© atv

Universiteit Antwerpen stampt Elektrificatie Instituut uit de grond met 100 onderzoekers

De Universiteit Antwerpen (UA) gaat een nieuw instituut oprichten dat een rol wil spelen in de evolutie naar klimaatneutraliteit. In totaal zullen meer dan honderd onderzoekers deel uitmaken van het zogenaamde Elektrificatie Instituut, klinkt het vrijdag in een persbericht.

blg
Bron: Belga

De (petro)chemische industrie draait nog altijd voor 90 procent op fossiele brandstoffen. “Daarom moet de industrie een manier vinden om processen te laten draaien op elektriciteit”, legt Quinten Van Avondt (UA) uit. “Alleen zo wordt het mogelijk om ‘net zero’ te realiseren. Er moet werk worden gemaakt van kostenefficiënte elektrificatieroutes.”

Binnen het Elektrificatie Instituut zullen tal van onderzoekers de krachten bundelen met één doel: processen duurzaam maken zodat fossiele brandstoffen overbodig worden. De elektrificatietechnieken die momenteel getest worden in labs, moeten zij de komende jaren opschalen naar industrieel gebruik. Met spin-offs zoals D-CRBN werden de voorbije jaren al stappen gezet om technologieën in de praktijk toe te passen.

“De wetenschap is het er over eens dat onder andere elektrochemie en plasmachemie technologieën zijn die chemische processen duurzaam zullen maken”, gaat Van Avondt verder. “De Universiteit Antwerpen beschikt over expertise rond al die mogelijke elektrificatieroutes.” Plasmachemie is een techniek waarbij moleculen tot extreem hoge temperaturen worden verwarmd met fossielvrije elektriciteit. De moleculen worden zo heet dat ze in stukken uit elkaar vallen. Die brokstukken kunnen dan onderling reageren en nieuwe moleculen vormen.

Het Elektrificatie Instituut wil tot slot een rol spelen in het ‘Toekomstpact voor de Vlaamse Industrie’, dat recent gelanceerd werd door de Vlaamse regering en vier industriefederaties. BlueApp, het gebouw van UAntwerpen op Petroleum Zuid, wordt de thuisbasis van het instituut.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Universiteit Antwerpen