Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

De Nederlandse politie heeft de plek van het dodelijke ongeval bij Pinkpop afgezet.Beeld EPA

Bij een aanrijding in Landgraaf zijn vannacht vier Pinkpopgangers van de weg gemaaid. Volgens justitieminister Koen Geens (CD&V) is er momenteel geen acuut vluchtelingenprobleem in ons land. En de vraag die heel België in de ban houdt: maken de Rode Duivels het vandaag waar? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend. 

In het nieuws

1. Aanrijding Pinkpop

Een busje heeft rond vier uur deze nacht vier voetgangers aangereden die waarschijnlijk van het festival Pinkpop in het Nederlandse Landgraaf kwamen. Eén voetganger kwam daarbij om het leven, de drie anderen raakten zwaargewond. De bestuurder van het busje pleegde vluchtmisdrijf. Inmiddels werd een verdachte aangehouden

2. "Geen acuut migratieprobleem"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontkent dat er vandaag een acuut probleem rond migratie is binnen Europa. Hij wijst erop dat vergeleken met drie jaar geleden de inwijking in Europa een pak is gedaald. "Het probleem met de Aquarius is door een aantal Italiaanse politici populistisch in de media gezet."

3. Ophef in VS over migrantenkinderen

First Lady Melania Trump, die zich zelden of nooit met de politiek van haar man bemoeit, heeft zich uitgesproken over het beleid om kinderen van migranten apart onder te brengen terwijl hun ouders worden vastgezet. Ze vindt dat "vreselijk om te zien".

First lady Melania Trump.Beeld REUTERS

Sommige ouders worden teruggestuurd vooraleer ze herenigd worden met hun kinderen. Associated Press bericht over kinderen die in kooien van twintig op gezinshereniging wachten. (+)

4. België bij slechtste klimaatleerlingen Europa

De Belgische uitstoot stijgt en het klimaatbeleid kwakkelt. Daarom scoren we slecht in een nieuwe klimaatranking van EU-lidstaten. Alle buurlanden doen beter. "Zo laten we kansen op meer welvaart en jobs schieten."

5. Kosmische schranspartij

Sterrenkundigen hebben gezien hoe een zwart gat een ster opslokt. Bestek kwam er niet aan te pas en tafelmanieren waren ook ver te zoeken. Sterker: de astronomen hebben vooral de langgerekte boer waargenomen waarmee de maaltijd werd afgesloten. Die duurt al ruim tien jaar. (+)

Aan de koffieautomaat

1. Rode Duivels

Het is België tegen Panama, dus ook nog eens thuis tegen die onderdeurtjes, om 17 uur Belgische tijd in Sotsji. Nooit is een Belgisch nationaal voetbalelftal met meer ambitie naar een mondiaal toernooi vertrokken. Stop leven en werken, ga zitten. Let the beasts go! (+)

2. Dit is de nieuwe plaat van Beyoncé en Jay-Z

Everything Is Love, de samenwerking tussen Beyoncé en manlief Jay-Z, verscheen vorige zaterdag uit het niets op streamingdienst Tidal. Het is ontiegelijk veel meer dan het getoonzette hervonden huwelijksgeluk van de Carters. Véél meer. 

Beyoncé en Jay-Z.Beeld rr

3. Drie vaststellingen na de nederlaag van Duitsland

Opendeurdag bij Duitsland. Als Mexico de kansen in de ruimte beter had uitgespeeld, was de stunt tegen de titelverdediger in nog ruimere cijfers uitgedrukt. Aad de Mos doet drie frappante vaststellingen bij de valse start van de Mannschaft. (+)

4. De vragen van Proust

Raymond van het Groenewoud beantwoordt vandaag een reeks vragen die de Franse schrijver Marcel Proust ooit invulde in een vriendenboekje. "Of ik racistische gevoelens heb? Ja, ik vind zwarten superieur." (+)