De Kaakstraat wordt straks meer geschikt voor fietsers en senioren. Maar gebruikers van de Kerkplaats en de handelaars moeten eerst door de zure appel van de werken heen.© koen fasseur

Heraanleg Wommelgemse Kaakstraat op schema, maar handelaars zien zwarte sneeuw: “Gemeente denkt niet mee met ons, dat is ooit anders geweest”

Wommelgem -

Ondanks de regen zitten de werken in de Kaakstraat op schema. “We hopen het”, zuchten de handelaars rond de Kerkplaats. Die zien veel klanten afhaken ondanks de inspanningen van de gemeente om alle betrokken te informeren.

Jan Auman

De Kaakstraat ligt in het hart van Wommelgem en loopt langs de centrale Kerkplaats. Toen die een tiental jaar geleden heraangelegd werd, besloot de gemeente om de historische kasseibestrating van de centrumstraat haar oorspronkelijke uitzicht te laten behouden. Mooi om te zien, maar minder comfortabel voor de vele fietsers die er passeren en er de handen goed aan het stuur moesten houden om, in tegenstelling tot de vele profrenners dit voorjaar, niet te vallen.

Dit schepencollege besloot om het comfort van de kwetsbare weggebruikers toch wat meer in de weegschaal te leggen. Alex Helsen (N-VA), bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, licht toe. “De betonnen okergele fietsstroken – zoals in de Sint-Damiaanstraat - en de eveneens betonnen oversteekplaats ter hoogte van zijstraatje Kallement zijn echt wel nodig. Ze maken dit stukje Wommelgem niet alleen veiliger en gebruiksvriendelijker voor fietsers, maar ook voor de vele rolstoelgebruikers, mensen met rollators of mama’s met kinderkoetsen. De investering van 165.000 euro gebeurt weloverwogen.”

Folder

De werken gingen van start op 8 april. Normaal op 17 mei zou de Kaakstraat aangepast en opnieuw volledig bruikbaar zijn. “We zitten ondanks al die aprilse grillen nog op schema”, maakt Helsen een stand van zaken op. “Eerst werden de oude kasseien verwijderd en vervolgens al nieuwe fundering gelegd in het stuk tussen de Torenstraat en het huisnummer 26. Fase twee start op 6 mei.”

De folder met info over de omleidingen die de gemeente in maart verdeelde.© RR

Intussen geldt een lokale omleiding. Verkeer dat de Kerkplaats wil bereiken, rijdt vanop de Hoevenstraat de Echelveldstraat in, volgt de Adolf Mortelmansstraat en bereikt zo alsnog de Kerkplaats. Wegrijden kan via de Dasstraat, waar de rijrichting werd omgedraaid.

“Parkeren op de Kerkplaats blijft ook tijdens de werken mogelijk. Al hopen we dat de meeste mensen minstens tijdelijk te voet komen of voor de fiets kiezen om onze handelaars trouw te blijven”

Kelly Joris

Schepen van Lokale Economie

“We hebben getracht om de handelaars, de Kerkplaats en de scholen in de omgeving bereikbaar te houden”, aldus schepen van Lokale Economie Kelly Joris (Lokaal Liberaal). Zij liet een kleurrijke folder maken en bedelen om de winkeliers en hun klanten voor te lichten. “Parkeren op de Kerkplaats blijft ook tijdens de werken mogelijk. Al hopen we dat de meeste mensen minstens tijdelijk te voet komen of voor de fiets kiezen om onze handelaars trouw te blijven. De wekelijkse vrijdagmarkt is verplaatst naar het Scheersel. Dus ook op vrijdag kan je parkeren op de Kerkplaats.”

Alle kasseien werden er (tijdelijk) uitgehaald. De meeste worden straks teruggelegd. De handelaars zijn ‘bereikbaar’.© koen fasseur

“Er zit niks anders op dan dit uit te zweten”, zucht Wim Grymonprez, die al 35 jaar de bekende gelijknamige Keurslagerij uitbaat op de Kerkplaats. “Ik schat het omzetverlies op minstens 25%. De gemeente zegt wel dat onze klanten met de fiets of te voet moeten komen, maar ze vergeet dat wij ook mensen over de vloer krijgen die van veel verder komen. Zij haken af.”

“Natuurlijk heb ik begrip voor de motivatie van de werken en zeker voor die werkmannen zelf, maar waarom is dit niet ineens gebeurd bij de heraanleg van de Kerkplaats? Toen was het zogezegd niet nodig. Nu zitten we weer in de miserie. Dit bestuur denkt niet mee met de handelaars. Dat is in Wommelgem ooit anders geweest.”

Terras

Ook Emma Leirs telt de dagen af naar 17 mei, wanneer de laatste stratenmakers vertrokken zullen zijn. Ondanks al haar eigen inspanningen door stickertjes te kleven op palen in de buurt, stelt ze vast dat haar Bar Frans, de leuke horecazaak op de Kerkplaats, niet de toeloop kent van normaal.

“Ook voor leveranciers en andere partners is het niet evident om hier te geraken”, getuigt Emma. “Ik houd de moed erin en hoop vooral dat het zonnetje snel gaat schijnen. We blijven voortaan opnieuw op zaterdag open. Op ons terras zal het dan héél rustig zijn.”

Het spandoek dat schepen Alex Helsen in de Adolf Mortelmansstraat liet ophangen. Wie toch naar de Kerkplaats wil, mag echt niet harder dan 20 km per uur..© RR

Voor je verse biefstuk moet je in Wommelgem heel wat hindernissen overwinnen dezer dagen en geen schrik hebben van graafmachines..© RR

Het ontwerp van Gowaco voor de nieuwe Kaakstraat met aan weerszijden van de rijweg stroken in beton en in datzelfde materiaal ook een oversteekplaats.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners