Tsjetsjenië

Kadyrov is niet ziek, Kadyrov gaat naar de fitness

Met een fitness­­­­video wil Ramzan Kadyrov niet alleen bewijzen dat hij met sporttoestellen weg weet, maar vooral dat hij in een goede gezondheid verkeert. Dat wordt al jaren ernstig in twijfel getrokken.

Annebeau Hofkens

Op zijn socialemediakanalen deelt de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov een flitsende video van zijn avond in de fitness. Enkele uren nadat een onafhankelijk Russisch nieuwskanaal had gemeld dat de onvoorwaardelijke bondgenoot van Poetin zou lijden aan een “terminale ziekte”, maande Kadyrov onder zijn video aan “niet te vergeten dat waken over uw gezondheid een investering in de toekomst is”.

Al gewichtheffend, worstelend en stretchend lijkt Kadyrov het bericht te willen wegwuiven. En ook de muziek onder de gemonteerde video is allicht niet zomaar gekozen: “Als God het wil, zal je voor eeuwig leven”, klinkt het in de tekst van het nummer. Novaya Gazeta Europe, gevestigd in Letland, meldde maandag dat Kadyrov al in 2019 zou zijn gediagnosticeerd met pancreas­necrose, waarbij delen van de alvleesklier afsterven. Anonieme bronnen binnen het Centraal Klinisch Ziekenhuis van Moskou, opgetrokken voor de elite rond Poetin, vertelden aan de nieuwsbron dat “MRI-scans onrust hadden veroorzaakt bij velen in Kadyrovs omgeving”.

Slaappillen

Het zou niet de eerste keer zijn dat Kadyrov het exclusieve ziekenhuis in Moskou heeft moeten opzoeken. Volgens Novaya Gazeta Europe is hij er sinds 2019 meermaals opgenomen. Vorig jaar zou hij daar in een kunstmatige coma hebben gelegen na een overdosis slaappillen.

Er gaan al jarenlang speculaties rond over de gezondheid van Kadyrov. De 47-jarige leider, onder andere door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigd van grove mensen­rechtenschendingen, ontkent keer op keer dat er iets met hem aan de hand zou zijn, zoals hij nu opnieuw doet.

Zoon bij Poetin aan tafel

Ondertussen doet hij er wel alles aan zichzelf van opvolging te verzekeren en de macht over de Russische deelrepubliek in de familie te houden. Zijn zoon Adam, in Rusland vooral bekend sinds hij als 8-jarige geënsceneerde MMA-gevechten won, werd op 15-jarige leeftijd benoemd tot hoofd van de veiligheidsdiensten, een functie die Kadyrov zelf ook bekleedde toen zijn vader nog aan de macht was. Zijn oudste zoon mocht vorig jaar bij Poetin aan tafel aanschuiven.

Dat Kadyrov zich als kolonel-generaal tot de hoogste rangen van het Russische leger mag rekenen, toont aan hoe nauw zijn band met Poetin is. Sinds Rusland de oorlog in Oekraïne begon, stuurde hij al tienduizenden soldaten van zijn paramilitaire leger richting het front en de Russische hoofdstad. Hij noemde zichzelf eerder ook al “voetsoldaat” van Poetin.