Direct naar artikelinhoud
InterviewRaoul Hedebouw

Raoul Hedebouw: ‘De meeste beslissingen worden genomen door de regering, de partijvoorzitters en de CEO’s van multinationals’

Raoul Hedebouw: ‘We moeten het ongenoegen van de mensen naar boven richten: tegen de banken, multinationals en miljardairs. En niet tegen de Walen, migranten en werklozen.’Beeld Geert Van de Velde

Raoul Hedebouw bracht de voorbije vier jaar als partijvoorzitter en Kamerlid een snuif stand-upcomedy in de Wetstraat. De kans dat de PVDA in een regering raakt, is niet bijster groot, maar de partij bewees al dat ze haar ideeën ook vanuit de oppositie kan opdringen aan de machthebbers.

In de statige leeszaal van de Kamer, het hart van de Belgische democratie, komt Raoul Hedebouw, ondanks zware ochtendfiles, enthousiast naar binnen gedribbeld.

Raoul Hedebouw: “Ik heb zin in de verkiezingsdebatten! In 2019 mochten we daar in Vlaanderen amper aan deelnemen. Nu spelen we volle bak mee. Ik voel ook dat de politiek lééft bij de mensen, maar veel kiezers hebben nog niets beslist.”

Klopt het dat u nog altijd bloednerveus bent voor debatten en parlementaire tussenkomsten?

“Ja, ik ben altijd een angstige mens geweest. Dat uit zich in controledrang. En net als Jacques Brel ben ik een beetje ziek voor elk optreden. Soms krijg ik hartkloppingen. Die stress is nodig om optimaal te presteren. In het parlement krijg je maar twee minuten om je punt te maken, het moet er boenk op zijn.”

U steekt er vaak comedy in. ‘Kling, in the pocket!’ is tot een klassieker uitgegroeid.

“Ik probeer kleur te brengen in de politiek. Mensen als Vincent Van Peteghem (cd&v) houden zulke saaie uiteenzettingen dat iedereen in slaap valt. Hoe minder mensen de politiek volgen, des te makkelijker de regering haar gang kan gaan. Als rebelse partij moeten wij het volk erbij betrekken. Mensen zeggen me: ‘Raoul, ik ken niks van politiek, maar door uw tussenkomsten voel ik me vertegenwoordigd.’ Er is meer controle op het beleid nodig, en meer inspraak. Mensen kunnen niet alleen om de vijf jaar gaan stemmen, ze kunnen ook hun lot in handen nemen via betogingen, wijkpetities of open brieven.”

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door Raoul Hedebouw (@raoulhedebouw) op

De regering controleren is toch de taak van de volksvertegenwoordigers?

“Ja, maar het parlement is zijn macht kwijt. De meeste beslissingen worden genomen door de regering, de partijvoorzitters en de CEO’s van multinationals. Wij kunnen wel van onze neus maken in het parlement, maar we bereiken het meest als we daarbuiten ook een maatschappelijk front vormen om onze eisen erdoor te krijgen. Dat is gelukt met het minimumpensioen van 1.500 euro en de btw-verlaging voor gas en elektriciteit. Met driehonderdduizend handtekeningen en de steun van experts en vakbonden konden we de regering dwingen om dat door te voeren.

“Zo kunnen we de werkende klasse weer hoop geven. Te veel mensen vallen ten prooi aan fatalisme: ‘Pff, we kunnen er niks aan doen.’ Daar profiteert de elite van. Wij moeten het ongenoegen van de mensen naar boven richten, tegen de banken, de multinationals en de miljardairs. En niet tegen de Walen, de migranten en de werklozen.”

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door Raoul Hedebouw (@raoulhedebouw) op

Wat wordt jullie belangrijkste punt voor de verkiezingen?

“Eerlijke belastingen. Tax the rich! Anders zijn het weer de zelfstandigen en de werkende klasse die de crisis moeten betalen. Zij leven in een fiscale hel, terwijl de superrijken in een fiscaal paradijs zitten.”

Ook voor belastingen op vermogen staan we toch in de Europese top drie? We hebben de roerende en de onroerende voorheffing, de erfenisrechten, de registratierechten…

“Maar alleen de middenklasse betaalt die belastingen, want de superrijken profiteren van fiscale achterpoortjes. Ze stoppen hun vermogens in private stichtingen om de erfenisbelasting te ontduiken. Roerende voorheffing? Hop, 30 procent voor de kleine belegger! Maar als de rijken een bedrijf op poten zetten, betalen ze bijna niks voor hun aandelen. Ook bij de effectentaks glippen de miljardairs door de mazen van het net: zij hebben hun aandelen niet op een effectenrekening staan, maar op naam, en dan geldt de taks niet. De beste manier om de grote vermogens te doen betalen is een miljonairstaks.”

Vreest u niet dat multimiljonairs hun vermogen dan naar het buitenland verplaatsen?

“Die kapitaalvlucht wordt zwaar overroepen. Een studie van de Franse senaat heeft aangetoond dat slechts 0,23 procent van de vermogens uit het land verdween ten tijde van de Franse miljonairstaks. President Macron heeft die afgeschaft, niet omdat ze te weinig opbracht, maar om zijn rijke vriendjes te plezieren. Onze miljonairstaks zou bruto 10,8 miljard euro opleveren. Dat hebben we bijgesteld naar 8 miljard, omdat we rekening houden met een beperkte kapitaalvlucht. Maar het is onrechtvaardig dat werknemers en zelfstandigen meer belast worden, omdat zij niet kunnen vluchten.”

Vroeger gold jullie miljonairstaks vanaf 1 miljoen euro. Waarom is dat bedrag opgetrokken naar 5 miljoen euro?

“Omdat de rijken rijker worden. In een paar jaar tijd zijn er in België veertig miljardairs bij gekomen. Wij willen de rijkste 1 procent treffen, niet de middenklasse. Wie 5 miljoen euro bezit, moet jaarlijks 2 procent afstaan. Boven 10 miljoen euro is dat 3 procent. Daar zullen die mensen geen boterham minder voor eten.”

Hoe weet je wie meer dan 5 miljoen euro heeft?

“Dat moeten de miljonairs zelf invullen op Fortune-on-web, zoals de gewone mensen dat doen op Tax-on-web. Om de valsspelers te pakken, willen we bij de fiscus een cel oprichten die de aangiftes van de 70.000 rijkste gezinnen controleert.”

Klopt het schrikbeeld dat de fiscus bij mensen thuis wijnkelders en kunstwerken zal komen schatten?

“Het grootste deel van die fortuinen is bekend bij verzekeringsmaatschappijen en banken. Dat gaat niet over een zelfstandige met een dure koersfiets en een wijnkelder, maar over grote financiële beleggingen en vastgoed.”

‘Met Bart De Wever ben ik het over weinig eens, maar er is wederzijds respect. We joggen beiden graag, onlangs gaf hij me goeie tips voor podcasts over geschiedenis.’Beeld Geert Van de Velde

Groen is voor een miljonairstaks voor vermogens vanaf 2,5 miljoen euro, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 1 miljard euro. Rekent u zich niet rijk met die 8 miljard euro per jaar?

“Zo’n taks móét opbrengen. Een vermogenstaks van 1 miljard of de effectentaks van Vivaldi, die maar 400 miljoen euro per jaar oplevert, da’s te weinig. Het is wel interessant hoe andere partijen nu plots ook de rijken willen belasten. Tien jaar lang stonden wij alleen, nu pakt Groen ook uit met een vermogensbelasting en schuift Vooruit op. Zelfs Bart De Wever zegt dat het niet zal lukken om de rijken te ontzien. Als ik de stemtesten moet geloven, zijn zelfs bij Open Vld sommige geesten aan het rijpen.”

