de enige optie om tot een stabiel bestuur te komen in Antwerpen. Wie de onderhandelingstafel verlaat, stort Antwerpen in een uitzichtloze crisis en dat is niet mijn ambitie.”

“We laten ons niet afleiden”

Aan de zijde van N-VA is er echter niet veel ongerustheid te merken. “Tijdens onderhandelingen is het normaal dat er oprispingen zijn bij de achterban van de partijen die rond de tafel zitten”, klinkt het bij een prominent N-VA-lid. “Dat hoort erbij. We laten ons daar niet door afleiden.”

Er is vooral een groot vertrouwen in het onderhandelingstalent van burgemeester De Wever. “Als iemand dit tot een goed einde kan brengen, dan is dat De Wever wel”, zegt een N-VA-gemeenteraadslid. “We zullen tijdens de onderhandelingen tot een consensus moeten komen tussen alle partijen. Dat houdt compromissen in. Een bestuursakkoord is nu eenmaal geen doorslag van het partijprogramma. Bij ons beseffen de mensen dat maar al te goed.”

Weerstand tegen Groen

Het lag binnen N-VA echter al moeilijk dat De Wever de socialisten uitnodigde om mee te onderhandelen. Het was voor sommigen even slikken, vooral omdat N-VA zes jaar geleden de sp.a uit het stadhuis had verdreven. Dat was toen een belangrijke doelstelling van de partij.

“Toch blijkt de weerstand tegen Groen bij onze leden nog groter dan die tegen sp.a”, zegt een N-VA-bestuurslid. “De groenen met Meyrem Almaci en Kristof Calvo worden als te links ervaren. De socialisten zijn voor de meesten van ons betrouwbaarder als coalitiepartner. Er is meer rek en tolerantie tegenover de socialisten dan tegenover Groen.” Toch stellen enkelen zich wel de vraag wie nu eigenlijk de baas is bij sp.a.

Bij een compromis moeten de partijen rond de tafel toegevingen doen. De sp.a-onderhandelaars zouden hun prijs kunnen opdrijven door te verwijzen naar de onrust bij hun achterban. Alleen stevige toezeggingen van N-VA zouden de kritiek doen verdwijnen.

“Er is echter één duidelijke lijn waar we niet over gaan”, zegt een gemeenteraadslid. “We zijn niet van plan om de hoofddoek weer toe te laten aan onze stadsloketten. Hierover sluiten we geen compromis.”

“Ruimte voor toegevingen”

Dat wordt bijgetreden door een bestuurslid. Die ziet op andere domeinen wel wat ruimte tot toegevingen. “De Antwerpse socialisten maken van het sociaal beleid een van hun speerpunten”, zegt het bestuurslid. “Het gaat onder meer over de vraag naar meer sociale woningen. Wij houden vast aan het huidige aandeel van sociale woningen. Volgens mij zit daar wel wat rek op en kan een compromis niet zo moeilijk zijn.”

Is er eigenlijk wel een alternatief voor sp.a? De meesten achten de kans dat Kris Peeters met CD&V aan de onderhandelingstafel komt, onbestaande. “Ik denk niet dat er dan minder problemen zullen zijn dan met sp.a”, zegt een gemeenteraadslid. “Bovendien bo­tert het al helemaal niet op persoonlijk vlak.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER