© BELGA

Minister Dalle roept op om VRT volgende legislatuur beter te financieren

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft donderdag in het parlement opgeroepen om de VRT te volgende legislatuur beter te financieren. Hij deed dat in een discussie over projectmatige financiering en de vermoedens van beïnvloeding die daarbij komen kijken.

Bron: BELGA

Vorige week was er een zoveelste incident rond de openbare omroep. Een nieuwe tv-reeks die bij de VRT in de maak is, ‘Knappe koppen’, zou er gekomen zijn in overleg met het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), dat ook instond voor de financiering. Het is niet het enige programma waar Vlaanderen geld voor vrijmaakt, maar volgens critici binnen de VRT is het op een brute manier doorgeduwd en is zo een grens overschreden. Daarvoor was er al discussie over de programma’s ‘Godvergeten’ en ‘Het proces dat niemand wou’.

Volgens Dalle is er nooit sprake geweest van druk om ‘Knappe koppen’ nog voor de verkiezingen uit te zenden. “Het zal naar alle waarschijnlijkheid pas worden uitgezonden in 2025 en het ligt nog niet vast dat er financiering komt van de Vlaamse overheid”, zei hij donderdag in het parlement.

Maar desalniettemin is te veel projectmatige financiering geen goede zaak voor de omroep, liet de minister verstaan. “De budgettaire situatie is verre van evident, dat moet ik niet ontkennen”, zei hij. “Ik heb zelf deze bestuursperiode 60 miljoen euro extra middelen ter beschikking gesteld. Maar het advies voor een volgende regering is: zorg voor een sterke structurele financiering en niet alleen via bijkomende middelen die jaar per jaar worden toegekend.”

In de commissie Media trachtte Orry Van de Wauwer (CD&V) donderdagvoormiddag opnieuw een stemming te agenderen om VRT-CEO Frederik Delaplace uit te nodigen voor een hoorzitting. Dat werd echter verhinderd door N-VA. Katia Segers van Vooruit wil nu nog een poging doen via een spoedresolutie.

“Ik weet niet goed in hoeverre ik momenteel veel vertrouwen heb in de VRT-top”, zei Van de Wauwer donderdagnamiddag tegenover partijgenoot Dalle. “Ik had heel graag de kans gehad om hen hier te horen.”

Dalle had een andere mening. “De controlefunctie komt toe aan de Raad van Bestuur”, zei hij. “Ik ben politiek verantwoordelijk en ik beantwoord hier de vragen op basis van de info die ik krijg. Ik denk dat dat de logica zelve is.”

“Mocht ik CEO zijn van zo’n bedrijf in crisis, ik had van de eerste keer langsgekomen”, besloot commissievoorzitster Meyrem Almaci (Groen). “Net uit liefde voor dat bedrijf en die medewerkers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer