Direct naar artikelinhoud

Australië stuurt eerste groep vluchtelingen naar VS

Australië stuurt eerste groep vluchtelingen naar VS
Beeld afp

Een twintigtal vluchtelingen is uit een controversieel Australisch detentiekamp in de Stille Oceaan overgebracht naar de Verenigde Staten. Het gaat om een eerste groep vluchtelingen die wordt overgedragen in het kader van een akkoord dat de Australische regering afsloot met de vorige Amerikaanse president Barack Obama en waartegen huidig president Donald Trump al forse kritiek uitte.

Het gaat om 24 vluchtelingen die in het controversiële detentiekamp op het Papoea-Nieuw-Guineese eiland Manus verbleven. "Het gaat om de eerste groep vluchtelingen die groen licht krijgt. Ze hebben een grondig verificatieproces ondergaan en beantwoorden aan alle criteria voor relocatie", zegt een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in Port Moresby.

Het is niet duidelijk welke nationaliteit de vluchtelingen hebben. In de "komende dagen" zal ook een 30-tal vluchtelingen van een ander controversieel Australische kamp op het eiland Nauru vertrekken, klinkt het.

De overbrengingen kaderen in een hervestigingsovereenkomst uit 2016, afgesloten door president Barack Obama. Daarin verbonden de Verenigde Staten zich ertoe 1.250 vluchtelingen op te nemen. In ruil zal Australië asielzoekers uit Centraal-Amerika opnemen. De huidige Amerikaanse president Donald Trump noemde de deal "dom", maar zei dat hij die zou nakomen.

De Australische regering heeft ondertussen beloofd dat ze het detentiecentrum in Manus tegen eind oktober zal sluiten. Wat er dan met de asielzoekers daar moet gebeuren, is onduidelijk.