Wat wilt u met de opbrengst doen?

“De koopkracht van de mensen versterken. De pensioenen en laagste lonen moeten omhoog. Maar niet door de sociale bijdragen te verlagen, want dan krijgt de sociale zekerheid te weinig geld binnen.”

Onze pensioenkosten stijgen met 4 miljard euro per jaar. Toch wilt u de pensioenen verder verhogen en de pensioenleeftijd terugschroeven van 67 naar 65 jaar. Bea Cantillon, professor sociaal beleid, noemde dat volstrekt onbetaalbaar. Wilt u niet dat er voor jongeren nog een pensioen overblijft?

“Ik ga niet akkoord dat dat ten koste van de jonge generaties zou gaan. De taxshift van Charles Michel heeft een gat van 8 miljard euro in de sociale zekerheid geslagen. Dan is het makkelijk om achteraf te roepen dat de pensioenen onbetaalbaar zijn. Veel mensen zien het gewoon niet zitten om tot hun 67ste te werken.”

De meesten hoeven dat ook niet te doen. Wie begonnen is op zijn 18de, kan na 43 gewerkte jaren met vervroegd pensioen op 61 jaar.

“Ook een carrière van 43 jaar is te lastig voor mensen met een zwaar beroep. Door de afschaffing van het brugpensioen steeg het aantal langdurig zieken van 400.000 naar 500.000. Dat zijn bijna allemaal kapotgewerkte vijftigplussers. Budgettair heeft dat niks opgeleverd, want zij krijgen nu een ziekte-uitkering. Wij leven in een dolle 24 uurseconomie die mensen uitperst.”

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door Raoul Hedebouw (@raoulhedebouw) op

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, zegt dat de financiën niet onder controle zijn en partijen dus geen cadeaus kunnen beloven, maar…

“Pierre Wunsch was vroeger de kabinetschef van Didier Reynders. Hij kijkt door een neoliberale bril.”

…u wilt gratis openbaar vervoer, 0 procent btw op basisproducten zoals groenten en fruit, publieke prefinanciering voor woningrenovaties, hogere lonen, hogere pensioenen en een pensioenleeftijd van 65 jaar.

“Wij willen het geld halen waar het zit. De andere partijen pluimen altijd de werkende klasse. Vooruit beweert dat ze voor een eerlijke fiscaliteit staat, maar is nog altijd tegen een miljonairstaks.”

U zult 88 miljard euro nodig hebben in plaats van 8 miljard euro.

“Wij hebben nog andere voorstellen om het budget in orde te krijgen. België geeft jaarlijks 17 miljard euro uit aan bedrijfssteun: laten we eens kijken welke subsidies geen jobs opleveren. Ook de fiscale achterpoortjes sluiten kan miljarden opbrengen. In België betaalt elke kmo 25 procent vennootschapsbelasting, maar de minimumbelasting voor multinationals bedraagt amper 15 procent. Vivaldi wil dat tarief zelfs niet verhogen!

“We moeten ook besparen op het grote geld dat naar big pharma gaat. Onze fractieleider Sofie Merckx heeft onthuld dat minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) 120 geheime contracten over dure geneesmiddelen heeft gesloten met de farmasector, méér dan onder Maggie De Block (Open Vld), toen Vooruit tegen die geheime deals was.

“Wij willen ook besparen, maar we mogen niet meegaan in de dogma’s van de Nationale Bank en de Europese Commissie, die ons willen dwingen om voor 27 miljard euro te beknibbelen tegen 2031. Dat is 5.000 euro per gezin per jaar. Zo veroorzaak je een nieuwe economische crisis en veel sociaal leed. Dit is net het moment om grote publieke investeringen te doen in openbaar vervoer en de ecologische transitie. Ook professor Paul De Grauwe pleit daarvoor.”

Raoul Hedebouw: ‘De meeste beslissingen worden genomen door de regering, de partijvoorzitters en de CEO’s van multinationals’
Beeld Geert Van de Velde

U wilt de schuld nog meer laten oplopen, terwijl we nu al 10 miljard euro per jaar aan rentelasten betalen?

“Wie heeft die schulden gecreëerd? De traditionele partijen. En de centrale banken hebben een grote fout gemaakt door de rente te verhogen. Daardoor is het minder interessant om te lenen en betalen overheden zich blauw aan interesten.”

Die verhoging was nodig om de inflatie af te koelen. U was toch tegen de hoge prijzen?

“Maar vanwaar komt de inflatie? Van de multinationals die na de coronacrisis hun prijzen fors hebben opgetrokken. Graaiflatie was niet toevallig het woord van het jaar. In plaats van de rente te verhogen had de overheid dát moeten aanpakken: ze had de prijzen moeten plafonneren en de winsten moeten afromen.”

Europa houdt 850 miljoen euro relancesteun in omdat ons land de pensioenkosten niet onder controle heeft. De rating van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is verlaagd, waardoor het nóg meer rente moet betalen op de torenhoge schuld. En Belfius wilde de Waalse schuld slechts tot eind 2024 financieren, omdat ze vreest dat een machtsdeelname van uw partij de begroting verder zal doen ontsporen.

“Het is toch straf dat een bank die wij met belastinggeld hebben gered, zich bemoeit met de democratie? Eigenlijk zegt Belfius tegen de mensen: ‘Als jullie voor de PVDA stemmen, geven wij Wallonië geen leningen meer.’”

Zou u geld uitlenen aan iemand van wie u weet dat hij nog meer schulden zal maken?

“Nog eens: ik wil de schuld niet doen oplopen, ik wil het geld halen waar het zit.”

Jullie voorstel om de btw voor basisproducten te verlagen kost 2,5 miljard euro per jaar. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent daarvan naar de producent gaat, niet naar de consument. Waarom wilt u de supermarkten en voedingsmultinationals zo’n cadeau geven?

“Wij willen de btw-verlaging combineren met strenge prijscontroles, zodat de supermarkten dat geld niet in hun zak steken. Het is essentieel dat we de koopkracht versterken. De winkelkar is de voorbije jaren 25 procent duurder geworden, terwijl Nestlé en Danone miljarden winst hebben geboekt. Dat is crazy. Vivaldi heeft te weinig gedaan om de mensen te beschermen.”

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door Raoul Hedebouw (@raoulhedebouw) op

Heeft de regering de koopkracht dan niet het best beschermd van alle EU-lidstaten?

“Het is niet omdat het elders in Europa nog erger was, dat de regering het goed heeft gedaan. Wij hebben berekend dat de loontrekkenden in deze legislatuur 3.472 euro hebben verloren.”

Volgens de Nationale Bank heeft de gemiddelde Belg sinds het begin van de regering 2,2 procent méér koopkracht.

“De rijken zijn erop vooruitgegaan, maar wie voor een modaal loon werkt, kreeg er via de index te weinig geld bij om al die zotte prijzen te betalen. De index houdt geen rekening met duurdere brandstoffen, en de meeste werkgevers hebben de indexering heel laat doorgevoerd.

“Het helpt ook niet dat PS-minister Pierre-Yves Dermagne de lonen vier jaar lang heeft geblokkeerd, zélfs in sectoren die veel winst maken. De Bel 20-bedrijven hebben vorig jaar voor 9,5 miljard euro aan dividenden uitgekeerd. TotalEnergies boekte wereldwijd 21 miljard euro winst. En toch verhindert de regering de vakbonden om bij Total Antwerpen over loonsverhogingen te onderhandelen. Hoe leg je dat uit als socialist?”

Dankzij de index krijgen Belgische werknemers loonsverhogingen waar ze in onze buurlanden voor moeten staken. Vreest u niet dat u bedrijven wegjaagt door nog meer te willen?

“In Duitsland, Engeland en Frankrijk is er inderdaad veel meer gestaakt. In sommige sectoren heeft dat hogere loonsverhogingen opgeleverd dan bij ons. Bij het Duitse IG Metall zijn de lonen vorig jaar met 5,2 procent gestegen, en dit jaar komt er 3,3 procent bij (in België stegen de lonen sinds begin 2022 met 12,8 procent, red.). Onze werknemers zijn de productiefste van heel Europa. Dat zeggen de werkgevers er nooit bij. En als je rekening houdt met alle bedrijfssubsidies, bestaat de loonhandicap al helemaal niet meer.”

FAKE NEWS

Op de nieuwjaarsreceptie van de PVDA beweerde u dat Colruyt in 2022 maar 0,27 procent belastingen heeft betaald op een winst van 1,8 miljard euro. Dat klopte niet: via de dochterondernemingen betaalde Colruyt veel meer.

“Wij zijn een partij die werkt op basis van feiten. In dit geval klopten de cijfers niet en hebben we dat onmiddellijk toegegeven. Heb je dat een andere partij al horen doen? Ik niet. Maar ons punt blijft overeind: grote bedrijven als Colruyt kunnen via fiscale achterpoortjes dividenden uitkeren in Luxemburg en doorsluizen naar België, zodat ze amper belast worden.”

‘De PS staat voor linkse praatjes en rechtse daadjes. Paul Magnette verdient 400.000 euro per jaar en zijn partij belegt 1 miljoen euro aan partijdotaties op de beurs.’Beeld Geert Van de Velde

Jullie snijden wel vaker een bocht af. Na het faillissement van Van Hool tweette Jos D’Haese: ‘Minister van Werk Jo Brouns (cd&v) kan nog jobs redden door bussen voor De Lijn te laten bouwen in Koningshooikt. Of wordt hij liever minister van Werkloosheid?’ Waarom maakt u de mensen boos met fake news?

“Dat is geen fake news.”

Jullie weten toch dat Van Hool vorig jaar al naast de bestelling van de Vlaamse overheid heeft gegrepen omdat het bedrijf de elektrische bussen niet kon leveren, laat staan tegen een concurrentiële prijs?

“Niet akkoord. Vlaanderen hoeft die elektrische bussen niet in China te bestellen. Dat kan ook bij Van Hool.”

Maar dat bedrijf is failliet, in de prak gereden door een ruziënde familie.

“Het management heeft dat bedrijf kapotgemaakt, ja. Maar elektrische bussen zijn deel van een strategische sector. De Vlaamse regering moet participeren in dat bedrijf, zodat ze mee aan de knoppen zit en jobs kan redden. Om de banken te redden tijdens de financiële crisis vond de regering wel tientallen miljarden.

“Nu neemt een Nederlands busbedrijf Van Hool over, maar de meeste jobs verdwijnen naar Macedonië, waar een arbeider maar 500 euro per maand verdient. Dat is vier keer minder dan in België, terwijl de arbeiders van Van Hool al bijna de laagste lonen in de sector hebben. We moeten stoppen met die race naar de bodem in Europa. Er moet een gelijk speelveld met hogere minimumlonen komen, zodat bedrijven hun werknemers in elk land deftig moeten betalen.”

Econoom Ive Marx schreef in De Standaard dat de overheid moet stoppen met kwijnende bedrijven in leven te houden: dat gaat ten koste van bedrijven die het goed doen. De werknemers van Van Hool worden op de krappe arbeidsmarkt toch met open armen ontvangen door bedrijven die wel nog een toekomst hebben?

“Als we de markt haar gang laten gaan, blijft er straks niks meer over van onze maakindustrie. Dat zou rampzalig zijn, want we hebben die industriële ruggengraat nodig.”

In uw programma staat een verbod op collectieve ontslagen. Hardleerse bedrijven die toch herstructureren, zouden alle overheidssteun moeten terugbetalen. Zult u zo de maakindustrie hier kunnen houden?

“Subsidies dienen om jobs te creëren. Als bedrijven dat niet doen, moeten ze die terugbetalen. Dat is goed beheer van belastinggeld.”

Als een bedrijf tijdens een crisis niet mag herstructureren, duw je het dan niet in een faillissement?

“Maar de grote bedrijven boeken nog altijd hoge winsten! Neem Engie Electrabel: hun kerncentrales zijn al lang afgeschreven, en toch betalen we ons nog altijd blauw aan hun stroom. We kunnen cruciale sectoren niet meer aan de markt overlaten. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) stopt de grote energiebedrijven geld toe om voor gascentrales, windmolenparken, waterstofproductie en kernenergie te zorgen, maar de overheid moet dat zélf doen, zoals in Frankrijk.”

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door Raoul Hedebouw (@raoulhedebouw) op

U wilt energiebedrijven in staatshanden brengen zonder ervoor te betalen. Dat heet onteigening.

“Nee, want we hebben al drie keer betaald voor
die kerncentrales van Electrabel.”

Denkt u dat internationale bedrijven hier nog durven te investeren, als wij hun infrastructuur zomaar afpakken? Critici vergelijken dat met het beleid in China en Rusland.

“De deal met Electrabel is gewoon niet fair. We hebben twee kerncentrales voor de helft genationaliseerd, maar alle risico’s voor de berging van het nucleair afval zijn voor ons. Premier De Croo (Open Vld) en minister Van der Straeten hebben zich laten rollen.”

DIKKE NUL

Is een stem voor de PVDA wel nuttig, aangezien u eigenlijk niet wilt besturen?

“Wij willen dat wel! Ik heb al vaak mijn hand uitgestoken naar Vooruit. Onze coalities in Zelzate en Borgerhout werken heel goed samen. Als we de linkse krachten bundelen, kunnen we veel bereiken. Ik snap niet waarom Melissa Depraetere, net als Conner Rousseau, altijd naar de N-VA kijkt. Met hen kun je onmogelijk een links beleid voeren.”

Zelfs met Groen erbij heeft een links front in Vlaanderen maar 30 procent van de stemmen. En de andere partijen moeten helemáál niks van u hebben. Is dat frustrerend?

“Ja, ik vind dat ondemocratisch. Het zou niet makkelijk zijn om met cd&v een akkoord te maken, maar daar zitten genoeg sociale mensen om het debat aan te gaan. Ik heb ook een goed contact met Egbert Lachaert (Open Vld).”

DIKKE NUL
Beeld Geert Van de Velde

Vindt u het cordon sanitaire ook ondemocratisch?

“Nee, want Vlaams Belang heeft een racistisch programma en wil de mensenrechten en de democratie afbreken. Met Bart De Wever ben ik het over weinig eens, maar er is wel wederzijds respect. We joggen graag, en onlangs gaf hij me tips voor podcasts over geschiedenis. Met Tom Van Grieken zal ik zo’n gesprek nooit hebben. Openlijk racisme en dat gestamp naar de zwakkeren botst met de kern van wie ik ben.”

Wat vindt u van de terugkeer van Conner Rousseau?

“Hij vergoelijkte zijn racistische uitspraken door te zeggen dat hij te veel gedronken had. Maar als ik zat ben, word ik geen liberaal. Conner kan niet meer geloofwaardig tegen extreemrechts strijden.”

Hoe is uw relatie met Paul Magnette?

“De meeste PS’ers doen heel arrogant tegen ons. En Paul Magnette scheldt mij in elk debat uit: idioot, dikke nul. (Blaast) Het is duidelijk dat hij gek wordt van ons. Hij verdraagt niet dat er links van de PS een sterke partij opkomt.”

Hedebouw met Paul Magnette.Beeld Photo News

De socialistische vakbondsleider Thierry Bodson roept op tot een links front van de PS, Ecolo en de PVDA. Maar als uw contact met de PS zo slecht is, wordt het lastig om in de Brusselse of Waalse regering te raken.

“Onlangs zei PS-staatssecretaris Thomas Dermine tijdens een debat: ‘Laten we samen iets doen.’ Binnen het uur werd hij op het matje geroepen en beweerde de PS dat het maar een boutade was. Zo strak is de partijlijn.”

In 2019 onderhandelde u met de PS, maar die vond jullie voorstellen niet realistisch.

“‘There is no alternative’, zeiden Paul Magnette en Elio Di Rupo. Al dertig jaar plooit links voor dat neoliberale mantra. De PS staat voor linkse praatjes en rechtse daadjes. Magnette verdient 400.000 euro per jaar en zijn partij belegt 1 miljoen euro aan partijdotaties op de beurs.

“Alle Vivaldi-partijen hadden beloofd om werk te maken van politieke vernieuwing, maar er is niks van in huis gekomen. Ze stemmen elke keer tegen ons voorstel om de partijsubsidies en de lonen van de ministers te halveren. De enige verwezenlijking is de afschaffing van de graaipensioenen van Siegfried Bracke en co. Dankzij ons. Als je niet leeft zoals je denkt, begin je te denken zoals je leeft. Zeker als linkse politicus moet je dicht bij het volk blijven. Daarom komen PVDA-parlementsleden rond met een werkmansloon. Bij mij is dat 2.300 euro netto.”

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door Raoul Hedebouw (@raoulhedebouw) op

De overige 4.000 euro gaat naar de partij, die daar Facebook-advertenties mee betaalt. Is dat geld dan beter besteed?

“Wij investeren vooral in de uitbouw van onze wijkwerking. Vlaams Belang en de N-VA geven meer uit aan sociale media dan wij. Maar zoals de Amerikaanse Democrate Alexandria Ocasio-Cortez zei: ‘Als we de ideeën van Trump willen bestrijden, moeten we ook op Facebook zitten.’”

Bij Vooruit zeggen ze: ‘In geen enkel land waar extreme partijen aan de macht zijn, gaan de vrijheid en welvaart van de mensen erop vooruit.’

“Wij zijn geen extreme partij. In een aantal Europese landen heeft radicaal-links mee bestuurd: Syriza in Griekenland, Podemos in Spanje. Vaak moesten ze onder druk van Europa rechtse maatregelen toepassen, maar ze hebben ook goeie dingen gedaan.”

Een van uw meest omstreden standpunten is dat België uit de NAVO moet stappen.

“Europa moet z’n eigen koers varen in plaats van naar de pijpen van de Amerikanen te dansen. Wat gaan we doen als Donald Trump weer aan de macht komt? De NAVO heeft Irak, Afghanistan, Libië en Syrië platgebombardeerd. Wat heeft dat opgeleverd, behalve oliecontracten voor de VS?”

Acht u de NAVO ook mee verantwoordelijk voor de oorlog in Oekraïne?

“Nee, we hebben de agressie van Vladimir Poetin vanaf dag één veroordeeld. Toen Guy Verhofstadt en Tony Blair zaken gingen doen met Poetin, klaagden wij dat al aan, omdat Poetin oligarchen schandalig rijk maakt en zijn bevolking uitbuit. (Fel) Wij moeten níks van dat regime hebben!”

DIKKE NUL
Beeld Geert Van de Velde

Maar terwijl Zweden en Finland zich bij de NAVO aansluiten, wilt u België eruit laten stappen. Is dat niet knettergek voor een land zonder luchtafweer en uitgebouwd leger?

“Wij moeten met andere landen samenwerken, onder een Europees commando. Als we de Amerikanen blijven volgen, stevenen we af op een nieuwe wereldoorlog. Eerst stuurden we geld en humanitaire hulp, daarna wapens, tanks, F-16’s, en nu spreekt Macron al over grondtroepen.”

Is dat de schuld van de NAVO of van Poetin?

“Het is de schuld van een wapenwedloop aan beide kanten. Dat loopt nooit goed af. Wij zeggen hetzelfde als de paus: laten we over vrede onderhandelen. Denken we nu echt dat we Rusland kunnen verslaan? Dat is een nucleaire grootmacht. Als Poetin verliest, grijpt hij naar zijn kernwapens.”

Het Oekraïense front staat op breken. Als je nu met Poetin onderhandelt, claimt hij toch een flink stuk van Oekraïne?

“Maar wat is het alternatief? Een tien jaar durende loopgravenoorlog met honderdduizenden doden. Europese landen geven nu al drie keer meer uit aan defensie dan Rusland. Ik geloof niet dat vier of vijf keer meer iets zal oplossen. Dat zal ten koste gaan van de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en het onderwijs.”

Als we Poetin laten winnen, riskeren we dan niet dat hij een ander Europees land aanvalt? Hij heeft niet de reputatie akkoorden te respecteren.

“Maar geef het toch een kans! In 1975 hebben de VS en Rusland ook de Helsinki-akkoorden gesloten. Was dat makkelijk? Nee, maar het leidde wel tot een de-escalatie. Het alternatief is dat de wereld wordt platgebombardeerd.”

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny werd in februari vermoord op bevel van Poetin. Waarom onthield uw partij zich samen met Vlaams Belang bij de stemming van Europese sancties tegen de daders van die moord?

“Omdat de werkende klasse voor die sancties betaalt. Hun naft en gas worden duurder, terwijl Rusland z’n olie en gas aan andere landen verkoopt. De rest van de wereld kijkt kritisch naar de westerse hypocrisie. Rusland valt Oekraïne aan: dertien pakketten met sancties. Israël pleegt een genocide in Gaza: nul sancties. Dat meten met twee maten, daar zijn mensen echt boos om.”

Waar kijkt u naar uit als de verkiezingen voorbij zijn?

“Een goei terraske met vrienden. Of barbecueën, het EK voetbal op tv, pintje erbij: zalig! Tijdens de campagne probeer ik tijd te maken voor mijn zoontjes van 7 en 4. De gemiste tijd met mijn vrienden hoop ik na 9 juni in te halen.”

Ik las dat het niet zo goed gaat met uw vader?

“Hij heeft lymfeklierkanker en moet chemo krijgen. Dat is heftig, maar hij zal het halen. Ondanks de campagne wil ik hem vaak blijven zien. Door zo’n ziekte ga je over je prioriteiten nadenken. Ik doe met veel passie aan politiek, maar ik wil me er niet in verliezen.”

Wat vond u van de oproep van Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten, die in Het Nieuwsblad waarschuwde dat de zorg dreigt te crashen onder de vergrijzing, en we moeten stoppen met ouderen te redden die levensmoe zijn?

“We moeten maken dat de zorg dat wél aankan. Maar het debat rond euthanasie moet wel plaatsvinden. Alleen mag je dat niet linken aan de vergrijzingskosten, dan maak je er een besparingsverhaal van.”

U zei dat u een angstige mens bent. Koos u daarom pas op uw 39ste voor kinderen?

“Het kwam eerder door mijn intense leven. Pasten kinderen daar wel in? En zou ik wel een goede vader zijn? Maar kinderen krijgen was de beste beslissing van mijn leven. En
je weet meteen waarvoor je het doet in de politiek. Mijn kinderen hebben me meer sereniteit bijgebracht. Maar ik blijf een speelvogel, net als zij. Het zijn twee grappige jongens, de moppen vliegen in het rond.”

Kortom, uw opvolging is verzekerd.

“Ja, ambiance!”

Kling, in the pocket!

“Dat kennen ze al. Uiteraard! (schatert)”

© Humo