© EPA-EFE

Vulkaan op Bali in “kritieke fase”

De actieve vulkaan Mount Agung op het Indonesische vakantie-eiland Bali bevindt zich “in een kritieke fase”, zo zei een woordvoerder van het nationale rampenbeheer dinsdag. Een toename aan aardschokken wijst erop dat het magma in de vulkaan dichter bij het oppervlak komt, aldus Sutopo Nugroho.

“De kansen op een uitbarsting zijn groot, maar we kunnen niet zeggen wanneer”, aldus de woordvoerder. Bijna 60.000 mensen hebben hun huizen nabij de vulkaan verlaten sinds de overheid vrijdag het hoogste alarmniveau afkondigde. Ze zochten onderdak in regeringsgebouwen, sportzalen en in tenten op open velden, of konden terecht bij familie.

Ondanks het onmiddellijke gevaar willen tienduizenden anderen dan weer niet vertrekken, omdat velen vrezen dat hun bezittingen, zoals vee, zouden worden gestolen.

De laatste uitbraak van Mount Agung, meer dan 3.000 meter hoog, dateert van meer dan een halve eeuw geleden. De eruptie van 1963/64 duurde in totaal meer dan een jaar. Destijds kwamen meer dan 1.100 mensen om het leven. Vele mensen werden toen door zogeheten pyroclastische stromen verrast. Dat zijn gloedwolken uit vaste of halfvloeibare lava, gas, rotsen en as, die enorm snel naar beneden rollen. Experten vrezen dat deze ramp zich nu kan herhalen.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER