Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Nieuws
Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:10
Afbeelding
beeld anp

Zo’n negentig demonstranten werden na hun aanhouding naar een andere locatie gebracht en daar direct weer vrijgelaten. Veertig mensen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg, en moesten langer blijven. Zaterdagavond laat konden ook zij weer vertrekken. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak verder afhandelen, aldus de woordvoerder.

De demonstranten konden op Koningsdag kort na 12.00 uur de snelweg op lopen, nadat acht voertuigen op twee locaties de A10 blokkeerden. Volgens de politie gebeurde dit ‘op levensgevaarlijke wijze’, waardoor het verkeer stil kwam te staan. De demonstratie was niet toegestaan en de politie maakte snel de weg weer vrij. De auto’s die de actievoerders gebruikten voor de demonstratie zijn in beslag genomen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie na afloop ‘geweldig geslaagd’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook Noorwegen erkent de Palestijnse staat

Na Spanje heeft ook Noorwegen officieel de Palestijnse staat erkend. Minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide spreekt van 'een bijzondere dag voor de Noors-Palestijnse betrekkingen'.

Afbeelding

Spanje erkent formeel de Palestijnse staat

Spanje heeft formeel de Palestijnse staat erkend. Het land kondigde vorige week aan die stap te zetten, maar nu is dat officieel gebeurd. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat een 'cruciale' voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten.

Afbeelding

Zelensky: niet sterk als Biden niet naar vredestop Oekraïne komt

Oekraïne is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Joe Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Bidens afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.

Afbeelding

Apple verkoopt fors meer iPhones in China na prijsverlagingen

Apple heeft vorige maand fors meer iPhones verkocht in China na prijsverlagingen, volgens eigen berekeningen van persbureau Bloomberg. Het gaat volgens Bloomberg om een stijging van 52 procent in april vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Afbeelding

Rijlessen mogelijk honderden euro's duurder door meer examens

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen.

Afbeelding

OVV nog bezig met verkennend onderzoek naar ingestorte garage

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat mogelijk opnieuw langs bij de deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, meldt een woordvoerster.