Brit van 73 met hartproblemen sterft bij zware turbulentie op vlucht van Londen naar Singapore, veel passagiers met hoofdletsels

De passagier die op een vlucht van Londen naar Singapore om het leven kwam na hevige turbulentie, is een 73-jarige man uit het Verenigd Koninkrijk. Hij had een hartaandoening, melden de lokale autoriteiten. 7 mensen zouden in kritieke toestand overgebracht zijn naar het ziekenhuis, tientallen anderen zijn lichtgewond.

"Ik kan bevestigen dat er 1 dodelijk slachtoffer is gevallen", vertelt Kittipong Kittikachorn, algemeen directeur van de luchthaven van Bangkok, waar het vliegtuig een noodlanding maakte. "Het slachtoffer had een hartaandoening. Er zal nu een autopsie worden uitgevoerd, maar we denken dat hij overleden is aan de gevolgen van een hartaanval. De overledene had de Britse nationaliteit en was 73 jaar oud."

Passagiers met hoofdwonden

De 73-jarige man reisde samen met zijn vrouw naar Singapore. Ook zij zou zijn opgenomen in het ziekenhuis, maar over haar toestand wil men voorlopig niets kwijt. 7 mensen zouden in kritieke toestand zijn overgebracht naar het ziekenhuis, tientallen anderen zijn lichtgewond.

"De meeste verwondingen zijn snijwonden aan het hoofd", wordt op de persconferentie gezegd. "Er waren veel passagiers die niet konden lopen en wij hebben ze uit het vliegtuig gered."

Sommige passagiers aan boord hebben getuigd over het incident. Volgens hen nam het vliegtuig een plotse duik, waardoor passagiers die hun gordel niet droegen tegen het plafond van de cabine werden gekatapulteerd. 

"Plots begon het vliegtuig omhoog te kantelen en begon het te trillen, dus ik begon me schrap te zetten voor wat er zou gebeuren", getuigt 28-jarige passagier Dzafran Azmir aan Reuters. "Heel plotseling was er een zeer dramatische daling, zodat iedereen die zat en geen veiligheidsgordel droeg, onmiddellijk tegen het plafond werd gelanceerd."

"Sommige mensen botsten met hun hoofd tegen de bagagedragers boven hen en maakten er een deuk in. Ze raakten de plaatsen waar lampen en maskers hangen en braken er dwars doorheen", getuigt ze.

Bekijk: Gewonden worden uit het vliegtuig gehaald nadat het een val maakte van 54 meter

Videospeler inladen...

Veranderende luchtstromingen

De vlucht is gisteren vertrokken vanuit Heathrow (Londen) richting Singapore. Tijdens de vlucht heeft het toestel hevige turbulentie ondervonden. Er waren in totaal 211 passagiers en 18 medewerkers aan boord. 

Volgens data van FlightRadar24 zou het vliegtuig op korte tijd van 11.300 meter naar 9.400 meter gedaald zijn, een verschil van bijna 2 kilometer. Volgens een woordvoerder van het platform zou de turbulentie echter daarvoor gebeurd zijn. "Dat lijkt slechts een verandering van vliegniveau te zijn ter voorbereiding op de landing", klinkt het.

Door het incident moest het vliegtuig een noodlanding maken in Bangkok. Het toestel, een Boeing 777-312, is er omstreeks 15.45 uur lokale tijd (10.45 uur Belgische tijd) geland.

Wat is turbulentie?

Een vliegtuig ondervindt turbulentie wanneer het door verschillende luchtstromingen vliegt die abrupt van snelheid, richting of temperatuur veranderen. Deze veranderingen in de atmosfeer kunnen ervoor zorgen dat het vliegtuig onregelmatige bewegingen maakt.

De mate van turbulentie kan sterk variëren. Moderne vliegtuigen zijn ontworpen om deze krachten te weerstaan, en piloten zijn getraind om met turbulentie om te gaan en de meest comfortabele en veilige vluchtomstandigheden voor passagiers te behouden. Piloten maken ook gebruik van verschillende instrumenten en weersvoorspellingen om turbulentie te vermijden wanneer dat mogelijk is.

"Singapore Airlines betuigt zijn diepste medeleven aan de familie van de overledene", schrijft de luchtvaartmaatschappij in een eerste reactie.

"Onze prioriteit is om alle mogelijke assistentie te bieden aan alle passagiers en bemanningsleden aan boord van het vliegtuig. We werken samen met de lokale autoriteiten in Thailand om de nodige medische hulp te bieden en sturen een team naar Bangkok om eventuele aanvullende hulp te bieden."

Het is nog niet helemaal duidelijk wat er precies gebeurd is aan boord van het toestel. Singapore Airlines zal de komende uren verder communiceren via X en Facebook, meldt het.

Volgens de Airports of Thailand Public Company Limited (AOT), die tien internationale luchthavens in Thailand beheert, zijn de gewonden naar een nabijgelegen ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident wordt toegeschreven aan wisselende weersomstandigheden, aldus AOT-directeur Kirati Kitmanawat. "Maar het onderzoek loopt nog."

100 van de 200 passagiers kunnen deze avond hun reis naar Singapore voortzetten.

Meest gelezen