© stijn van de sande

Frituur Fritz stopt ermee: “Moeilijk om in je eentje zo’n zaak draaiende te houden”

Frituur Fritz in de Hoogstraat in Mechelen sluit begin volgende maand tijdelijk de deuren. De huidige uitbater is na dertien jaar toe aan iets anders, maar gaat wel actief op zoek naar iemand die de frituur wil overnemen.

Stijn Van de Sande

Kristof Heselmans (39) nam achttien jaar geleden samen met zijn toenmalige vriend een frituur in Antwerpen over van vrienden. “We zijn daar van nul begonnen en hebben die zaak zo goed mogelijk proberen opbouwen”, zegt hij. “Maar ze barstte al snel uit haar voegen en in 2005 hebben we besloten naar Mechelen te verhuizen. Dat was het begin van Fritz in de Hoogstraat.”

Dertien jaar later is de frituur nog altijd een gevestigde waarde in de Dijlestad. “En ze draait ook nog steeds uitstekend”, zegt Heselmans. “Maar twee jaar geleden is mijn ex-partner en vennoot plots overleden. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik onze tweede zaak, die we in 2009 openden in Boom, heb moeten verkopen. De zaak in Mechelen ben ik wel blijven verderzetten maar het tempo ligt ontzettend hoog.”

“Ik doe nu al twee jaar aan een soort crisismanagement”, klinkt het. “Het is echt heel zwaar om in je eentje een frituur draaiende te houden. Daar komt nog eens bij dat ik nog een tweede zware tegenslag te verwerken kreeg toen mijn vader stierf. Ik heb wel eerst nog gezocht naar iemand die mee in de zaak kon stappen, maar dat leverde niets op. Met twee kandidaten was ik bijna rond, maar uiteindelijk woog er toch iets anders zwaarder door. Ik begrijp dat. Want wie een frituur wil uitbaten moet wel zijn sociaal leven durven en kunnen opgeven.”

Omdat zijn zoektocht geen resultaat opleverde, besliste Heselmans om op 1 april de deuren van Fritz te sluiten. “Maar niet definitief. Dat hoop ik althans”, zegt hij. “Het vergde veel energie om Fritz uit te baten en tegelijkertijd iemand te zoeken. Daarom sluit ik nu de zaak om mij voor de volle honderd procent te kunnen focussen op het vinden van een overnemer. Want voor mij alleen werd het te zwaar, maar wanneer twee of meer mensen er hun schouders onder kunnen zetten heeft de frituur nog een heel mooie toekomst, daar ben ik van overtuigd.”

Wat hij na de overname gaat doen, is nog niet helemaal zeker. “Maar ik heb wel een idee”, klinkt het. “Ik wil net zoals bij al onze frituren iets vanuit het niets opbouwen. Het zal meer dan waarschijnlijk niet in de horeca zijn, maar meer kan ik er momenteel nog niet over zeggen omdat ik denk dat het echt een goed idee is dat kan aanslaan. Hhet is ook de bedoeling in de Mechelse regio te blijven.”

De klanten van Fritz reageren alvast begripvol. “Ze weten ook wat mij is overkomen de laatste jaren en begrijpen dat ik, hoewel ik het nog altijd ontzettend graag doe, nu toe ben aan iets anders. Ik krijg heel veel succeswensen, dat doet me deugd.”