Veldrijders boven in Artic Race of Norway: één en twee voor Corendon-Circus in Noorwegen

Adam Toupalik heeft zaterdag de derde rit in de Ronde van Noorwegen (cat. 2.BC) gewonnen. De Tsjech van Corendon-Circus bleef na 194 kilometer van Honningsvag naar Hammerfest een sprintend peloton nipt voor. Zijn Nederlandse ploegmaat Mathieu van der Poel finishte als tweede op twee seconden, de Rus Sergei Chernetski werd derde en behoudt zijn leiderstrui. Met Benjamin Declercq (8e) en Kevin Deltombe (9e) eindigden twee Belgen van Sport Vlaanderen-Baloise in de top tien.

De 28-jarige Chernetski (Astana) heeft in de stand zeven seconden voor op de Noor Markus Hoelgaard en acht op de Amerikaan Colin Joyce. Steff Cras is als eerste Belg achtste op 38 seconden.

Na 30 kilometer kreeg de vroege vlucht vorm. Na meerdere pogingen slaagden negen renners erin om weg te rijden. Onder hen geen Belgen, wel Willie Smit, Tom Wirtgen, Johan Le Bon, Connor Swift, Axel Journiaux, Adam Toupalik, Robin Carpenter, Adam De Vos en Oivind Lukkedahl. Maximaal kregen ze vier minuten en die bonus hadden ze op 32 kilometer van de finish nog altijd.

Het peloton besloot een tandje bij te steken, maar had op 25 kilometer nog drie minuten goed te maken. Uiteindelijk kwamen de vluchters toch in het vizier en dat zorgde voor nervositeit vooraan. Zo werd de kopgroep tot drie renners herleid: Le Bon, Carpenter en Toupalik. Ondanks nog enkele late uitvallen uit het peloton, onder meer van Cyril Lemoine, bleef Toupalik net een uitgedund peloton voor.

Het is voor de 22-jarige Toupalik zijn eerste zege bij de profs. De Tsjech is vooral actief in het veld, waar hij al vier nationale titels veroverde, twee bij de junioren, twee bij de beloften. Hij pakte ook al twee medailles, brons bij de junioren en zilver bij de beloften, op het WK veldrijden.