© Dirk Kerstens

Ruim 2.000 fietsers palmen zaterdag Antwerpen in tijdens Critical Mass Belgium

Park Spoor Noord is zaterdag 25 mei de plek voor alle fietsers. Naast een fietstocht van 15 kilometer door de stad zijn er in het park verschillende muziekoptredens. De organisatoren verwachten ruim 2.000 fietsers.

svw

Na de succesvolle eerste editie van de Critical Mass Belgium in Brussel vorig jaar, met 1.500 fietsers, vindt de tweede editie plaats in Park Spoor Noord in Antwerpen.

“De allereerste Critical Mass vond in 1992 plaats in San Francisco”, zegt Jente Somers, organisator van de Critical Mass Belgium in Antwerpen. “Het idee was van met veel fietsers plek op te eisen op straat en zo de wagen van zijn koninklijk statuut te verdrijven. De naam Critical Mass komt dan weer uit een reportage over verkeersveiligheid. Daarin was te zien hoe fietsers wachten tot ze met genoeg waren om veilig een gevaarlijk kruispunt zonder verkeerslichten over te steken. Dat aantal fietsers was dan de kritische massa of critical mass.”

Al snel kreeg dit initiatief uit San Francisco opvolging in andere steden over heel de wereld en dus ook in Antwerpen. Al 21 jaar rijden fietsers één keer per maand samen door de straten van Antwerpen om hun plaats op te eisen. Na een dipje, kwam er een herstart in 2013.

“De Critical Mass is steeds een fijne balans tussen een statement maken en pure gezelligheid”, zegt Somers. “We bereiken minstens 150 fietsers, maar we kenden ook al uitschieters tot 2.100 deelnemers.”

Optredens

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de Critical Mass Brussel werd vorig jaar de eerste nationale editie georganiseerd. Door het immense succes werd beslist om jaarlijks een nationaal fietsevenement te organiseren. Het is een samenwerking tussen de Critical Masses van onder meer Antwerpen, Gent, Brussel en Leuven.

© Victoriano Moreno

Optredens

Deze zaterdag is Antwerpen de gaststad van de tweede editie. De fietsers zijn vanaf 14 uur welkom op Park Spoor Noord. Er staan heel de dag verschillende optredens op het programma, van onder meer Pierre Elitair, Deejay Backstabber, Nonkel Guy en Sunday Matinee. Fietsorganisaties staan er met infokramen. Het hoogtepunt blijft natuurlijk de Critical Mass zelf, een fietstocht van 15 kilometer door de stad, die start om 15 uur. Naast sponsoring kan het evenement rekenen op steun vanuit de burgerbegroting van het district Antwerpen.

“Mensen vragen mij soms of dit initiatief nog wel nodig is”, zegt Somers. “Het antwoord is volmondig ja, want zelfs mocht Antwerpen het fietsparadijs zijn, dan blijft samen fietsen nog steeds gezellig en plezant. Ik ben met vrienden in onze studententijd begonnen met het organiseren van de Critical Mass. Ondertussen werken we allemaal, maar blijven we elkaar zien op deze fietstocht.”

Critical Mass belgium zoekt nog vrijwilligers om een handje te helpen. Wie zich geroepen voelt, kan zich die dag melden bij de infostand of mailen naar anouch.vandenblock@hotmail.com. www.critical-mass-antwerp.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER