© AFP

Brexit breekt Britten zuurder op dan verwacht: groeivooruitzichten verlaagd tot 2021

De Britse regering heeft de economische groeivooruitzichten tot 2021 verlaagd. Dat bleek woensdag bij de presentatie van de begrotingsvoorstellen van Minister van financiën Philip Hammond. De lagere groeiprognose is te wijten aan de brexit en aan de lagere productiviteit. Voor de gevolgen van die brexit wordt 3 miljard pond opzij gezet.

adm

Hammond verwacht een groei van 1,5 procent in 2017, in plaats van de eerder voorziene 2 procent. Volgend jaar zou de Britse economie met 1,4 procent groeien. Nadien vertraagt de groei tot 1,3 pct in 2019 en 2020, om opnieuw aan te trekken tot 1,5 procent tot 2021.

© AFP

In de Britse begroting voor volgend jaar is voorzien dat Britten die een eerste huis kopen geen registratierechten meer zullen moeten betalen. De overheid gaat de volgende jaren ook 300.000 woningen per jaar bouwen en maakt 2,8 miljard pond vrij voor de gezondheidszorg (NHS). Voor de gevolgen van de brexit wordt 3 miljard pond opzij gezet. “De regering is klaar voor elke mogelijke uitkomst”, beloofde Hammond.

De Britse regering maakt ook 400 miljoen pond vrij voor oplaadinfrastructuur voor elektrische wagens. Er wordt ook geïnvesteerd in het spoor in het noorden van Engeland.

De accijnzen op alcohol en brandstoffen worden bevroren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer