Met het extra budget moeten nog eens 10 bestaande zwembaden energiezuiniger gemaakt worden.
AP

Vlaanderen trekt extra geld uit om bestaande zwembaden energiezuiniger te maken

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) trekt budget uit voor bestaande zwembaden. De uitbaters krijgen in totaal 6 miljoen euro om hun infrastructuur energiezuiniger te maken.

Vlaanderen wil dat er meer publieke zwembaden komen én dat ze energiezuiniger worden. Eerder kwam Weyts al met een plan om het aantal nieuwe zwembaden op te krikken. Maar hij wil ook de bestaande zwembaden energiezuiniger maken om te verhinderen dat ze zouden sluiten.

"We hadden al 18 miljoen euro geïnvesteerd waardoor 28 zwembaden zich verzekerd weten van een energiezuinige toekomst en dus open kunnen blijven. We trekken nu nog eens 6 miljoen euro daarvoor uit, om 10 bestaande zwembaden energiezuiniger te maken", legt Weyts uit.

Vlaanderen zal per project 60 procent van de totale investeringskosten dragen. Een enkel zwembad kan tot 600.000 euro steun krijgen om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van nieuwe ramen, het verbeteren van de isolatie of het installeren van zonneboilers.

Weyts vindt het belangrijk om te investeren in zwembaden. "Leren zwemmen behoort tot de minimumdoelen in het lager onderwijs. Er moeten dus voldoende zwembaden in de buurt zijn. Dat stond de laatste jaren onder druk. Nu zetten we de kentering in met nieuwe zwembaden en energiezuinige investeringen in bestaande zwembaden."

Meest gelezen