Tadej Pogacar.© EPA-EFE

Gaat Tadej Pogacar het vanaf nu rustiger aan doen? “We kunnen op veilig spelen, maar je weet het natuurlijk nooit”

Tadej Pogacar (25) krijgt op een persconferentie van zestien minuten twee keer dezelfde vraag: kunnen vier ritzeges en een dubbele straat voorsprong in het klassement volstaan en doet hij het vanaf nu misschien toch wat kalmer aan? Als je de twee antwoorden naast elkaar legt, lijkt dat toch een beetje het plan. “De voorsprong is mooi. We kunnen wat meer op veilig spelen.”

Jan-Pieter de Vlieger

Tadej Pogacar is op de rustdag een kleine zeven minuten te laat voor zijn persconferentie. Toeval natuurlijk, maar laat 6 minuten en 41 seconden nu precies de straatlengte voorsprong zijn die hij na twee weken Giro heeft op eerste achtervolger Geraint Thomas.

De persconferentie verloopt via Zoom, waarbij journalisten de vragen in de chatbox intikken. Iedereen doet dat tegelijk, waardoor er veel overlap zit in de onderwerpen. Het centrale thema: is Pogacar met vier ritzeges eindelijk verzadigd en staat de slotweek van de Giro ergens al in functie van de Tour?

Antwoord één gaat zo: “De voorsprong is mooi. Laat ons hopen dat het de komende dagen goed weer is zodat we niet te veel energie moeten spenderen. Nog zes dagen te gaan, dan gaat de focus voor 110 procent naar de Tour de France.”

(Lees verder onder de foto)

Gaat roze trui Pogacar vanaf nu in spaarstand in de Giro?© Getty Images

Wanneer de vraag wat pertinenter terug komt, is het antwoord ook meer uitgesproken: “We gaan zien hoe de ploeg zich voelt. De voorsprong is er, we kunnen wat meer op veilig spelen, wat meer conservatief gaan rijden.”

Daarmee lijkt Pogacar aan te geven dat hij vanaf nu in toch spaarstand gaat, maar er horen een paar nuances bij. Eén: we kunnen spaarzamer rijden is natuurlijk niet hetzelfde als we gaan spaarzamer rijden. En meteen nadat Pogacar de zin heeft uitgesproken volgt ook een duidelijke grijns. En de toevoeging: “You never know.

Ook opvallend: Pogacar verwijst bij de (dubbele) vraag meteen naar zijn ploeg. Best mogelijk dat het vooral de bedoeling is dat zij zich een beetje kunnen sparen in de slotweek. Pogacar zelf lijkt zich niet zo heel veel zorgen te maken over zijn energieverbruik. Als andere teams hem de komende dagen in een kansrijke positie naar de slotklim willen brengen, zal de roze trui zich wellicht wél in de debatten mengen.

Voor de Giro heeft Pogacar een paar ritten met gele fluo omcirkeld. De rit van zondag in Livigno wilde hij bijvoorbeeld absoluut winnen. “Het lag lang van tevoren vast dat we daar zouden aanvallen”, herhaalt hij nu op de persconferentie. Waarop hij nog een keer vertelt dat zijn eerste date met vriendin Urska Zigert had plaatsgevonden in Livigno. “Sindsdien is mijn leven zoveel beter.”

(Lees verder onder de foto)

Feestvierend in Livigno.© Getty Images

Zou het kunnen dat ook de rit van komende zaterdag op het lijstje van Pogacar staat? Naar eigen zeggen wist hij nog niet goed hoe het vervolg van de week eruitzag, pas na de persconferentie zou het roadbook nog eens bestuderen. Maar de laatste klim van de Giro kon hij wel al bij naam noemen. Komende zaterdag, “Monte Grappa”. Pogacar houdt van prestigieuze overwinningen, ook dat vond hij zo mooi aan die in Livigno: “In een grote ronde wordt de koninginnenrit altijd gewonnen door de grootste namen.”

Vijftien minuten vraag en antwoord tonen vooral aan dat zijn eindeloze reeks persconferenties als gele, roze en witte trui Pogacar bekwaamd hebben in de kunst van lang aan het woord zijn zonder veel te vertellen. Of hij echt gas terugneemt de komende dagen weet hij vermoedelijk zelf niet.

Eén ding dat Pogacar wel met zekerheid kon zeggen: na de Giro gaat hij via hoogtestage naar de Tour. Een extra race staat tussenin niet meer op de planning. “De mensen die de dubbel al hebben gedaan zeggen dat je sowieso goeie benen hebt in de Tour als je de Giro eindigt met moraal en een goeie vorm. Nadien ga ik chillen en mikken op de supercompensatie. Ik denk dat een trainingskamp zal volstaan om klaar te zijn voor de Tour.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer