Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

Nieuws
Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.
anp
zondag 28 april 2024 om 12:34
Afbeelding
beeld anp

Nieuwswebsite Axios meldde op gezag van twee Israëlische bronnen dat in het nieuwste voorstel van Israël staat dat het land bereid is om te praten over het ‘herstel van een duurzame rust’ in Gaza als alle gijzelaars zijn vrijgelaten. Tot nu toe is Israël niet bereid tot een permanent staakt-het-vuren omdat de regering eerst alle doelen wil bereiken, waaronder het einde van Hamas.

Er wordt al maanden gesproken over een bestand in Gaza. De afgelopen weken leken die onderhandelingen in een impasse beland te zijn. Dit weekend zei de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Børge Brende dat er toch weer wat beweging in lijkt te komen en er ‘enig nieuw momentum’ ontstaat.

Op een bijeenkomst van het WEF in Saudi-Arabië wordt dit weekend ook over Gaza gesproken. Onder anderen de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn erbij. Israël is niet aanwezig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Turkish Airlines gaat eigen vliegtuigonderdelen maken

Turkish Airlines is van plan zelf onderdelen te gaan maken voor vliegtuigen, zoals stoelen en motoronderdelen, om zo minder afhankelijk te zijn van toeleveranciers en ook de Turkse luchtvaartindustrie te helpen groeien.

Afbeelding

Hoge Raad keurt 'discriminerende' herstelwet spaartaks af

De Hoge Raad keurt de huidige herstelregeling voor Nederlanders die de afgelopen jaren mogelijk te veel belasting hebben betaald op hun beleggingen, af.

Afbeelding

Scholz belooft hulp aan getroffenen van overstromingen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft hulp aan de getroffenen van de overstromingen in het zuiden van het land. De schade is volgens hem aanzienlijk.

Afbeelding

Spanje wil ook meedoen in zaak Zuid-Afrika tegen Israël voor ICJ

Spanje wil zich ook voegen in het proces dat Zuid-Afrika voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft aangespannen tegen Israël over de vermeende 'genocidale' oorlogsvoering in de Gazastrook door Israëlische strijdkrachten.

Afbeelding

Rechter wijst eisen Greenpeace in kort geding over stikstof af

De rechter gaat niet mee in de eisen van Greenpeace voor een snelle stikstofreductie. Volgens de milieuorganisatie is het noodzakelijk dat de overheid onmiddellijk maatregelen tegen stikstofuitstoot neemt om de natuur te behoeden voor verdere achteruitgang.

Afbeelding

NS: stembureaus op stations goed bezocht tijdens ochtendspits

De stembureaus op stations worden volgens de NS goed bezocht. 'Hier en daar stond een rij, maar over het algemeen liep het lekker door. Nu nemen de rijen af, dat is gebruikelijk als de spits voorbij is', zegt een woordvoerster. Aantallen stemmers heeft het vervoersbedrijf niet.