VOORBESCHOUWING. Maakt Tim Merlier er in Toscane 2-1 van in ‘match’ tegen Jonathan Milan?

Er dient zich een koninklijke sprint aan in het Lucca van Mario Cipollini. Maakt Tim Merlier er 2-1 van in de ‘match’ tegen Jonathan Milan? Of is het de beurt aan Kaden Groves die zich de voorbije twee dagen tot één van de drie beste sprinters ontpopte?

Hugo Coorevits

Kort:

Start: om 12.45 uur

Aankomst: om 17.15 uur

Afstand: 178 km (defilé van 7,9 km)

Het parcours:

Vanuit Genua wordt aldoor de Via Aurelia gevolgd die op en neer gaat. Daarbij wordt hoofdzakelijk langs de Ligurische kust gereden. Uiteindelijk moeten er 1996 hoogtemeters worden overwonnen.

Da’s méér dan de openingsrit, maar anderzijds is de etappe ook een kleine vijftig kilometer langer. Helemaal vlak is het bijlange niet. Organisator RCS deelde deze etappe bij de heuvelritten in. Qua moeilijkheidsgraad kreeg deze etappe twee sterren mee. Eerst waren er drie sterren voorzien, maar dat was misschien omdat voorbij Sestri Levante het even het binnenland in gaat om de Passo del Bracco (top op 610 meter) op te rijden. Dat is een col van derde categorie dat vooral vorig jaar een negatieve naklank kreeg toen Tao Geoghegan Hart er in de afzink na een val met o.a. Primoz Roglic en Geraint Thomas de heup brak. Nu wordt deze hindernis evenwel van de andere kant genomen. Het colletje heeft een steil begin, maar daarna neemt de stijgingsgraad af. Uiteindelijk is het een klim van 15,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1 procent.

In principe krijgen de sprinters genoeg tijd om zich klaar te maken voor de drie spurten van de dag die de finish voorafgaan. De Intergirosprint is in Luni en ligt tussen de twee tussenspurten in. Daarvoor kunnen punten gewonnen worden voor het specifiek Intergiro-klassement, maar die punten tellen ook mee voor de maglia ciclamino. Verwacht wordt dat de spurters ook daar voor elk puntje zullen sprinten alsof hun leven ervan afhangt. Tenzij er voldoende mensen vooruit zitten in de vlucht van de dag.

De eerste sprint is in Ceparana na 99,2 km en dan volgt er nog eentje in Camaiore, uitsluitend voor de puntentrui. Tegelijk bevindt de Giro zich dan aan de voet van de Montemagno, die op Toscaans grondgebied een helling van vierde categorie is. Of 4,7 kilometer klimmen met een gemiddelde stijgingsgraad van 3,6 procent. Wordt het tempo fel in de hoogte gejaagd, dan kan dit voldoende zijn om enkele klimmers zwaar in de problemen te brengen, maar in principe krijgen ze nog tijd om aan te pikken. Van de top naar de finish is het nog een dikke 21 km en gaat het zachtjes dalend langs de Val Freddana naar Lucca.

Onze sterren:

Er zijn zoveel sprintersploegen aanwezig dat zich voor de derde opeenvolgende dag een massaspurt quasi onvermijdelijk is. Ook al omdat de spurters daarna moeten wachten tot zondag in Napels vooraleer ze nog eens aan de bak komen. Voor leider Pogacar maakt het alleszins niet uit of er nu iemand anders vanuit de lange vlucht het roze pakt, of dat hij dat leiderspakje verder moet dragen. We gaan opnieuw voor Tim Merlier als de driesterren-favoriet, maar in een spurt met zoveel snelle benen is dat zéér relatief. Zelfs Fabio Jakobsen maakt vandaag meer kans dan de voorbije twee dagen Dé voorwaarde is dat hij niet te ver achteruit is gezakt op de Montemagno, maar dan is er nog altijd zijn lead out Tobias Lund Andresen.

*** Tim Merlier

** Kaden Groves, Jonathan Milan

* Caleb Ewan, Phil Bauhaus, Fabio Jakobsen

Het roze is nu van Milan, maar in Lucca is er al een nieuwe kans© AFP

Dit zijn de sleutelmomenten:

Dat wordt in principe de finale. De laatste drie kilometers zijn vlak, met enkele wijde bochten in om langs het historische hart van Lucca te rijden. Er is alleen een bocht van negentig graden naar links op zo’n 2,5 km van het einde. De laatste 350 meter is er nog een flauwe bocht, maar pas vanaf daar zie je de streep liggen op de Viale Giosué Carducci.

Dit moet u nog weten:

* Deze vijfde rit verbindt twee zeer gerenommeerde steden in Italië. Genua was twee jaar geleden nog aankomststad. Toen won Stefano Oldani er voor Alpecin-Deceuninck. In 2015 was de nu afwezige Elia Viviani de snelste in de massaspurt.

* Lucca is de geboortestad van Mario Cipollini die met 42 ritzeges nog altijd de recordhouder is in de Giro. Ergens is deze finish ook een hommage aan de leeuwenkoning en ex-kampioen die ondertussen

* De Toscaanse finishstad staat bol van historische bouwwerken. De stad heeft een vestigingsmuur van 4200 km lang die fietsvriendelijk is en die zelfs ‘s avonds in het schemerdonker is verlicht.

* Veertig jaar geleden nog organiseerde Lucca La Grande Partenza van een Giro die toen gewonnen werd door Francesco Moser.

* De weersvoorspellingen voor woensdag zijn gunstig. Het wordt een zonnige dag met zomerse temperaturen en er staat amper tot geen wind. Eén Beaufort wordt voorspeld, vanuit het westen zodat er na de laatste klim een klein beetje tegenwind staat, maar in een stad vol gebouwen zal dat bij de sprint amper een rol spelen.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen