De man kon een eenzame vrouw via vriendschapsfraude liefst 102.023 euro aftroggelen.© Shutterstock

Beroepsoplichter (71) krijgt 33ste veroordeling en krijgt twee jaar cel: “Eenzame vrouw 102.023 euro afgetroggeld”

Nieuwpoort/Beveren/Leuven -

Een 71-jarige beroepsoplichter uit Nieuwpoort liep in de strafrechtbank van Veurne al liefst zijn 33ste veroordeling op. De man werd al zeven keer eerder veroordeeld voor oplichting en maakte nu recent vijf slachtoffers ineens. Zo kon hij een eenzame vrouw uit Beveren via vriendschapsfraude liefst 102.023 euro aftroggelen. “Hij liet haar geloven dat hij een eenzame schipper op zee was en haar hulp nodig had”, sprak de procureur. De man kreeg twee jaar effectief.

Jelle Houwen

De 71-jarige Michel D. woonde laatst in Nieuwpoort en maakte ook daar zijn laatste slachtoffers. Nadat hij opnieuw tegen de lamp liep en alweer verschillende slachtoffers met grote financiële putten achterliet vertrok hij terug met de noorderzon. De man is nu spoorloos maar liet een spoor van vernieling achter. Hij werd vandaag al voor de 33ste keer veroordeeld en kreeg nu twee jaar effectieve celstraf voor vijf feiten en 1.200 euro boete.

“Help eenzame schipper”

Drie van de vijf feiten nu gaat over vriendschapsfraude. “Ik leerde hem kennen op een datingsite tijdens corona”, sprak een vrouw uit Leuven. “Hij zei dat hij in de problemen zat en wat geld nodig had waarna hij weer een goed leven kon leiden. Ik schreef goedgelovig 4.450 euro over maar hoorde hem nadien niet meer.” Ook een vrouw uit Sint-Jans-Molenbeek en Beveren werd slachtoffer. “Bij die laatste vrouw deed hij zich voor als Louis M. op Facebook”, schetste de procureur. Hij vertelde haar een verhaaltje over een eenzame schipper op een boot die haar hulp nodig had om zijn waardevolle goederen vrij te krijgen. Helaas geloofde de vrouw zijn praatjes en schreef liefst 102.023 euro over.” De beschaamde vrouw stelde zich evenwel geen burgerlijke partij.

Porsche Panamera

Twee andere slachtoffers deden dat wél. “Ik verkocht hem een Porsche Panamera voor 28.000 euro”, zegt een autohandelaar uit Nieuwpoort. “Hij betaalde 18.000 euro en zou de rest in twee maanden tijd afbetalen maar hij verdween met de noorderzon. De Porsche zelf liet hij blijkbaar al overbrengen naar Portugal. Ik vind het niet normaal dat zo iemand hier nog vrij mag rondlopen.” Een verhuurfirma verhuurde dan weer een bestelwagen met materiaal aan D. maar die verdween ermee. Pas maanden later kon de bestelwagen met hulp van de politie teruggevonden worden.“ Aan die slachtoffers moet de man al bijna 30.000 euro terugbetalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen