Het oude stroomgebouw voor de al lang verdwenen tramlijn op de Turnhoutsebaan geeft zaterdagavond vonken naar aanleiding van vijftig jaar Pagode, het jeugdhuis van Schilde.© JAA

Pagode stilaan laatste der Mohikanen: jeugdhuis haalt kaap van 50 jaar

Schilde -

Met een concert van oud-bezoekers The Camel Joes en een blik jonge dj’s viert Pagode dat onder die naam al vijftig jaar een rauw jeugdhuis bestaat in het mondaine Schilde. Hoe lang nog? Dat weet niemand.

Jan Auman

Jeugdhuis Pagode - een verwijzing naar de boeddhistische tempel waar het oud stroomgebouw voor de toen nog rijdende tram met wat fantasie op lijkt - is één van de oudste jeugdhuizen van Vlaanderen. Na wat ups en veel downs is het beheer sinds enkele jaren opnieuw in handen van een jonge ploeg onder leiding van Lucas Vanhaegendoren en Robbe Bequet, die ook resident dj is.

Zij nodigden oud-bestuursleden, vroegere tooghangers en alle sympathisanten uit om mee te komen genieten van het liveoptreden, dj-sets en uiteraard goedkope pintjes.

Voor de wortels van jeugdhuis Pagode moeten we terug naar 1970. Het was Kris Dieltiens – later ook bekend als oprichter van de alternatieve seniorenclub Ummagumma - die samen met onder meer Gie Verlinden en Rit Theunen de jeugdclub boven het doopvont hield in Sint-Wijbrecht, de toenmalige jongensschool.

De Pagodeploeg die ruim tien jaar geleden het veertigjarig bestaan van het jeugdhuis vierde.

Tappers van alle leeftijden

De deuren openen om 17 uur. Om 18 uur komen ‘The Camel Joes’ optreden in de buitentent. De bandleden hebben een connectie met het jeugdhuis. Het feestgedruis verhuist vanaf 20 uur naar de bovenzaal. Daar zal ieder uur een andere generatie uit de geschiedenis van ons jeugdhuis de toog bemannen. Die tappers nemen ook allemaal de resident dj uit hun tijd mee. Voor elk decennium vanaf de jaren 70 komt een andere deejay plaatjes draaien.

Ook de benedentoog zal open zijn. De huidige brouwer Mister Drinks - Drankencentrale Leirs uit Sint-Antonius Zoersel zorgt ervoor dat niemand dorst lijdt. De honger stillen kan aan de foodtruck ‘The Burger Shop’, die frietjes en hamburgers serveert. Wie een herinnering wil aan deze mijlpaal voor Pagode, kan nog een T-shirts scoren. Secretaris-ondervoorzitter Lien Geudens liet daarop drie logo’s drukken: de twee historische en het huidige.

Schepen Kathleen Krekels enkele jaren geleden met de huidige bestuursploeg bij de overname voor het jeugdhuis.

Trots

Mogelijk koopt ook schepen van Jeugd Pascale Gielen (N-VA) wel zo’n T-shirt. Zij komt alleszins op bezoek met felicitaties van het lokaal bestuur. “Ik ben er trots op dat Jeugdhuis Pagode in zaterdag 50 kaarsjes mag uitblazen. Dankzij het engagement van een jonge en enthousiaste ploeg werd het jeugdhuis een paar jaar geleden nieuw leven in geblazen. Als gemeente ondersteunen we met veel plezier Pagode en de evenementen die zij organiseren, die jongeren de kans geven zich in eigen gemeente te amuseren.”

Pagode wordt als jeugdvereniging ondersteund als alle andere jeugdverenigingen in Schilde. “Wijn zijn heel blij met de huidige ploeg van Pagode : ze is heel actief bezig, gaat altijd in overleg met de buurt… Wij zijn trots op ons jeugdhuis in Schilde.”

50 jaar Pagode, zaterdag 18 mei, 17u-3u. Gratis inkom.

Deze band speelt live: Camel Joes, met roots in Schilde en zelfs in Pagode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners