Luister naar

Al-Shabaab slaat weer toe onder christenen Kenia

Nieuws
De islamitische terreurorganisatie al-Shabaab heeft vier Keniaanse christenen vermoord, omdat zij weigerden de islamitische geloofsbelijdenis uit te spreken.
Gerhard Wilts
woensdag 23 augustus 2017 om 22:26
Al-Shabaab slaat weer toe onder christenen Kenia
Al-Shabaab slaat weer toe onder christenen Kenia

Nairobi

Dat heeft Open Doors gemeld. Volgens de Afrikaanse nieuwssite allAfrica is het inmiddels de tweede dodelijke aanval op christenen binnen een week.

De politie van de plattelandsregio Lamu heeft verklaard dat de toedracht bij de moord alle kenmerken draagt van al-Shabaab. De slachtoffers, onder wie een jongen van zeventien en een verstandelijk gehandicapte man, werden vrijdag in hun huizen overvallen. Omdat ze weigerden de islamitische geloofsbelijdenis te reciteren, werden ze met hakmessen gedood. De woningen zijn in brand gestoken. Caroline, de vrouw van de vermoorde ouderling Joseph Kasena (42), is zwaar getraumatiseerd.

Al-Shabaab is een extremistische beweging uit Somalië. Volgens een lokale bron zijn al-Shabaabstrijders en hun sympathisanten sterk vertegenwoordigd in de kustgebieden Lamu en Tana, vlak bij de grens met Somalië. ‘Ze bewegen zich onder ons en zoeken ruzie met Keniaanse boeren. Ook sturen ze hun dieren naar velden van Keniaanse boeren om van de oogst te eten.’ De politie grijpt niet in, liet de woordvoerder aan Open Doors weten.

jongeren

Al-Shabaab valt Keniaanse christenen al jaren aan, in kerken, scholen en met aanslagen op bussen. In juli onthoofdde al-Shabaab negen Kenianen, ook in het Lamu-district. Deze maand claimden strijders ten minste negen christenen te hebben vermoord. Ook pleegde de terreurorganisatie aanslagen op de politie in Kenia. In 2013 richtte al-Shabab een bloedbad aan in een winkelcentrum in Nairobi; daarbij kwamen meer dan 65 mensen om. De bloedigste aanval vond in april 2015 plaats, bij een aanval op de universiteit van Garissa. Onder de 148 doden waren veel studenten, van wie de meesten christen waren.

Al-Shabaab moedigt Keniaanse jongeren aan om aanslagen te plegen. Kerkleiders zeggen dat deze jongeren worden gehersenspoeld, geradicaliseerd en gerekruteerd via sociale media, met beloftes voor een beter leven en voordelen voor hun families. ‘De militanten bieden geld aan, om aanwas van jonge strijders te garanderen’, zei pater Wilybard Lagho uit Mombasa tegen de Australische nieuwssite Sight. ‘Vroeger rekruteerden ze op scholen en madrassa’s (koranscholen). Nu gebruiken ze sociale media om jongeren aan te trekken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.

Ontheemde Palestijnen trekken met duizenden weg uit de omgeving van Rafah, terug naar noordelijker delen van de Gazastrook.

Het gewelddadige conflict tussen Israël, Hamas en Iran splijt ook in Nederland kerken en politiek

Er lijkt nauwelijks een tussenweg meer in het debat over het conflict tussen Israël, Hamas, Hezbollah en ook Iran. De werkelijkheid wordt onwrikbaar ingevuld vanuit de eigen beleving.

Het gebouw van de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

'Nauwelijks controle op EU-coronageld. Grote kans dat er meer fraudegevallen opduiken'

Onlangs werd bekend dat Italiaanse criminelen hebben gefraudeerd met het EU-coronaherstelfonds: ze haalden 600 miljoen euro binnen voor eigen gewin. Volgens de Europese Rekenkamer staat die fraude niet op zichzelf.