© Frank Abeloos

Steven Van Herreweghe wil in 2019 toeren met allereerste zaalshow

Voor het eerst zullen de liefhebbers Steven Van Herreweghe (40) ook in het theater aan het werk kunnen zien. De presentator van het Eén-programma Van Algemeen Nut werkt aan een zaalshow die in 2019 klaar moet zijn om Vlaanderen te veroveren.

tdl

‘Een avond met Steven’, staat te lezen in een schriftje waarvan Steven Van Herreweghe zelf een foto op Instagram zette. Vanuit Portugal bevestigt de presentator dat hij aan een zaalshow werkt. “Ik heb het maar op Instagram gezet, dat is een tactisch hulpmiddel, nu is er geen weg terug (lacht). Ik ben in gang geschoten met het besef dat de voorbereiding gemakkelijk een jaar kan duren. Al wil ik over een paar maanden wel al een paar try-outs doen, een paar dingen uitproberen voor een klein publiek. Dan maar hopen dat mensen daar om de juiste redenen lachen.”

Met een zaalshow keert Van Herreweghe terug naar een oude liefde. Meer nog: theater was zijn eerste liefde, want hij was nog niet bekend van televisie toen hij deel uitmaakte van het jeugdgezelschap BRONKS. Papa Van Herreweghe speelde in het amateurtoneel, dus de zoon kon niet achterblijven. Toen Van Herreweghe in 1997 bij Ketnet aan een carrière op televisie begon, verdween theater snel naar de achtergrond. “Onderhuids is dat altijd blijven broeien. De goesting om een voorstelling te maken is er dus al heel lang, maar er was nooit tijd voor. Nu wel. Ik moet er ook niet mee wachten tot ik tachtig ben, wie zit er dan nog op Steven Van Herreweghe te wachten?”

Tweede seizoen Van Algemeen Nut

Wat de insteek van de zaalshow wordt en hoeveel televisie erin zal zitten, staat nog niet vast. “De puzzelstukjes liggen er, maar ik moet ze nog samen leggen en zien wat ervan overblijft. Dit is de heerlijke fase waarin alles mogelijk is. Het is sowieso al een tijdje geleden dat ik nog op een podium stond. Twee jaar geleden heb ik nog eens iets voor een comedymarathon gedaan, maar het is van mijn periode bij het jeugdgezelschap geleden dat er ook volk in de zaal zat (lacht). Ik heb er heel veel zin in. Ik maak ongelooflijk graag televisie en ik ga dat blijven doen, maar ik mis een beetje dat contact met een publiek. Als dat contact er opnieuw is, zal ik nog gelukkiger zijn dan ik nu al ben.”

Het tweede seizoen van zijn archiefprogramma Van Algemeen Nut komt terug, dat was al eerder beslist. “De voorbereiding van het eerste seizoen nam ontzettend veel tijd in beslag omdat we van nul moesten beginnen en het niet makkelijk was om al die mensen op die archiefbeelden terug te vinden. Ik verwacht dat het nu iets gemakkelijker zal gaan. Het voordeel van een archief zoals dat van de VRT is dat het redelijk onuitputtelijk is. Al die mensen, al die programma’s, al die tijdperken, de selectie is echt heel breed. Ik ben op dit moment met vakantie, maar het programma is te plezant om er niet over na te denken. Dat geldt ook voor die zaalshow trouwens.”