De nieuwe Copilot+-computers worden uitgerust met geĆÆntegreerde AI-hardware.
Foto: AP/Lindsey Wasson

"Snelste en slimste ooit": Microsoft stelt nieuwe generatie AI-computers voor

Technologiereus Microsoft heeft een nieuwe generatie AI-computers voorgesteld. In de zogeheten Copilot-computers worden artificiĆ«le intelligentietoepassingen geĆÆntegreerd in het Windows-besturingssysteem. Dankzij die integratie zal je onder meer video's kunnen ondertitelen of beelden kunnen genereren zonder extra programma's of apps te moeten installeren. Microsoft introduceert ook een geheel nieuwe 'Herinnering'-functie waarmee je door het 'fotografische geheugen' van je computer kan scrollen.

Net als bij Google vorige week stond artificiĆ«le intelligentie gisteren centraal tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Microsoft. Zo heeft CEOĀ Satya Nadella een nieuwe generatie AI-computers voorgesteld: de zogeheten Copilot+-computers, vernoemd naar de AI-assistent van Microsoft.

Microsoft zelf heeft het over de "snelste en slimste Windows-computers die ooit werden gemaakt". Concreet worden de computers uitgerust met krachtige AI-chips (NPU's) Ć©n worden generatieve artificiĆ«le intelligentietoepassingen geĆÆntegreerd in het Windows-besturingssysteem.Ā 

Bekijk: Microsoft stelt zijn nieuwe Copilot+-computers voor

Met deze aankondiging wil Microsoft ongetwijfeld de druk hooghouden op Apple. De grote concurrent was tot nog toe terughoudender dan Microsoft en Google op het vlak van AI, maar bracht begin deze maand wel een reeks tablets op de markt met verbeterde AI-capaciteiten.Ā 

En nu concreet?

Het klinkt natuurlijk allemaal veelbelovend, maar de grote vraag blijft: wat kunnen we aanvangen met die nieuwe computers?

In de eerste plaats zal het vooral gemakkelijker en intuĆÆtiever worden om bepaalde artificiĆ«le intelligentietoepassingen - die we misschien nu al kennen - te gebruiken. Dankzij de integratie van AI in het besturingssysteem moet je geen extra programma's of apps installeren om bijvoorbeeld video's te ondertitelen, mails samen te vatten of beelden te genereren.

Maar er zijn ook grotere innovaties, zoals de nieuwe 'Herinnering'-functie ('Recall' in het Engels). Met die functie kan je bepaalde beelden die je eerder zag op je computer gemakkelijk terug oproepen.Ā Je kan aan je pc vragen om een beeld op te zoeken of zelf door het 'fotografische geheugen' van je computer scrollen.

Bekijk: welke nieuwe snufjes worden geĆÆntroduceerd?

Afhankelijk van welk soort inhoud je oproept, kan je daar op verschillende manieren mee aan de slag.Ā Je kan bijvoorbeeld een stuk tekst markeren en laten samenvatten of vertalen of dezelfde tekst meteen openen in een Word-document.Ā Een afbeelding kan je eenvoudig en snel bewerken, maar je kan Copilot ook vragen om een soortgelijke afbeelding te vinden of te maken.

Microsoft benadrukt dat deze toepassing de privacy van de gebruikers niet in het gedrang brengt. Om 'Herinneringen' op te kunnen halen worden beelden wel opgeslagen, maar enkel op je eigen computer. Niemand heeft toegang tot dat interne geheugen. Je zal ook zelf bepaalde beelden of zelfs volledige tijdsperiodes uit dat geheugen kunnen wissen en aangeven dat bepaalde zaken nooit mogen opgeslagen worden.Ā 

Waar en wanneer kan ik een Copilot+-computer kopen? En hoeveel kosten ze?

Microsoft zelf introduceert het door AI aangedreven Windows-besturingssysteem in de nieuwe reeks eigen Surface-computers, maar ook andere bedrijven zoals Acer, Dell en Samsung gaan met hetzelfde besturingssysteem aan de slag. De eerste Copilot+-computers komen op de markt op 18 juni en zullen minstens 900 euro kosten.

Meest gelezen