zaterdag 17 maart 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Jos Lantmeeters laat het lijsttrekkerschap van N-VA in Genk aan Zuhal Demir.  HBvL

Politiek

Gemor binnen N-VA over keuze voor Zuhal Demir als lijsttrekker in Genk

“Als ik burgemeester word, stop ik nationaal”

GENKStaatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (38) trekt bij de verkiezingen van 14 oktober de N-VA-lijst in Genk. Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (53) staat op twee. “Als de Genkse kiezer mij het mandaat van burgemeester geeft, stop ik als staatssecretaris”, zegt de nieuwbakken lijsttrekker. Binnen N-VA-Limburg is niet iedereen even gelukkig met de gemaakte keuze.

Na veel twijfels en masseerwerk is de kogel door de kerk: niet ‘ancien’ Jos Lantmeeters maar ‘nieuwkomer’ Zuhal Demir daagt Wim Dries (CD&V) uit voor de burgemeesterssjerp in Genk. Diepe spits Demir heeft het dus gehaald van controlerende middenvelder Lantmeeters.

“De ambitie is duidelijk: een dijkbreuk veroorzaken in Genk. Daarvoor moeten we van zeven naar minstens twaalf à dertien zetels gaan. CD&V zit hier al een eeuw in het bestuur. De Genkenaar heeft nooit anders geweten. Wij komen met een alternatief, want Genk kan zo veel beter”, zegt Demir, die ruim een jaar geleden van Antwerpen terug naar Genk verhuisde.

Duidelijke pro’s

Jos Lantmeeters zit al twaalf jaar in de Genkse gemeenteraad en was in 2002-2007 voorzitter van N-VA-Limburg – de partij was toen prematuur en had het erg moeilijk. Al kan hij het erg goed verbergen, Lantmeeters is ontgoocheld. Bij N-VA in Limburg is hij niet de enige. “Met N-VA een zeer goede score neerzetten, is mijn eerste ambitie. Deel uitmaken van de Genkse coalitie mijn tweede, en een schepenmandaat mijn derde”, zegt de advocaat.

Ik besef maar al te goed dat ik mijn nek uitsteek Zuhal DEMIR N-VA-lijsttrekker in Genk

De keuze voor Demir heeft zo zijn redenen: de politica – die erg goed ligt bij jonge, zelfbewuste vrouwen – wordt op 14 oktober de enige vrouwelijke lijsttrekker in Genk. N-VA trekt met identiteit en veiligheid naar de kiezer, niet toevallig thema’s die Demir goed liggen. Dat ze nationale naambekendheid heeft, speelde ook mee.

Ook risico’s

Toch beseft Demir dat haar lijsttrekkerschap grote risico’s inhoudt. Als de beoogde dijkbreuk uitblijft, trekt ze met een besmet blazoen naar de verkiezingen van 2019 (waar ze wellicht lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Limburg wordt). “Ik besef dat ik mijn nek uitsteek”, zegt ze.

Daarnaast is er de grote Turkse gemeenschap in Genk: traditioneel stemt 60 tot 70 procent vanuit zijn geloof/moskee. Tot vandaag schaart die groep zich grotendeels achter CD&V-schepen Ali Caglar, in 2012 goed voor bijna 4.000 naamstemmen. Dat die kiezers plots massaal naar de alevitische, Koerdische Demir zouden ‘overlopen’ gelooft niemand. “Ik ben de kandidaat-burgemeester voor alle Genkenaren. Bovendien vormen ook de Italianen hier een grote gemeenschap”, zegt Zuhal Demir daarover. Pittig detail: de achterban van Ali Caglar heeft al fijntjes laten verstaan het vertrouwen in CD&V te zullen opzeggen als die met Demir in zee gaat.

In Genk is nog geen voorakkoord gesloten, ook niet tussen de bestuurspartijen CD&V (18 zetels) en sp.a (7 zetels). Iedereen praat met iedereen. Hoewel de socialisten N-VA ver weg willen houden, is er al zeker één lokaal kopstuk dat de aversie tussen CD&V en N-VA wil uitbuiten en on speaking terms is met N-VA. Tot nader order lijkt een coalitie N-VA-sp.a immers de enige mogelijkheid om de almacht van CD&V in Genk na 100 jaar te breken.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws