Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Bart De Wever klaagt 'apartheid' in Antwerpen aan

N-VA-voorzitter Bart De Wever, was deze ochtend te gast op de burgemeestersmarathon van Radio 2.Beeld Photo News

Volgens de Antwerpse burgemeester De Wever leven we in de stad "in vrede naast elkaar, zonder met elkaar te trouwen, zonder naar elkaars feestjes te gaan". Dat zei hij vanochtend op de burgemeestersmarathon van Radio 2. Die "feitelijke apartheid" wil hij bestrijden, al geeft hij aan dat dat niet eenvoudig is.

"We moeten strijden tegen de stedelijke apartheid", kaart De Wever een belangrijk thema voor de komende verkiezingen aan: identiteit. Volgens de N-VA-voorzitter leven we in steden alleen in vrede naast elkaar, zonder deel te nemen aan elkaars culturele activiteiten. "Bijvoorbeeld jullie actie de Warmathon, ik heb dat in het verleden al eens gekscherend de 'Blankathon' genoemd", zei hij. Een uitspraak die StuBru-nethoofd Jan Van Biesen allerminst kan smaken.

"Een stadsbestuur moet een platform van burgerschap creëren, dat ervoor zorgt dat mensen zich erkennen als deel van dezelfde ploeg", maakt hij de analogie met een voetbalploeg. "Ik vind dat zo'n mooi beeld: elf mensen met vaak een verschillende achtergrond, maar op het veld spelen ze samen en kennen ze de basisregels van het spel en dus de samenleving." Volgens De Wever moeten we "beslissen wie we ons land binnenlaten en wat we daarna doen. Je moet een goed migratie- en inburgeringsbeleid voeren. We botsen daar op jaren aan fout beleid, wat we nu proberen te remediëren." Op die manier moeten we vechten voor de waarden van de verlichting, aldus de Wever, "ook op Europees niveau".

'We moeten strijden tegen de stedelijke apartheid'
Bart De Wever, burgemeester Antwerpen

Niets missen van de Antwerpse politiek? Krijg het nieuws nu rechtstreeks via WhatsApp

Samen

"Eigenlijk heeft het geen impact op mij", antwoordde De Wever op de vraag wat hij vindt van het stoppen van Samen. "Of Groen en sp.a nu samen zitten of apart, er verandert weinig. Ze hebben nog steeds het zelfde programma: 'Samen tegen Bart De Wever.'" Volgens de burgemeester "hadden ze evengoed samen kunnen blijven", aangezien beide partijen na de verkiezingen toch zouden samenwerken. 

De Wever erkent wel dat "het politiek spel nu iets complexer wordt". "In die zin vind ik het jammer. Ik ben voor een heldere keuze, ook voor de kiezer. Nu is het een Mexicaans leger van lijsten en lijsttrekkers."

'Ik ben voor een heldere keuze, ook voor de kiezer'
Bart De Wever

Overigens gaf de burgemeester aan liefst verder te doen met de huidige coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen en burgemeester te zullen blijven voor zes jaar, als hij verkozen wordt. Ook mikt hij voor de gemeenteraadsverkiezingen met de N-VA "op tram drie": minstens 30 procent halen dus. 

Fietsrevolutie

Nog een thema voor de komende verkiezingen wordt mobiliteit. Na De Wevers eerdere uitspraak dat we de automobilist niet de schuld van alles moeten geven, brak hij nu een lans voor fietsers. "Fietsers zijn duidelijk gestegen in de voedselketen van mobiliteit", zei hij. "En we juichen dat toe. Alleen moeten ze wel een minimum aan respect tonen voor de verkeersregels." De burgemeester ziet naar eigen zeggen steeds meer nieuwe ongevallen opduiken, waarbij alleen fietsers en voetgangers betrokken zijn.

Volgens De Wever laten fietsers zich niet vaak aanspreken op hun fout gedrag. Nochtans is één op de tien fietsers in overtreding, zo bleek uit een grootschalige fietscontrole van de Antwerpse politie in december. Vaak gaat het om tegen de rijrichting rijden, geen verlichting hebben of een rood licht negeren. De burgemeester gaf aan dat tijdens de sensibiliseringscampagne een maand eerder, ruim drie op de tien gecontroleerde fietsers in overtreding waren. Toen werden nog geen pv's uitgeschreven, bij de actie in december wel.

'Fietsers zijn duidelijk gestegen in de voedselketen van mobiliteit. Alleen moeten ze wel een minimum aan respect tonen voor de verkeersregels'
Bart De Wever, burgemeester Antwerpen

2018 wordt ook een belangrijk jaar voor de verkeersinfrastructuur in Antwerpen: vele werken, zoals aan de Antwerpse Leien, zijn aan de gang terwijl de eerste spade voor de Oosterweelverbinding bijna in de grond gaat. De Wevers boodschap voor zijn stadsgenoten is dan ook "dat we nog een paar moeilijke jaren door moeten". Ook geeft hij aan geen voorstander te zijn van de "dwangmaatregelen" die de linkse partijen volgens hem willen opleggen. "Ik denk dat je mogelijkheden moet bieden aan automobilisten, door te investeren in trams, park-and-rideparkings, enzovoort. Automobilisten zullen dan zelf wel de rekening maken."

Bart De Wever zaterdag in de tijdelijke pluktuin voor het Antwerpse Centraal Station. Die actie vroeg om meer aandacht voor de Vlaamse productie van snijbloemen.Beeld BEKGA

Niets missen van de Antwerpse politiek? Krijg het nieuws nu rechtstreeks via WhatsApp

Beels: "Beleid werkt dit in de hand"

Kersvers (onafhankelijk) Antwerps sp.a-kopstuk Jinnih Beels stelt dat "het beleid van de laatste jaren net nog meer in de hand heeft gewerkt dat we naast elkaar leven". 

Beels wijst in haar reactie op eerdere verklaringen van De Wever over het Antwerpse district Borgerhout, onder meer naar aanleiding van geweld tegen de politie en de Pano-reportage over drugshandel. Ze stelt dat De Wever weigert om jongeren te woord te staan en bepaalde gemeenschappen stigmatiseert. "Eerst een inclusief beleid voeren en dan kun je participatie verwachten", aldus de voormalige politiecommissaris.

'Eerst een inclusief beleid voeren en dan kun je participatie verwachten'
Jinnih Beels