Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Standard triomfeert na historisch slechte finale tegen Genk

Vreugde bij Standard. Aanvoerder Sébastien Pocognoli houdt de beker omhoog, zijn ploegmaats gaan lachend en dansend mee op de foto.Beeld BELGA

Sá Pinto heeft met Standard een prijs gewonnen. Een kopbal van Emond besliste de bekerfinale tegen Genk in een kille Heizel. Toch kon de geweldige verzameling aan Luiks talent andermaal niet overtuigen. Wat wordt dat straks in play-off 1?

Ricardo Sá Pinto, met accent aigu. Hij kwam met een cv van twaalf stielen en dertien ongelukken. Portugees, dat wel – zijn identiteitskaart was zowat het enige dat Sá Pinto afgelopen zomer geloofwaardigheid bezorgde. Portugal heeft een sterke lichting jonge trainers, met André Villas-Boas (40), Marco Silva (40), Leonardo Jardim (Monaco, 43), Sérgio Conceição (Porto, 43), Paulo Fonseca (Sjachtar Donetsk, 45) en Vítor Pereira (Sjanghai SIPG, 49). Sá Pinto (45) hoort niet in dat rijtje, toch?

Heeft hij met de bekerzege in de vrieskou van de Heizel het respect van een goede coach afgedwongen? Wij breken ons het hoofd over dit vraagstuk. Eric Gerets vond al vroeg in het seizoen: "Die man heeft iets." Analist Aad de Mos noemde hem enkele maanden geleden dan weer "geen coach, wegens te veel speler".

'Ik heb mijn overtuiging proberen over te brengen op de groep. En ik heb nooit excuses gezocht'
Ricardo Sá Pinto, coach Standard

De andere play-off 1-ploegen hebben schrik van het talent op het veld, niet zozeer van het talent op de bank bij Standard. Maar dan stel je vast hoe zijn spelers, ook en vooral de invallers, Sá Pinto op handen dragen. Een profvoetballer wil nog steeds in de eerste plaats waardering krijgen van zijn trainer en dan pas looplijnen instuderen. Die kunst beheerst Sá Pinto schijnbaar wel.

Bastaard

Zelden zagen we de Portugees zo ontspannen als na de bekerfinale. Het passionele maakte plaats voor het emotionele. Knuffels voor zijn spelers, Jean-François Gillet kreeg een aai over de bol en een kleine zoen.

"Ik ben blij voor deze erkenning", zei Sá Pinto met een krop in de keel. "De overwinning was er eentje van het hart en de mentaliteit. Nu is het tijd om te genieten. Voor iedereen: spelers, ploeg, club, fans, familie. Dit is een beloning voor het fantastische werk dat we hier hebben geleverd sinds mijn komst. Toen ik hier toekwam, wist ik dat het moeilijk zou worden. Niemand leek gelukkig, er was geen vertrouwen. Maar ik heb mijn overtuiging proberen over te brengen op de groep. En ik heb nooit excuses gezocht. Dit is mijn eerste prijs bij Standard. Een speciaal moment."

Lees verder onder de foto.

Ricardo Sá Pinto.Beeld Photo News

Standard won dus de cup. Is Ricardo Sá Pinto nu meer dan alleen zijn illustere herkomst op zijn identiteitskaart? Zelfs de clubleiding weet het niet. Temeer daar de Rouches zaterdagavond weinig hebben gedaan om de bekeroverwinning te claimen. Niks voetbal. De beste? Christian Luyindama, 24 jaar, wordt verteld. Hij kopte en schopte alles weg. Als ooit een meteoriet op aarde dreigt te vallen, zal Luyindama die wel deviëren.

Een beker zegt niet alles. Standard en Ricardo Sá Pinto blijven een mysterie. Straks in play-off 1 is er geen stress meer en hebben zij niks meer te verliezen

Standard creëerde negentig minuten niks. Genk had tenminste de verdienste van de beste kans uit de reguliere speeltijd. Keeper Gillet ranselde de kopbal van Joseph Aidoo uit zijn hoek. Philippe Clement schreeuwde bij de vierde ref een hele match moord en brand, maar hij was zelf ook een rare cast. Clement werd in de kwartfinale van de beker uitgeschakeld met Waasland-Beveren.

Niets aan deze finale klopte: niet het voetbal, niet het weer, noch de sfeer of de datum. De Croky Cup blijft een bastaard van de FA Cup, de Copa del Rey, of zelfs der Pokal. En het straffe is dat uitgerekend 'het bekertje' rechtstreekse toegang tot de poulefase van de Europa League garandeert. Zover is zelfs Club Brugge vandaag nog niet.

In eigen doel

Het dient gezegd: Standard heeft nog iets gemaakt van het bekeravontuur. Gewonnen op Anderlecht en Club Brugge van de rails geduwd in een van die handvol wedstrijden die een voetballiefhebber zal onthouden van het seizoen 2017-2018. Om dan óók nog de finale te winnen van Racing Genk. Chapeau, Sá Pinto.

Of bewijzen zeges tegen Anderlecht, Club en Genk net de rijkdom van deze kern? En is het daarmee godgeklaagd dat zoveel luxe pas op de laatste speeldag zijn plaats in play-off 1 kon verzekeren? Dat dualisme. Die twijfel. Per slot van rekening sloeg Danny Vukovic zaterdag de winnende goal van Renaud Emond gewoon in zijn eigen doel, niet?

Een beker zegt niet alles. Standard en Ricardo Sá Pinto blijven een mysterie. Straks in play-off 1 is er geen stress meer en hebben zij niks meer te verliezen. Waartoe zijn de Rouches dan in staat? Zelfs de clubleiding weet het niet.

Ricardo Sá Pinto en Bruno Venanzi, voorzitter van Standard Luik.Beeld Photo News