Direct naar artikelinhoud

China eist strenge straf voor ‘terracottavandaal’

Zes soldaten van het wereldberoemde Chinese terracottaleger.

De Chinese autoriteiten eisen van de Verenigde Staten een 'strenge straf' voor de man die eind vorig jaar een duim van een terracottasoldaat stal. Het beeld was voor een tentoonstelling uitgeleend aan het Franklin Institute in Philadelphia. 

China leende onlangs tien van zijn wereldberoemde beelden uit aan de VS voor de exhibitie Terracotta Warriors of the First Emperor in het Franklin Institute in Philadelphia. Op 21 december drong de 24-jarige Michael Rohana tijdens een feestje de expositieruimte binnen. Hij baande zich een weg met de zaklamp van zijn smartphone en maakte een selfie met een van de terracottasoldaten. Daarna brak hij de linkerduim van de terracottasoldaat af en ging hij ermee vandoor. 

Twitter bericht wordt geladen...

De diefstal bleef onopgemerkt tot 8 januari. Toen het museumpersoneel de ontbrekende duim opmerkte, kon de FBI de dader vijf dagen later vatten dankzij de videobeelden van de bewakingscamera's. Rohana bekende dat hij de ontbrekende duim in een lade van het bureau in zijn slaapkamer had verstopt. Hij werd aangehouden, maar daarna weer vrijgelaten, nadat hij zijn paspoort had ingeleverd en de borg van 15.000 dollar had betaald.

Nalatig 

Wu Haiyun, overheidsdirecteur van het Shaanxi Cultural Heritage Promotion Centre dat de beelden uitleende, verweet vandaag het Amerikaanse Franklin Institute in zware termen 'nalatig' te zijn geweest met de beelden. "We vragen de VS om de dader streng te straffen, we hebben een serieus protest bij hen ingediend," zei Wu Haiyun. 

Hij voegde eraan toe dat twee Chinese experts de schade zullen komen opmeten en dat China de herstellingskosten zal terugvorderen van het museum. Volgens het museum heeft de verantwoordelijke beveiligingsfirma de 'standaardprocedures niet gevolgd'. 

Het beroemde terracottaleger bestaat in totaal uit 8.000 soldatenbeelden en geldt als een van de belangrijkste Chinese archeologische vondsten. De krijgers uit aardewerk werden begraven naast Qin Shi Huang, China's eerste keizer, die in 210 voor Christus stierf. Het leger moest de keizer beschermen in het hiernamaals. Het werd in 1974 opgegraven, nadat Chinese boeren erop waren gestoten.