Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Kim Jong-un zet hippe popster in als troef

Zangeres Hyong Song-wol stond in 2012 op een foto al naast Kim Jong-un. Er werd toen gespeculeerd over haar identiteit.Beeld EPA

Ze leidt de groep Moranbong, zeg maar de Spice Girls van Noord-Korea. Zangeres Hyong Song-wol is een troef in de onderhandelingen die dictator Kim Jong-un met Zuid-Korea voert.

Gisteren spraken de landen over de deelname van twee Noord-Koreaanse kunstschaatsers aan de Olympische Spelen, volgende maand in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Een van de onderhandelaars in Panmunjom, een dorp in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen, bleek popster Hyon Song-wol te zijn. Zij scoorde met haar band Moranbong in eigen land een megahit met het propagandanummer 'Laten we naar de berg Pektu gaan'.

Noord-Korea wil Moranbong graag voor een optreden meesturen met de Olympische delegatie. De groep is opgericht in 2012 en heeft veel liedjes gemaakt ter ere van Kim Jong-un, die de zangeressen zelf zou hebben geselecteerd.

De leden van de meidengroep zijn voor Koreaanse begrippen modern gekleed: hoge hakken, korte rokjes. Ze brengen voor buitenstaanders westerse muziek. Zo zit het themanummer van Hollywoodkraker Rocky in hun repertoire.

Hoofdonderhandelaars Kwon Hook-bong (Noord-Korea, links) en Lee Woo-sung (Zuid-Korea, rechts). Achter hen loopt Hyong Song-wol.Beeld AP

Modern

Daarmee zou Kim willen aantonen dat Noord-Korea onder zijn leiding een modern land is. Al dragen de zangeressen in eigen land militaire uniforms, zeker als Kim aanwezig is bij een optreden.

De zangeres, die ergens achter in de dertig zou zijn, heeft een hoge positie binnen de Noord-Koreaanse elite. Ze is in oktober 2017 benoemd tot lid van het centrale comité van de regerende Arbeiderspartij.

De zangeres is in oktober 2017 benoemd tot lid van het centrale comité van de regerende Arbeiderspartij

Hyong Song-wol lachte vriendelijk toen zij met de andere leden van de Noord-Koreaanse delegatie de vergaderruimte binnenwandelde. Ze pakte een blocnote en een pen uit haar knalgroene tas en ging zitten. Naast deelname aan de Spelen, maken de beide Korea's, die formeel al sinds de jaren 50 met elkaar in oorlog zijn, ook militaire afspraken.

In 2015 was voor het laatst onderhandeld. Daarna lag alle communicatie stil omdat Zuid-Korea een industriecomplex in Noord-Korea sloot nadat het buurland een raket had gelanceerd, als proef bij de ontwikkeling van een kernbom.

De gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea kwamen tot stand nadat Kim in zijn nieuwjaarstoespraak had gezegd dat hij weer toenadering zocht tot het Zuiden.