Luister naar

Stiefvader Oranje-bastaard vreesde voor zijn leven

Nieuws
Rick Moeliker
vrijdag 24 mei 2019 om 12:15

Utrecht

Prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina, verwekte in 1917 een bastaardzoon bij Mien Wenneker, die werkte in hetzelfde huis als de masseur van de prins. Wilhelmina wist hiervan, maar deed er alles aan dit stil te houden. Ze schakelde hiervoor de Haagse politiecommissaris François van ’t Sant in. Nu is dat oud nieuws, want al in 1979 vertelde jurist Pim Lier in De Telegraaf de betreffende bastaardzoon te zijn en dat zijn stiefvader, luitenant Jan Lier, daarom had gevreesd voor zijn leven. Slechts weinigen namen dit verhaal destijds serieus.

Historicus Dik van der Meulen onderzocht daarom voor het Historisch Nieuwsblad recent vrijgegeven documenten uit het Nationaal Archief, waaruit blijkt dat dit verhaal klopt. Van ’t Sant wilde namelijk een verklaring van Wenneker ontvangen dat haar zoon Pim geen natuurlijke zoon van prins Hendrik was. Hij slaagde hier niet in en probeerde daarom de toelage van prins Hendrik aan zijn bastaardzoon te stoppen, zodat er geen bewijzen zouden zijn. Omdat ook dit mislukte, vreesde Jan Lier dat hij zou worden omgelegd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
‘Vlak voor de Europese verkiezingen gaat iedereen zich er waarschijnlijk nog snel in verdiepen.'

Veel jonge christenen weten niets van Europese verkiezingen. 'Vlak van tevoren ga ik me erin verdiepen'

Een flinke groep jonge christenen heeft geen idee dat ze over een maand naar de stembus mogen voor het Europees Parlement, blijkt uit een peiling van het Nederlands Dagblad. 'Europa is een ver-van-je-bed-show.'

De herdenking op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Ook buiten Amsterdam zijn herdenkingen rustig verlopen. 'Het verliep net als andere jaren'

Op veel plekken in Nederland was het zaterdagavond om 20.00 uur twee minuten stil. Tot incidenten - waarvoor van tevoren werd gevreesd - kwam het nauwelijks.

Overzicht van de Dam voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Lees het liveblog over dodenherdenking terug • Twee minuten stilte op halflege Dam zonder verstoringen verlopen

Nederland was vandaag twee minuten stil. Op de Dam in Amsterdam was het rustiger dan verwacht, maar de twee minuten stilte zijn zonder verstoringen verlopen. Een man met spandoek werd vlak voor de herdenking opgepakt.

Deborah Lens: 'Tijdens de twee minuten stilte denk ik aan hoe groot mijn familie had kunnen zijn.'

Waar Deborah, Moiko en Piet aan denken als zij twee minuten stil zijn. 'Ik groeide op in een gewond gezin'

Op verschillende plekken in Nederland staan mensen twee minuten stil tijdens dodenherdenking. Leeft de oorlog nog 79 jaar na dato? Drie mensen delen waarom zij het belangrijk vinden om te herdenken.

De toegangswegen naar de Dam worden vanwege de herdenking voorzien van wegversperringen, zoals hier op het Damrak.

Dodenherdenking onder hoogspanning

De vrees dat het zaterdagavond niet overal twee minuten stil blijft, is dit jaar groot. Vanwege de angst voor pro-Palestijnse protestacties worden op verschillende plekken veiligheidsmaatregelen genomen.

Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.'

Gerard Groeneveld deed onderzoek naar het oorlogsverleden van foute Nederlanders. Dit leerde hij ervan

Gerard Groeneveld is een kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed veel onderzoek naar foute Nederlanders. Nu maakt hij zich zorgen over herlevend rechts-nationalisme.