Luister naar

Huiseigenaar heeft roze bril alweer op

Nieuws
De huizencrisis is pas net bedwongen, maar Nederlandse eigenaren behoren alweer tot de meest optimistische van Europa.
Koen Haegens redactie vk
dinsdag 26 september 2017 om 03:00

Amsterdam

Drie op de vier gaan ervan uit dat de huizenprijzen de komende twaalf maanden alleen maar verder zullen stijgen. In Groot-Brittannië, maar ook onder Duitsers en Belgen, is de stemming aanmerkelijk minder positief.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van ING naar inwoners in vijftien landen, waaronder ook zo’n duizend Nederlanders. Zij blijken de toekomst rooskleurig in te zien. Slechts iets meer dan een kwart heeft het idee dat het de verkeerde kant op gaat met de woningmarkt. In Duitsland is dat de helft; in Spanje 58 procent. Die roze bril hangt wellicht samen met het feit dat slechts een kleine minderheid van 4 procent het lastig zegt te vinden de maandelijkse hypotheek te betalen. Zelfs in andere groeilanden als Duitsland ligt dat percentage met 11 procent aanmerkelijk hoger. De ING-onderzoekers wijzen er ter verklaring op dat Nederland relatief streng controleert of huizenkopers hun toekomstige maandlasten wel kunnen dragen. Wanneer het dan toch misgaat, komt dat vaak door echtscheiding of baanverlies. In totaal kampen zo’n 98.000 mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek, blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie.

Opvallend is dat huurders er in Nederland veel minder goed voor staan. Van hen heeft 15 procent moeite de maandelijkse betaling te voldoen. Waar huizenkopers profiteren van de extreem lage rente, zagen huurders in Nederland hun lasten juist fors stijgen.

De huren stegen sinds 2012 in de vrije sector met 14 procent. In de sociale woningbouw gingen ze zelfs met 16 procent omhoog.

Ondanks de zonnige inschattingen van Nederlandse huiseigenaren gelooft ING-econoom Senne Janssen niet dat er sprake is van blinde euforie, zoals aan de vooravond van de huizencrisis. Hij wijst erop dat minder dan één op de tien Nederlanders een daling van de huizenprijzen voor ondenkbaar houdt. In België is dat 41 procent. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.