© RTV

Zorgbehoevenden kunnen nu ook blijven slapen in nachthotel: “Zo gunnen we mantelzorgers een rustige nacht”

Mechelen -

Zorgbehoevenden kunnen voortaan ook één nacht verblijven in woonzorgcentrum De Lisdodde. Nachtzorg Mechelen en het wzc slaan daarvoor de handen in elkaar. Op die manier kunnen mantelzorgers ontzorgd worden en genieten van een rustige nacht terwijl hun dierbare de nodige zorgen krijgt.

Stijn Van de Sande

Nachtzorg Mechelen bestaat inmiddels zo’n vijftien jaar. Het is een samenwerking van verschillende thuishulpdiensten in de Mechelse regio. Zorgkundigen en vrijwilligers gaan ’s nachts aan huis om de zorg van mantelzorgers over te nemen. Dat kan eenmalig zijn, of op regelmatige basis. Op die manier worden de mantelzorgers even ontzorgd, zonder dat ze zich druk moeten maken of hun dierbare wel de juiste verzorging krijgt.

Die dienstverlening wordt nu uitgebreid met een nachthotel in wzc De Lisdodde in Mechelen. “Na Mol is het pas het tweede nachthotel in onze provincie”, zegt An Uytdenhouwen van Nachtzorg Mechelen. “Zorgbehoevenden die nog thuis wonen, zullen hier ’s nachts kunnen verblijven. Ze komen ’s avonds toe, brengen de nacht door in het woonzorgcentrum en gaan ’s ochtends na het ontbijt weer naar huis. Wie wil kan ook aansluiten bij het avondmaal.”

De overeenkomst werd dinsdag ondertekend door Gabriella De Francesco en An Uytdenhouwen.© Dirk Vertommen

“Het concept sluit aan bij ons kortverblijf, waarbij mensen niet definitief maar wel voor een iets langere periode in De Lisdodde verblijven”, zegt directeur Astrid Gepts. “Nu kunnen ze hier dus ook enkel overnachten. We stellen daarvoor een van onze kleinste kamers ter beschikking. Omwille van de grootte werd deze niet langer verhuurd, maar voor het nachthotel is de kamer prima. Zo voorkomen we leegstand en kunnen we extra mensen helpen.”

36 euro

De prijs voor de kamer bedraagt 36 euro per nacht. Dat is evenveel als voor de nachtzorg aan huis. Die prijs is ook in heel de provincie hetzelfde. “We willen daar heel transparant over zijn”, zegt Uytdenhouwen, die opmerkt dat er veel vraag is naar nachtverzorging en oppassers. “We zijn actief in een twintigtal gemeenten in de regio en helpen daar zo’n 150 cliënten. Op jaarbasis zijn ze goed voor om en bij de vierhonderd nachten.”

De relatief kleine kamer werd niet meer verhuurd, maar is zeker geschikt voor het nachthotel.© Dirk Vertommen

Op termijn wil Nachtzorg Mechelen ook in andere woonzorgcentra dergelijke nachthotels realiseren. “Maar hoewel de meeste wzc’s achter de visie staan, blijkt het in de praktijk niet evident om te organiseren”, zegt Astrid Gepts. “De kamer is niet iedere nacht verhuurd, waardoor je af en toe met leegstand zit. Dat heeft financiële implicaties en zorgt mogelijk voor minder capaciteit. Maar we zijn blij dat we met De Lisdodde wel kunnen meewerken aan deze dienstverlening.”

“In de praktijk zien we dat vooral mensen met palliatieve zorgen een beroep doen op onze nachtverzorgers en -oppassers. Maar bijvoorbeeld ook mensen met dementie of andere chronisch zieken”

An Uytdenhouwen

Nachtzorg Mechelen

“Mensen ontzorgen en een goede samenwerking tussen verschillende partners zijn twee belangrijke pijlers van ons sociaal beleid”, zegt schepen van Sociale Zaken en voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland Gabriella De Francesco (Voor Mechelen). “Dit project is daar een heel mooi voorbeeld van. Ik ben dan ook erg trots dat we met De Lisdodde als eerste woonzorgcentrum in onze regio een nachthotel kunnen realiseren.”

Op maat

Het nachthotel richt zich op alle zorgbehoevenden en hun mantelzorgers. “In de praktijk zien we dat vooral mensen met palliatieve zorgen een beroep doen op onze nachtverzorgers en -oppassers”, zegt Uytdenhouwen. “Maar bijvoorbeeld ook mensen met dementie of andere chronisch zieken. We bekijken steeds op maat van iedere cliënt en de mantelzorger wat de beste aanpak is.”

www.nachtzorg.be/nachtzorg-uw-buurt/nachtzorg-mechelen
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners