Direct naar artikelinhoud
verkiezingen

Pokeren aan de Schelde: De Wever reikt Groen de hand, maar Almaci wijst coalitie af

N-VABeeld BELGA

Een half zeteltje, meer overschot heeft de Antwerpse meerderheid van N-VA, CD&V en Open Vld niet. Bart De Wever (N-VA) houdt zijn opties open en lonkt naar Groen. Maar daar hebben ze geen zin om mee te spelen in een ronde blufpoker.

en

"Antwerpen is te groot en te complex om met een nipte meerderheid te besturen." Uittredend burgemeester Bart De Wever staat naar eigen zeggen niet te springen om zijn huidige coalitie met CD&V en Open Vld verder te zetten. Die heeft met 28 zetels op 55 maar een smalle basis. "Eén zetel op overschot is krap. Er mag in die zes jaar geen enkel accident gebeuren of je bent je meerderheid kwijt."

Antwerpen heeft een stabiel bestuur nodig, zegt De Wever. Daarvoor lonkt hij expliciet naar Groen, de tweede grootste partij. Kopman Wouter Van Besien sloot een coalitie met N-VA nochtans uit voor de verkiezingen. "Maar als je altijd de polarisatie aanklaagt, dan moet je ook bereid zijn om over de schaduw te treden als een hand wordt uitgestoken", vindt de N-VA-voorzitter. De thema's van Groen leunen volgen hem sterk aan bij die van zijn partij.

'Eén zetel op overschot is krap. Er mag geen enkel accident gebeuren of je bent je meerderheid kwijt'
Bart De WeverUittredend burgemeester van Antwerpen (N-VA)

Toch is de groene knieval een beetje dubbelzinnig, want De Wever maakte er nooit een geheim van dat hij liefst verder wil met zijn 'dreamteam' met CD&V en Open Vld. Zondagavond gaf hij zelfs te kennen dat hij niet wakker ligt van de smalle marge in de gemeenteraad. Er was ooit een Vlaamse regering die ook maar één zetel overhad. Liefst van al zou hij de basis leggen voor een nieuwe centrumrechtse coalitie op Vlaamse en federaal niveau.

Hoge eisen

Meent De Wever het echt met Groen? Politicoloog Dave Sinardet (VUB) denkt van niet. "Ik heb de indruk dat dit vooral een manier is om in de onderhandelingen vanuit een sterkere positie te vertrekken", stelt hij. "Als Open Vld en CD&V weten dat ze de enige optie zijn, dan kunnen ze erg hoge eisen stellen." Met name CD&V-lijsttrekker Kris Peeters, die van 5 naar 3 zetels terugviel, is erop gebrand om zijn huid duur te verkopen.

Mathematisch is een coalitie met Groen perfect mogelijk, maar de politieke realiteit is anders. Partijvoorzitter Meyrem Almaci houdt de boot voor een Antwerpse coalitie af. "Ik zie niet in hoe wij kunnen samengaan", zegt ze. De situatie in de grootste stad van Vlaanderen is daarmee anders dan pakweg in Hasselt, waar ze wel samen in een coalitie treden.

"Moesten er volgend jaar geen verkiezingen zijn, dan zou Groen misschien meer openheid tonen. Maar ze willen zich in 2019 profileren als het grote alternatief voor N-VA", zegt Sinardet. De kans dat Van Besien nu nog van gedacht gaat veranderen, en zijn politieke geloofwaardigheid op het spel zet, is klein. "Hun veto past perfect in hun pre-electorale logica."

'Moesten er volgend jaar geen verkiezingen zijn, dan zou Groen misschien meer openheid tonen'
Dave Sinardet, politicoloog (VUB)

Hoofddoekenverbod

Feit is ook dat het water tussen Groen en N-VA nog altijd bijzonder diep is op een aantal sleutelthema's zoals diversiteit, identiteit en drugsbeleid. Thema's die N-VA volgend jaar ook nationaal zal uitspelen. Zo is Groen Antwerpen absoluut tegen het hoofddoekenverbod aan het stadsloket, terwijl N-VA Antwerpen er niet aan denkt om het af te schaffen.

En sp.a? In tegenstelling tot Van Besien heeft sp.a-kopvrouw Jinnih Beels nooit een veto gesteld tegen N-VA. In theorie kunnen de socialisten dus aansluiten bij centrumrechts. Maar na een felle tweestrijd met oud-burgemeester Patrick Janssens (sp.a) verjoeg De Wever in 2012 voor het eerst sinds mensenheugenis de socialisten uit het Schoon Verdiep.

Het water tussen Groen en N-VA is nog altijd bijzonder diep op sleutelthema's zoals diversiteit en identiteit

Om hen amper zes jaar later opnieuw aan boord te hijsen, dat ligt moeilijk. De persoonlijke relaties tussen de kopstukken van N-VA en sp.a zijn op zijn zachtst gezegd erg koel.