‘Oogcontact heb ik moeten trainen. Maar deze truc werkt het beste voor mijn verlegenheid’: de ultieme hulpgids voor de feestdagen

Hoe bereid je je het best voor op de feestdagen? Wat zet je op tafel? Wat als je je (schoon)familie niet kunt uitstaan? Wij zetten ze voor jou op een rijtje: de verrassende antwoorden op vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had, ingedeeld in drie duidelijke hoofdstukken. Fijne feesten!

1

Alles over uw pakje/cadeau

Hoe vind ik nu nog de beste cadeaus?

© Getty Images

Op 24 december naar de Antwerpse Meir trekken om jezelf een weg door de massa te vechten, en dat allemaal voor een paar lelijke Primark-sokken ter waarde van ruwweg 2,99 euro. Zoiets doe je alleen maar als zelfhater of uitsteller en jij bent geen van beide. Maar mocht je dit jaar toch een moment van zwakte gekend hebben: wij kunnen helpen. Want als je nu nog moet beginnen aan cadeaus ben je eindelijk al te laat. Dit stappenplan kan helpen.

Alvast een voorproefje ter inspiratie.

  • Wat geef je aan iemand die al alles heeft? Erg fijn zijn cadeaus die maar blijven komen, in de vorm van een abonnement. Daar zijn er zoveel van dat je zeker iets vindt dat jouw ontvanger gebruikt, of het nu koffie, olijfolie, bier of tijdschriften zijn.
  • Wat geef je als je geen geld kunt missen? Is de ontvanger iemand die wat extra hulp kan gebruiken? Maak dan een boekje met verschillende bonnen voor een warme maaltijd, een avondje babysit, het opplooien van de was. Met een gratis tool als Canva kun je dat er snel erg professioneel laten uitzien.
Meer tips leest u in de volledige cadeaugids ⮕

Mijn pakje is te laat/beschadigd/vermist. Wat nu?

Mogelijk ben je gewoon een slag verstandiger dan die hypothetische sadomasochist hierboven. Jij hebt uiteraard alle cadeautjes een maand geleden al besteld, online dan nog. Jammer voor de lokale economie, wel heel efficiënt. Maar wat als je pakje te laat/beschadigd/vermist is?

Die arme Jeff Bezos hoef je niet lastig te vallen, deze mensen daarentegen: 

  • Eerste stap: neem contact op met de verkoper en leg het probleem uit. Dat doe je best schriftelijk, per mail of aangetekende brief
  • Komt er geen oplossing, dan is het tijd voor stap 2: bemiddeling. Voor geschillen met Belgische ondernemingen kan Testaankoop bemiddelen. Voor geschillen met ondernemingen in andere lidstaten kan je terecht bij het Europees Centrum voor de Consument. Via het ODR-platform, kan je nagaan welke instelling bevoegd is voor jouw geschil.
Ontdek de volledige hulpgids voor je pakje ⮕

Hoe ben ik inbrekers te slim af terwijl ik naar een kerstfeest ben?

December is de maand van de woninginbraken. Terwijl het buiten al vroeg donker is en binnen de kerstcadeaus liggen te blinken, zien kwaadwillenden hun kans schoon. Die zuurverdiende Primark-sokken (€2,99) uit puntje één wil je - denken we - niet kwijt. Nochtans wordt kleding ook verdacht vaak meegenomen bij een inbraak.

Wij gingen te rade bij een politiewoordvoerder hoe we wél veilig de deur achter ons dichttrekken tijdens de feestdagen.

Hij had een aantal tips ⮕
2

Dit schaft de pot/het glas

© DM

Wat maken topkoks eigenlijk tijdens de feestdagen?

Dit jaar ga je hem het zwijgen opleggen, die pretentieuze schoonvader die op half verdoken maar compleet irritante wijze je kookkunsten fileert. Wij vroegen aan verschillende topkoks om een Vlaamse klassieker te bereiden voor het kerstdiner. Zoals deze perfect perfecte gevulde kalkoen van Hendrik Dierendonck.

De volledige Masterclasses ontdek je op Koken met De Morgen ⮕

Ik wil geen recept volgen. Is er geen ‘chef’ die van mij een betere kok maakt?

© DM

Eerlijk is eerlijk, we hebben je een beetje misleid met die titel. Want de ‘chef’ waar we het over hebben, haalt ondertussen dagelijks de krantenkoppen: het is AI-bot ChatGPT. Maar hou de fakkels en boze Facebook-commentaren nog even opgeborgen. Want er vallen in de keuken zeer specifieke lessen te leren van de bot.

Om die lessen te leren moet je wel eerste weten hoe je moet prompten - de vraag stellen, zeg maar. Dat kan al in drie stappen:

  • Stel de jobomschrijving op. De eerste stap om AI op het juiste spoor te zetten is duidelijk maken in welke rol AI moet kruipen. Bijvoorbeeld: “Je bent een supergetalenteerde kok met drie Michelin-sterren op je palmares die alle keukens van de wereld aankan.”
  • Wie schuift er mee aan tafel? In de volgende stap beschrijf je de context van je feestmenu zo concreet mogelijk. Het aantal personen, volwassenen of kinderen, een klassiek of werelds smakenpalet, dieetwensen of allergieën, hoeveel tijd en geld het mag kosten en wat je kookvaardigheden zijn.
  • Beschrijf wat je in handen wilt krijgen. Pas als je overtuigd bent van het menu, vraag je om de precieze bereidingen en recepten.
Meer tips om te koken met AI krijg je in dit overzicht ⮕

Ik drink geen alcohol, moet ik nu klinken met Kidibul?

© Thomas Sweertvaegher

We begrijpen het maar al te goed. De flessen gaan er aan de feesttafel weer tegen een illegaal tempo doorvliegen, maar drinken en rijden laat je liever over aan bekende schermgezichten. Troost je, tegenwoordig zijn er fantastische opties voor wie graag ook eens nul procent drinkt.

Trésor Jean Vets, voormalige hoofdsommelier van sterrenrestaurant The Jane, ging mee met De Morgen op zoek naar het ultieme alternatief. We testten in totaal dertig opties uit.

Beverage Ratings
L'antidote beverage
L'antidote
Alcoholpercentage: 0,0% Prijs: €18
DM rating 9/10
Tresor rating 8,5/10
Het volledige scorebord ontdek je in het artikel ⮕
3

Smalltalk en familie

© Getty Images

De sfeer is ongemakkelijk, hoe start ik een interessant gesprek op?

De belangrijkste adviezen houden we voor laatst. Want je feest mag dan nog zo netjes geregeld zijn, het zijn de mensen die écht cruciaal zijn. En bij mensen hoort jammer genoeg ook een ‘Ça va? Ça va’ of godbetert een ‘misschien krijgen we dit jaar wel een witte kerst’; smalltalk dus.

Gooi het dit jaar dus eens over een volledig andere boeg en vervang de ‘hoe gaat het’ met een ‘hoe is je dag vandaag?’, of ‘ben je met leuke dingen bezig?’. Een gewaagde zet, horen we je denken. Maar we leven (voor zover we weten) maar één keer, dus doe eens gek. Volgens experts levert de kleine tip alvast voor grootse smalltalk en het is daarnaast ook nog eens de remedie voor die ongemakkelijke momenten tussendoor.

Meer advies over gespreksmateriaal krijg je in dit artikel

Wat als ik gewoon verlegen ben?

© Hanneke Rozemuller

We hadden het misschien niet meteen in hem gezien, maar ook tv-maker Wim Lybaert heeft lang geworsteld met zijn verlegenheid. Lybaert erkent dat deze periode, vol grote familiebijeenkomsten, soms stressvol en ongemakkelijk kan zijn.

“Oef, ja”, zucht hij. “Al ontwikkel je met het ouder worden ook heel wat sociale trucjes om te verbergen dat je eigenlijk verlegen bent. Oogcontact maken bijvoorbeeld, daarin heb ik mezelf echt moeten trainen. Maar de truc die voor mij het beste werkt, is me bewust openstellen voor nieuwe mensen. Hen met open armen proberen tegemoet te treden. ‘Ik ben hier, wie ben jij?’ Je niet wegstoppen werkt vaak heel ontwapenend.”

Journalist Stijn De Wandeleer verkent in dit stuk uitgebreid zijn eigen verlegenheid en ontdekt daarbij ook enkele (bekende) lotgenoten en adviezen
© Getty Images

Help, ik kan de familie van mijn partner niet uitstaan. Wat nu?

De feestdagen zijn helaas niet voor iedereen peis en vree. Vaak betekent het ook rond de tafel zitten met die oom, neef of schoonmoeder die je niet kan luchten. Hoe ga je diplomatisch om met die haat? En wat als het ontspoort?

Conflictcoach Serge Ornelis weet raad: “Soms gaat iets zo ver over iemands grenzen dat het legitiem is om een punt te zetten achter een relatie. Tegelijk hebben mensen het vermogen om extreme gekwetstheid te overstijgen en opnieuw contact te zoeken. Een familiaal bemiddelaar kan hierbij helpen. Maar dat is enkel mogelijk als iedereen openstaat voor een open en eerlijk gesprek waarbij gevoelens benoemd en erkend worden.”

Meer getuigenissen en oplossingen lees je in het volledige verhaal