Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels

"De mooiste verliezer ooit": dit schrijven buitenlandse media over de Rode Duivels

Dembélé na zijn vervanging naast Vermaelen op de bank in Sint-Petersburg.Beeld Photo News

Ondanks de nederlaag tegen Frankrijk zijn de internationale media overwegend lovend voor de Rode Duivels. "Dit waren de twee beste landen op het WK. Spijtig dat er eentje moest verliezen." Al is er ook kritiek op de prestatie van onder meer Kevin De Bruyne en Moussa Dembélé. Een overzicht. 

, en

Algemeen Dagblad: "Knuffelploeg verliet veld onder applaus"

"Ja, de droge feiten waren ontnuchterend en best wel cynisch", luidt het in het Algemeen Dagblad. "Frankrijk-België werd beslist door één doeltreffende corner, kort na rust, en kreeg daarmee de winnaar die efficiënter en zakelijker was. Completer, dat ook. De ploeg van Didier Deschamps kan verdedigen en aanvallen, controleren en domineren, heeft brille en routine, kan weergaloos voetballen én stevig de beuk erin gooien. Het team heeft werkelijk al het gereedschap dat een coach zich kan wensen.

"Maar toch was er in Sint-Petersburg meer dan die droge uitslag. Het was bovenal België dat geschiedenis schreef tussen de mooiste verliezers ooit op een WK. Een elftal dat past in een rijtje met het Brazilië of Frankrijk van 1982, het Oranje van 1974 wellicht ook. Een anticlimax was het, dat zeker. Maar voor dit soort nederlagen is een speciaal cliché bedacht: met opgeheven hoofd. Onder applaus verliet België het veld, als knuffelploeg van de wereld."

Algemeen Dagblad: "Knuffelploeg verliet veld onder applaus"
Beeld rv

Bild: "De Bruyne speelde slechtste match van toernooi"

"Van bij het begin was het duidelijk waarom beide teams in de halve finale stonden", luidt het bij het Duitse Bild. "Er gebeurde heel veel voor beide doelen: Hazard kreeg twee kansen, Lloris hield Fellaini en Alderweireld van een doelpunt, Giroud kopte naast, Pavard stuitte op Courtois. Na het openingsdoelpunt van Umtiti kreeg België nog mogelijkheden via Fellaini en Witsel, maar de aanvalsmachine liep niet gesmeerd."

Volgens de Duitse krant kwam dat vooral omdat Kevin De Bruyne "niet  zijn dagje had". "De Duitse voetballer van het jaar in 2015 speelde uitgerekend in de halve finale zijn slechtste wedstrijd van het toernooi. En voor de rest? Er was nauwelijks sfeer in het 930 miljoen euro dure stadion van Sint-Petersburg. Amper 3.000 Franse en Belgische fans merkten we op in hun respectievelijke vakken. De talrijke Brazilianen op de tribunes, die op een zege van hun team in de kwartfinale gerekend hadden, zullen zich ongetwijfeld verveeld hebben."

Bild: "De Bruyne speelde slechtste match van toernooi"
Beeld Bild

Daily Mail: "Fransen profiteren optimaal van zwakke schakel Dembélé"

"Zonde dat een wedstrijd als deze moet beslist worden met een corner”, vindt de Britse tabloid Daily Mail. "Niet dat er iets mis is met hoekschoppen, maar deze fantastische, technisch hoogstaande en intrigerende partij verdiende iets meer memorabel om de kers op de taart te zetten."

"We hebben allemaal oprecht medelijden met Roberto Martínez en België omdat ze dit WK zoveel geschonken hebben", luidt het verder. "In de eerste helft leken ze enkele keren het Franse slot te breken. Hadden ze die eerste goal gemaakt, zat België waarschijnlijk in de finale. Maar uiteindelijk konden ze met al hun balbezit en mooie combinaties Frankrijk nooit echt pijn doen. Lloris moest van heel de avond slechts één keer echt in actie komen, op een schot van een verdediger: Alderweireld.

"Martínez moet zich misschien wel de vraag stellen waarom hij teruggreep naar het systeem dat Brazilië klopte en niet naar zijn gebruikelijke driemansverdediging. Centraal op het middenveld werd Dembélé geregeld zoek gespeeld door Pogba en Kante. Hij was de zwakke schakel en van zijn gebrek aan snelheid en eenzijdigheid hebben de Fransen in de omschakeling volop geprofiteerd.

'We hebben allemaal oprecht medelijden met Roberto Martínez en België omdat ze dit WK zoveel geschonken hebben'
Daily Mail

"Maar dit was vooral een wedstrijd van hoge kwaliteit en weinig verschil tussen beide ploegen. Het kon de twee kanten uit. Dit waren de twee beste ploegen van dit WK en eentje moest verliezen. Zo dicht bij de finale zien we vaak saaie matchen zonder risico, maar dit was heel wat anders. Dit was expressieve vreugde op het veld. De enige verrassing was dat we niet meer goals zagen. Frankrijk verdedigde goed en dat blijft, ook in zo’n match vol amusement, een fundamenteel onderdeel. Net zoals het nemen van de perfecte corner."

Daily Mail: "Fransen profiteren optimaal van zwakke schakel Dembélé"
Beeld Daily Mail

Marca: "Frankrijk heeft beste verdediging ter wereld"

De toonaangevende Spaanse sportkrant Marca vindt dat Frankrijk zijn ticket voor de finale vooral te danken heeft aan zijn uitstekende verdediging. "Opnieuw heeft Frankrijk het grotendeels aan zijn achterlijn te danken dat het een ronde verder gaat. De Franse verdediging is duidelijk de beste ter wereld", klinkt het. 

"Met Pavard en Hernandez (allebei 22) hebben ze twee vleugelverdedigers met offensieve impulsen en achter hen staan twee zeer secure centrale verdedigers met een neus voor goals. Met dit viertal zitten de Fransen voor meerdere jaren goed. Daarnaast maakten ook de doelmannen vanavond een goede beurt. Lloris hield Alderweireld van een treffer en ook Courtois stond een paar keer pal. Bij de 1-0 van Umtiti was hij kansloos."

Marca: "Frankrijk heeft beste verdediging ter wereld"
Beeld Marca

L'Equipe: "Franse defensie had het laatste woord"

Euforie uiteraard in de Franse sportkrant L'Equipe. "Les Bleus hebben de kans met beide handen gegrepen. Zondag spelen we de finale van het WK! Voor de derde keer in de geschiedenis, na 1998 en 2006, krijgt het Franse team deze enorme kans om wereldkampioen te worden.

"De zege tegen België kwam er na een strijd van hoog niveau", meent de Franse krant. "De Rode Duivels hadden 24 wedstrijden lang niet meer verloren. We vreesden hun aanvalslinie, maar de Franse defensie had het laatste woord. Hoeveel voorzetten hebben ze weggewerkt? Hoeveel hete standjes hebben ze geklaard? Les Bleus hebben 90 minuten lang fantastisch weerwerk geboden aan de beste aanvalslijn van het toernooi. Na een moeilijke eerste helft, door de ritmeveranderingen van Eden Hazard, hebben we een blok neergezet en geen enkele ruimte meer gelaten voor de Belgische kapitein. Lukaku was onbestaande. En zelfs na de intrede van Mertens werd de verdediging niet meer verontrust. Lloris kon rekenen op zijn indrukwekkende centrale as Varane-Umtiti. In vier van zijn zes duels incasseerde Frankrijk geen doelpunt. Chapeau!"

L'Equipe: "Franse defensie had het laatste woord"
Beeld L'Equipe

The Sun: "Hazard constant foutief afgestopt"

The Sun, een andere Britse tabloid, schrijft dat dit verlies in België hard zal aankomen omdat dit een gouden kans was op onze eerste WK-finale ooit. "Dit was voor de Gouden Generatie van België waarschijnlijk de laatste kans op absolute glorie. Ze maakten indruk op weg naar de halve finale, maar uiteindelijk was het vanavond net niet goed genoeg. Al was de nederlaag zeker niet verdiend voor hun kapitein Eden Hazard, die bij al het Belgisch gevaar betrokken was maar constant foutief afgestopt werd."

The Sun: "Hazard constant foutief afgestopt"
Beeld AFP
The Sun: "Hazard constant foutief afgestopt"
Beeld The Sun

Gazzetta dello Sport: "Ingrepen Martínez volstonden niet"

"De tactische magie van professor Martínez en dan… Umtiti", schrijft de Italiaanse Gazzetta dello Sport. "Dankzij de verdediger van FC Barcelona, die de match openbrak met zijn kopbal, zit Frankrijk in de finale. Een herhaling van hun kunststukje van twintig jaar geleden komt zo wel heel dichtbij. De ingrepen van Martínez volstonden niet om het leger van Didier Deschamps vanavond af te stoppen. Tot dusver zijn de Fransen nog niet geniaal geweest, maar van alle favorieten blijven wel enkel zij over.

"De Belgen hielden Mbappé in het gareel en Griezmann was onzichtbaar. Daarom was het niet heel verrassend dat met Umtiti een verdediger de partij moest openbreken. De Kameroense legende Roger Milla probeerde hem te overtuigen om voor Kameroen uit te komen, maar Umtiti droomde alleen maar van Les Bleus. Dat net hij Frankrijk naar de finale kopt, is mooi."

Gazzetta dello Sport: "Ingrepen Martínez  volstonden niet"
Beeld La Gazzetta dello Sport
Gazzetta dello Sport: "Ingrepen Martínez  volstonden niet"
Beeld Photo News