© Dirk Kerstens

Nieuw seizoen ‘Helden van Hier’ ruilt Gentse voor Antwerpse brandweerkorps: “Het grootste risicogebied van Vlaanderen”

Na de brandweer van Gent focust Helden van Hier op VTM voortaan op de brandweerlieden van Antwerpen. “Met zoveel inwoners op een kleine oppervlakte en de directe aanwezigheid van de haven hebben we ons niet vaak verveeld”, zeggen de makers.

Tom Vets

De opnames van Helden van Hier: Brandweer Antwerpen begonnen vorig jaar en lopen nog steeds. “Het opzet van dit programma is hetzelfde als de reeks over Gent, maar elke brandweerzone heeft zijn eigen interne afspraken en regels, waar wij ons aan moeten aanpassen”, zegt Stefaan Ledeganck van productiehuis Geronimo. “Zo is er in Antwerpen een ploeg die zich puur richt op technische interventies, zoals het bevrijden van mensen uit wrakken of het openknippen van verhakkelde voertuigen. In Gent rukte bij elk belangrijk incident een commandowagen uit waarin we konden meerijden, maar in Antwerpen is dat niet altijd het geval. Dan moesten we een alternatief zoeken om ter plaatse te geraken.”

“Als er een noodoproep kwam, werd er niet gewacht op de filmploeg”, bevestigt brandweerman Ewoud Sartorius (37). “Zij moesten op eigen kracht naar de locatie, maar ook zonder het gebruik van sirene of zwaailicht. Dat privilege kregen ze niet.”

Stadsfeestzaal

De brandweermannen moesten eraan wennen dat ze werden gevolgd door een tv-ploeg. “Maar op den duur waren we die pottenkijkers gewoon (lacht). Zelf werden we uitgerust met kleine camera’s op onze helmen en we droegen GoPro-camera’s, waardoor de kijkers de beelden vanuit ons standpunt zien. Die kleine camera’s zijn een grote meerwaarde voor het programma. Enkel zo kon binnenin een brandend gebouw gefilmd worden, want de crew moest op veilige afstand blijven. Bij niet-urgente opdrachten kunnen we al eens iets opnieuw doen voor een beter camerastandpunt, maar anders doen we dat nooit.”

In de eerste aflevering vanavond rukt de ploeg uit naar de Stadsfeestzaal op de Meir, waar rookontwikkeling is opgemerkt. “We filmden ook in de haven de botsing tussen een trein en een lege tankwagen waar een chemisch product inzat. Je zou denken dat een lege tank geen gevaar oplevert, maar als die nog niet gespoeld is, is die net het gevaarlijkst”, weet Ledeganck. “De dampen kunnen bij het minste een ontploffing opleveren. Op zulke momenten is iedereen zeker op zijn hoede.”

© vtm

Normaal ging de reeks van start met het relaas van de grote ontploffing op de Paardenmarkt in januari, maar voorlopig moet dat wachten. “Mensen die in beeld komen en nabestaanden van slachtoffers moeten eerst hun toestemming geven om de beelden te gebruiken”, zegt Sartorius. “Zelf was ik niet bij die hulpactie betrokken omdat ik net twee shiften vrijaf had genomen. Maar ik weet dat dergelijke interventies lang in je geheugen gegrift blijven. Het moment dat het muisstil is en je slachtoffers hoort roepen. Dan gaat het haar op je armen rechtstaan. Gelukkig is het niet altijd van die omvang. Een auto tegen een brugpijler, een vrachtwagen in de vangrail,… ook die interventies halen het programma.”

Nieuwe dynamiek

Wie brandweerman zegt, zegt gevaar. “Dat is een deel van onze job”, zegt Sartorius. “Er komt altijd een risico bij kijken. Maar we krijgen een doorgedreven opleiding technische hulpverlening om het gevaar zo goed mogelijk in te schatten. We kijken toe of collega’s wel veilig werken en we worden ook zelf in de gaten gehouden om te voorkomen dat we lichamelijke schade oplopen.”

Voor Geronimo was Antwerpen een logische keuze omdat het productiehuis er gevestigd is. “Drie jaar geleden konden we hier echter niet filmen omdat de brandweer volop aan het hervormen was”, weet Ledeganck. “We weken naar Gent uit waar we drie seizoenen maakten. Antwerpen is niet zomaar meer van hetzelfde. Het is een andere stad, heeft een nieuwe dynamiek en een ander soort incidenten. Het is het grootste risicogebied van Vlaanderen omdat er zoveel mensen wonen, en tegelijk is er de petrochemie in de haven.”

Aan materiaal alvast geen gebrek. “Het valt ons op dat er in Antwerpen vaak brand is”, zegt Ledeganck. “In Gent gingen er soms vele dagen voorbij zonder, maar de voorbije dagen hadden we alweer drie keer prijs.”

Helden van Hier: Brandweer Antwerpen, om 21.15u op VTM