Gemeenteraadslid Adrian De Weerdt in de Patronaatstraat, waar basisschool De Link zich bevindt.© CD&V Edegem

CD&V-voorstel van uitbreiding fietszone afgekeurd op gemeenteraad: “Fietsstraten creëren is geen doel op zich”

Edegem -

Binnenkort wordt in de Elsdonk-wijk de werking van vier fietsstraten ingevoerd. Inspelend op de verkeersveiligheid stelde CD&V Edegem voor om een aantal nieuwe fietsstraten in te voeren, maar dat voorstel werd maandag afgekeurd op de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad werd in 2021 al beslist om in de Edegems wijk Elsdonk een aantal fietsstraten in te voeren. Concreet gaat het over de Ingenieur Haessaertslaan, Donk, het Kerkplein en een gedeelte van de Parklaan. In deze straten geldt binnenkort een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur en mogen automobilisten geen fietsers inhalen.

De lokale afdeling van CD&V is tevreden met deze invoering en stelt nu voor om de zone uit te breiden. “De verkeersveiligheid in Edegem kan absoluut nog worden verbeterd. Daarom stellen we voor om de fietsstraten uit te breiden tot een aantal andere essentiële plekken in Edegem waar veel fietsers en schoolgaande jeugd passeren, met vaak ook moeilijke verkeerssituaties”, zegt raadslid Adrian De Weerdt (cd&v). Concreet stelde de partij de volgende straten voor: de Doelveldstraat, Patronaatstraat, Jan Verbertlei en Baron de Celleslaan.

Voorstel afgekeurd

Op de gemeenteraad van maandag werd het voorstel niet goedgekeurd. Partijen Lijst voor Edegem en Open Vld stemden voor, N-VA stemde met een meerderheid tegen. “Fietsstraten creëren is geen doel op zich”, motiveert schepen van Mobiliteit Philippe Muyters (N-VA). “Die straten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld deel uitmaken van een bestaande fietsroute. Wat de voorgestelde straten betreft zijn er zeker elementen die gunstig zijn voor een fietszone, maar zijn er ook elementen die dat tegenspreken, vandaar onze beslissing”, aldus schepen Muyters.

CD&V Edegem betreurt dat de straten niet werden goedgekeurd, maar zal het voorstel meenemen in haar campagne richting gemeenteraadsverkiezingen. (IT)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners